image

Всеукраїнський турнір з класичної боротьби у Берегові

У всеукраїнському турнірі з класичної боротьби, що проходив у Берегові, перемогли господарі

Спорт без кордонів. Під таким гаслом три дні на берегівській УСБ «Закарпаття» ЦР ФСТ «Колос» проходив всеукраїнський відкритий традиційний юнацький турнір з греко-римської боротьби серед дітей (2002-2005 рр.н.) та кадетів (1997–1998 рр.н.).

Його організатори: відомий у краї дитячий тренер Ігор Карімов та заступник директора унікального спортивного комплексу Олена Чуха. Аби змагання пройшли на хорошому рівні, а юні борці, їх тренери, батьки мали можливість гарно відпочити чимало зусиль доклав в. о. директора УСБ «Закарпаття» Микола Тимчак, який і поінформував автора цих рядків, що турнір зібрав рекордну кількість учасників — 472. До прикордонного райцентру приїхали юні спортсмени не лише з регіонів України, але й із–за кордону: Румунії, Угорщини, Словаччини, Хорватії, Сербії. Їх усіх розміщено у нашому готелі, де вони в основному і харчувалися. Бути на нашій базі й не покупатися у басейні з термальною водою — значить, що взагалі не бути у нашому історичному місті. 
На урочистому відкритті змагань Микола Юрійович від організаторів спортивного заходу вручив почесним гостям: генеральному консулу Угорщини в Берегові Іштвану Тоту та заступнику директора департаменту– начальнику управління молоді та спорту облдержадміністрації Віталію Ерфану відзнаки «За вагомий внесок у розвиток фізичної культури і спорту». 
Першими на борцівські килими вийшли юні кротони, яким 7-11 рочків. І розпочались бої... Справжні. Захоплюючі. Відверті. 
Переможцем серед наймолодших учасників (2003–2008 рр. н) у ваговій категорії 20 кілограмів став Тарас Жук із Рівного, який у фіналі переміг свого ровесника з Тячева Михайла Поповича. У шістку кращих борців відразу ввійшло четверо берегівчан — семирічні Володимир Мушка, Марк Папп, Бенце Комар та Василь Чікірда. 
У наступній ваговій категорії (22 кг) кращим став Степан Футько з Тячева, котрий у головному бої здобув перемогу над своїм ровесником з м. Мирне, що на Рівненщині, Андрієм Барикаєвим. Золоту нагороду у своїй ваговій категорії (24 кг) здобув Артем Приходько з м. Костянтинівка (Донецька область), який у фіналі переміг тячівця Романа Довгія. 
Порадував свого тренера Степан Жмурко з Тернополя (вагова категорія 26 кг), якому у головному бої вдалося покласти на лопатки мукачівця Анатолія Меденція. 
У наступних вагових категоріях переможцями стали: Павло Бондарь із м. Костянтинівка (28 кг), Олег Халілов з Мукачева (32), Денис Гром із Тернополя (35 кг), Іван Чмирь із Мукачева (38), Сергій Угляренко з Києва (42), Іван Кіш з Мукачева (47), Олег Золотих з Києва (53), Олександр Груднак з Мукачева (59 кг) та Владислав Петренко зі столиці України (вагова категорія 66 кілограмів). 
В юнаків 2000–2002 рр. н. кращими серед своїх ровесників стали: Сергій Гринчук з м. Веселинове, що на Миколаївщині (вагова категорія 32 кг), 
Нікіта Боровик з Черкас (35), Олексій Іванов з м. Теплодар, що на Одещині (38), Ілля Жуган з м. Веселинове (42), Владислав Глушко з Костянтинівки (47 кг), Артем Гайдай з Києва (53 кг), Назар Левченко з Кривого Рогу (59), до речі, у фіналі він переміг на рік молодшого від себе берегівчанина Крістіна Маргітича. З золотою медаллю та кубком у рідне місто Березне (Рівненська область) повернувся Ігор Кошик (66), а також Олександр Горлан з Виноградова (73 кг) та Віктор Пацула з Червонограда, що на Львівщині, (вагова категорія 85 кілограмів). 

