image

Крупні компанії не бачать перспектив у Закарпатті

Чому крупні компанії з іноземним капіталом не бачать перспектив для розширення в Закарпатті

Поштовхом до того, що міжнародні компанії почали цікавитися Закарпаттям, стало свого часу створення спеціальної економічної зони з відповідними преференціями для розвитку бізнесу. Окрім того, міжнародні компанії, які свого часу будували заводи в Східній Європі поруч з Україною робили це через порівняно низькі середні зарплати. Однак із вступом Угорщини та Словаччини до Євросоюзу там зросли мінімальні зарплати і керівники корпорацій почали цікавитися нашим регіоном, де найнижчі мінімальні та середні зарплати в Європі.

І ось зараз компанії вже не бачать перспектив для розвитку і в Закарпатті. Спеціальна економічна зона вже не діє і, відповідно, податкових пільг вже немає. Була ще надія на те, що в Закарпатті один з найвищих показників безробіття і тут не важко буде знайти робочу силу. Та, як виявилося, ці цифри безробіття є формальними, бо закарпатці, які тут є оформлені як безробітні, насправді працюють за кордоном. 

До прикладу, корпорація Ядзакі, яка має 154 підприємств у 38 країнах, 13 років тому відкрила завод на Ужгородщині. Навіть після того, як перестали існувати пільгові норми, керівництво компанії вирішило не закривати підприємство. Але мова про розширення вже не йде. Компанія буде будувати свої нові підприємства в інших областях. Як переконують в компанії, за останні дванадцять місяців на заводі на Ужгородщині за направленням із Центру зайнятості працює тільки всього...вісім(!) людей. Тому ТОВ «Ядзакі Україна» шукає контакти з іншими регіонами країни і розглядає можливість бізнес-концептів там. Останнім часом керівництво заводу відвідало Рівненську, Хмельницьку та Вінницьку області.

З проблемами відсутності потенційних кадрів стикаються й інші крупні підприємства з іноземним капіталом в Закарпатській області. Цілком ймовірно, що й вони будуть шукати можливості побудови нових підприємств головним чином у депресивних областях України з високим рівнем реального безробіття.

Не даремно влада Закарпаття останнім часом штурмує Київ з вимогою відновити Спеціальну економічну зону з відповідними пільгами для інвесторів. Однак всі такі вимоги центральна влада сприймає виключно в руслі безконтрольності і представники уряду та адміністрації Президента звинувачують закарпатську владу в сепаратизмі.

Схоже на те, що владі Закарпаття потрібно шукати інші джерела наповнення бюджету,а саме з туризму, який у нашій області перебуває в динамічному розвитку.

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com