image

Тріумф закарпатських силачів на Чемпіонатах України 

У Мукачеві пройшли чемпіонати України з пауерліфтингу з жиму лежачи й класичного жиму лежачи серед чоловіків і жінок, юніорів і юніорок, юнаків і дівчат, в яких взяли участь 213 атлетів з 18-ти областей нашої держави, міст Києва і Севастополя. Скориставшись з нагоди, що змагання проводились вдома, Закарпаття виставило потужний склад команди, спортсмени якої загалом вибороли 10 золотих, 5 срібних і 4 бронзові медалі. До того ж на церемонії нагородження найкращим закарпатським пауерліфтерам Єлизаветі Рижак (Бан) і Євгену Крисі було вручено сертифікати Федерації пауерліфтингу України за встановлені ними у минулі роки рекорди країни.

На помості ж з-поміж наших атлетів найкращі результати показали ужгородці Олександр Шляхта і Євген Криса, котрі стали чемпіонами у ваговій категорії до 74 кг серед чоловіків і юніорів відповідно. Найзапеклішу боротьбу за «золото» довелось витримати Олександру, котрий успішно виконав усі три спроби. Він стартував з 212,5 кг, які торік принесли йому перше звання чемпіона України, але зараз цього вистачило б лише для «бронзи», адже й суперники за рік додали у силі. У другому підході ужгородець подолав 220 кг, що дорівнює нормативу майстра спорту міжнародного класу, а у третьому - підкорив чемпіонські 225 кг. Євген у першому підході підняв 200 кг, що вище за норматив майстра спорту і, ставши недосяжним для суперників, замахнувся на власний юніорський рекорд України – 218 кг, який поки що не вдалось підкорити.

Чемпіоном серед чоловіків у вазі до 59 кг став мукачівець Олександр Лийвой, серед юнаків «золото» у категорії до 105 кг з величезною перевагою здобув ужгородець Максиміліан Лабінський. Також у доробку закарпатців юнацька і юніорська «бронза»у Мілана Бряника та Василя Герца і «срібло» серед юніорів - у Василя Діуса (всі троє з Мукачева). У командній першості збірна нашої області посіла 3-тє місце серед юнаків і 2-ге – серед чоловіків.

За підсумками турніру Олександр Шляхта і Євген Криса вибороли право представляти нашу країну на чемпіонатах світу і Європи, що пройдуть відповідно у Швеції (травень) і Чехії (серпень).

***

Через два дні наші силачі на цьому ж помості взяли участь у чемпіонаті України з класичного жиму лежачи, в якому спортсмени змагались без використання спеціального екіпірування. Серед жінок чемпіонками країни стали Олена Яськів їз Сваляви та ужгородка Надія Дьолог, а серед дівчат – Вілія Палагусинець з обласного центру, котра півтора місяці тому вже здобула подібний титул у триборстві. У представників сильної статі друге юнацьке «золото» здобув Максиміліан Лабінський, котрий цього разу виступив у категорії до 120 кг, а ужгородцям Максиму Офіцинському і Олександру Шляхті не було рівних у ваговій категорії до 74 кг серед юнаків і чоловіків відповідно. У своїй категорії друге юніорське «срібло» на мукачівському помості виборов Василь Діус, срібними призерами також стали Олександр Лийвой і Євген Криса, серед жінок таку ж медаль здобула Андреа Суханич з Мукачева, її земляк Євген Захаров став бронзовим призером, нагорода такого ж ґатунку й у суперважковаговика Ярослава Ситара з Перечинщини (обидва – серед чоловіків). Мукачівець Юрій Пилипенко і свалявець Євген Йириш хоча й не здобули медалей, посівши четверте і п’яте місця відповідно, проте вперше виконали високий норматив майстра спорту України.

За підсумками командної боротьби наша область посіла перші місця серед чоловіків, жінок та юніорів і друге – серед юнаків.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com