image

В Закарпатті активно розвивається бейсбол. Планують виїзди в Угорщину та Словаччину

В Україні діють кілька бейсбольних клубів, але мало хто знає, що Закарпаття теж має власних бейсболістів.

«Наразі ми орієнтуємося більше на Європу, – налагоджуємо співпрацю з угорськими спортсменами Дебрецена та словацькими з міста Кошице, яке є містом-побратимом Ужгорода. Поки що, ведеться активна електронна переписка щодо ознайомчих поїздок, дружніх ігор. В першу чергу, для нас важливо отримати досвід, адже вони мають налагоджену школу бейсболу, професійні поля та досвідчених тренерів. А ми поки, навіть, свого поля не маємо, тож тренуємося на «Буревіснику». І коли у хлопців покращилася сила та техніка гри, це, на жаль, стало трохи небезпечним для людей, що спостерігають за тренуваннями, адже професійні майданчики мають бути огородженими спеціальною сіткою. Тож намагаємося бути обережними в грі», – зазначив тренер Орест Когут.

Початок закарпатського бейсболу було закладено близько двох років тому з ініціативи відомого в краї туризмознавця Федора Шандора. Одного разу він просто зібрав людей і сказав, що в Закарпатті має бути бейсбол. «Ми навчимося грати, розвинемо цей вид спорту і досягнемо успіху в ньому. Гідно будемо представляти нашу область. Я вірю в те, що сформується декілька команд і в найближчий час ми зможемо провести чемпіонат Закарпатської області по бейсболу», – додав він.

«Нажаль, через складну ситуацію в країні, поки що важко організувати такого рівня змагання. Наразі, підтримку більше отримують олімпійські види спорту, які є пріоритетними. А заокеанська гра бейсбол поки тільки набуває популярності в Закарпатті, тож сподіваємося лише на допомогу спонсорів та меценатів», – розповів президент федерації бейсболу Закарпаття Євген Агоста.

«Щодо спортивної екіпіровки... Тут, звичайно, важче ніж у інших видів спорту, так як він є популярним більше в західній Європі та США. А основні заводи, що виготовляють такого роду інвентар знаходяться в США. Звичайно, американська екіпіровка вирізняється хорошою якістю і відносно помірними цінами, але доставка в Україну виходить дорогою. Є і європейські аналоги, але ціни на них теж досить високі. Завдяки Федору Шандору, ми отримали у подарунок кілька комплектів спортивного інвентарю з США. Це, зокрема, і 9 бейсбольних бит. А ще на Закарпатті маємо фірму Fisher, що виготовляє також і бейсбольні бити для американської національної ліги, тож плануємо запропонувати їм співпрацю», – розповів Євген.

А для початківця, щоб грати в бейсбол, достатньо мати тільки рукавичку (див. фото) та бейсбольний м’яч.

Тренер закарпатських спортсменів Орест Когут пояснив, що бейсбол досить лояльна гра в якій немає жорстких вікових або фізичних обмежень. «Якщо ти володієш сильним ударом, ти не мусиш бігати швидко. І навпаки, швидкість бігу може компенсувати недосконалість в техніці відбиття м’ячу. Плюс є змога перейти на іншу позицію, тобто не бити м’яч, а ловити його. Ось чому ми бачимо навіть в американській лізі старших людей.

Склад закарпатських бейсболістів також поповнюється і дівчатами.

Вже маємо чотирьох спортсменок. Дедалі для дівчат цей вид спорту стає цікавішим, як можливість фізично себе розвивати, а також спробувати щось нове та нестандартне, грати на рівні з хлопцями на тренуваннях. Цікавий та смішний факт, що коли одна з дівчат приходила на тренування в шортах і короткому топіку всі хлопці почали ходити вчасно і без пропусків (сміється, – ред.).

Правда в змаганнях, як правило, жіночі та чоловічі команди грають окремо. Так як ми розуміємо, що їх фізичні дані та підготовка трохи різняться. Наприклад, швидкість кидка м’яча у хлопців може досягати 120 миль/час, тож ловити його для дівчат може бути навіть травмонебезпечним.

Серед гравців маємо і лікаря-хірурга, і стоматолога. На початку становлення тренувального процесу ми мали ситуації, коли м’яч потрапляв у спортсменів (в голову, по зубам), тож було важливо мати медиків, як то кажуть, під рукою. Згодом, з ростом професійності гравців, таких травматичних моментів стало все менше», – сказав він.

Тренування проводяться в понеділок, середу та п’ятницю з 18:00 і до темна. А в суботу на 17:30 спортсмени збираються на навчальну гру.

Орест Когут запрошує новачків контактувати через офіційну Сторінку в фейсбуці – Закарпатський бейсбол. «Також ми роздруковували спеціальні календарики, які залишали в кав’ярнях міста, тож люди телефонували та приходили. Іноді просто як глядачі, адже бейсбол доволі видовищна гра, а для закарпатців поки що й екзотична.

Ми раді, що маємо і професійного консультанта – американця Бреда Хебінга. В понеділок, 23 березня, він провів нам невеличкий майстер-клас. Бред тренує закарпатську команду з американського футболу «Лісоруби», але знається і на тонкощах бейсболу. Навіть відбиття м’яча, як виявилося, – це ціла філософія. Поєднання психології, техніки, роботи цілого тіла, починаючи з ніг та корпусу і завершуючи рухом кисті. Важливу роль відіграє постановка відбиваючого, очікування м’яча.  Лише розповідь про ази бейсболу зайняла пів години. Наприклад, про поняття правого чи лівого зору гравця. У кожного кращим може бути той чи інший і відповідно до цього потрібно вибирати позицію. Щоб швидше побачити траєкторію м’яча і швидше підготуватися до удару. Такі на перший погляд дрібниці є дуже важливими. Тож щоразу, коли Бред Хебінг буде в Ужгороді, він консультуватиме нас щодо технічних та ігрових моментів».

Фото тренувань взято зі Сторінки Закарпатський бейсбол в фейсбуці.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com