борьба2

Серед кадетів 1997–1998 рр. н. на найвищу сходинку п’єдесталу піднімались: Влад Астрамович із Кривого Рогу (вагова категорія 56 кілограмів), Дмитро Гардубей з Мукачева (69 кг), Мірсалех Ахмедов із Тернополя, який у фінальному бої здобув перемогу над берегівчанином Ігорем Калієм та Лейнард Береї з м. Сату-Маре, Румунія (вагова категорія 100 кілограмів). 
Суддя турніру, заслужений тренер України, віце-президент федерації греко-римської боротьби Закарпаття, голова Мукачівської райради ФСТ «Колос» мсмк Іван Кукушкін розповів, що нинішні змагання у Берегові —унікальні. По–перше, таку велику кількість учасників цей традиційний спортивний захід ще ніколи не збирав. По–друге, організатори змагань зробили дуже добру справу, що запросили до прикордонного міста найменшеньких вихованців із цього виду спорту. А це 6-10–річні хлопчики, які мали змогу вперше поборотися зі своїми ровесниками з країн Близького зарубіжжя. Треба було бачити із яким завзяттям, наполегливістю вели бої хлопчики. Звичайно, одні раділи своїм перемогам, інші витирали сльози на очах через прикру поразку. Але це спорт: одні перемагають, а інші отримують фіаско. 
— Іване Івановичу, а як виступили вихованці вашої ДЮСШ? 
— Якщо у загальному, то просто чудово. П’ять наших вихованців у своїх вагових категоріях здобули золоті медалі. Це 11-річний мукачівець Олег Халілов (32 кг), Іван Чмирь (38), Іван Кіш (47), Олександр Груднак (59) та 16-річний Дмитро Гардубей, який виступає серед кадетів у ваговій категорії 69 кілограмів. Срібними та бронзовими призерами стали такі наші вихованці, як два Олександри — Малишев і Коротков, Владислав Мотринець, Юрій Білак, Михайло Магочі, Андрій Білек. 
— В яких найближчих змаганнях братимуть участь ваші вихованці? 
— Буквально цієї п’ятниці, тобто 5 грудня, ми виїжджаємо у румунське місто Сату–Маре, де наші борці візьмуть участь у престижному міжнародному турнірі. 
— Спасибі за ексклюзивне інтерв’ю. І успіхів Вам і вашим підопічним. 
— Дякую. 
Поруч із нами стоїть мій добрий знайомий, керівник фізичного виховання Мукачівського професійного аграрного ліцею імені Михайла Данканича Олег Халілов. 
— Вибачте, Олеже, але поки ми говорили з Іваном Івановичем, Ви по мобілці когось інформували, як проходять тут змагання. Якщо не секрет, із ким? 
— Телефонувала моя дружина і цікавилася, як виступає наш син Олег. Я їй повідомив приємну звістку, що він їде додому із золотою медаллю. А також 
телефонував мій безпосередній керівник Василь Васильович Ковбаско, який теж цікавився ходом змагань тут у Берегові. 
— Ваш син в останні роки на різних змаганнях часто стає переможцем у своїй ваговій категорії. Де перед цим йому усміхнулася фортуна? 
— Буквально місяць тому у Мукачеві проводився міжнародний турнір з греко-римської боротьби серед кадетів пам'яті першого президента нашої обласної федерації Михайла Токаря. Син тут теж порадував і батьків, і свого тренера і всіх тих, хто вболіває за нього. 
— Про що мріє син? 
— Як і всі його ровесники. Звичайно, що про чемпіонат Європи, світу та олімпійські Ігри. Він у мене хлопець наполегливий, азартний, сміливий, справжній боєць і думаю, що його кращі перемоги ще попереду. Але краще не будемо казати «гоп» поки… 
— Успіхів Вам і сину. 
— Вам теж. 
Не міг на цих змаганнях не поспілкуватися ще з одним відомим наставником із греко-римської боротьби — це старшим тренером збірної області серед кадетів та наставником Тячівської ДЮСШ Йосипом Болдижаром. 
— Найперше, — каже мій співбесідник, — вражає кількість учасників. У нас нині непростий час, а організаторам вдалося зібрати таку рекордну кількість борців з різних куточків України та із–за кордону. Ця база для учасників — це знахідка. Вона, по–перше, компактна. На ній є все: нормальний зал для боротьби, готель, їдальня, басейн з термальною водою, роздягальні. Тут можна проводити серйозні змагання на рівні нинішніх. Але, звичайно, якщо говорити про європейські стандарти, то цей спортивний, на жаль, не відповідає їхнім вимогам. По–перше, він замалий і тут практично нема умов для уболівальників та тих учасників, які готуються до боїв. Але на цій базі є можливість побудувати новий зал. І його потрібно зводити. Він би став не лише черговим поштовхом для розвитку цього виду спорту в області та Україні, але тут можна було проводити змагання різного ґатунку — від чемпіонатів України — до першостей Європи. Тоді Берегівський спорткомплекс став би навіть кращим, аніж ми мали в Алушті. Мене ще одне радує. На турнірі у Берегові ми побачили наш резерв — юних спортсменів, які у майбутньому покажуть справжній високий рівень і клас. І цілком можливо, що серед них будуть і учасники Олімпійських ігор-2016, що відбудуться у Ріо-де-Жанейро». 
Поки проходила церемонія нагородження переможців та призерів грамотами, медалями, кубками, різними призами секретар змагань Іван Боршош та головний суддя Шандор Чуха вивели загальнокомандні місця. Приємно, що весь п’єдестал пошани окупували закарпатці: І-ше місце — збірна Берегівського району, 2-ге – Мукачівського й 3-тє – Тячівського районів. 
Учора (5 грудня) збірна Закарпаття, укомплектована з кращих юних борців Срібної Землі, виїхала на міжнародні змагання у румунське місто Сату–Маре. 
Василь Гаджега, голова асоціації спортивних журналістів Закарпаття. 
На фото Микола Тимчак вручає відзнаку генеральному консулу у Берегові Іштвану Тоту. Організатори змагань, переможці та призери на загальній світлині.

борьба1
  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com