image

Навіщо Цукерберг заклеює камеру на ноубуці?

Лиходії підглядають за людьми через камеру ноутбука, а потім шантажують їх.

Засновник Facebook Марк Цукерберг виклав фотографію зі свого робочого місця. ЗМІ відразу помітили, що на його ноутбуці заклеєні ізолентою веб-камера і мікрофон.
Заклеєна камера? Навіщо це?
Так люди, які турбуються про безпеку, захищаються від хакерів: навіть якщо зловмисник віддалено підключиться до їхньої веб-камери, він нічого не побачить — лише розмиту пляму кольору ізоляційної стрічки.
У Цукерберга макбук, там же немає вірусів?
Цукерберг належить до тієї категорії людей, проти яких можуть «копати» персонально, але потенційна небезпека загрожує і менш відомим людям. Якщо у вас продукція Apple, це не означає, що ви в безпеці: вірусів під операційну систему відносно не багато, але вони є.
Ну це щось дуже круте. Навіщо я хакерам!
Дійсно, якщо ви не великий підприємець, політик чи знаменитість, то швидше за все ніхто не буде замовляти цілеспрямовану атаку проти вас. Але не забувайте про віруси! Вірус в інтернеті може підхопити кожен, і тоді у зловмисника з'явиться повний контроль за комп'ютером жертви, включаючи доступ до під'єднаних пристроїв. Раніше було модно знущатися над людиною, постійно відкриваючи дисковод на його комп'ютері. Зараз дисководів вже майже не залишилося, зате веб-камера вбудована в кожен ноутбук.
Але я ж не ходжу голим перед ноутбуком, чого мені боятися?
Дійсно, найчастіше зловмисник, що підглядає через веб-камеру, буде бачити нудне обличчя людини, яка просто сидить і Інтернеті. Але іноді і цього достатньо, щоб виставити вас на посміховисько -- в квітні 2016 року користувач «Двач» перетворив на шоу спостереження за людьми з захопленими комп'ютерами. Він включав їм музику і відкривав в браузері гей-порно, щоб подивитися на реакцію жертв.
Припустимо, я заклею камеру ноутбука. На цьому все?
Не зовсім. Якщо ви по-справжньому хочете убезпечитися, вам потрібно ще що-небудь зробити з мікрофоном. Відверто кажучи, якщо мова йде про робочий комп'ютер, то на мікрофон треба звернути навіть більшу увагу, ніж на камеру -- ваші робочі розмови можуть зацікавити конкурентів.
І що ж з ним робити?
Як ми бачимо, у Цукерберга на ноутбуці отвір від мікрофона заклеєно ізоляційною стрічкою. Це не найефективніший засіб -- звук для мікрофона стає лише приглушеним. Найнадійніший метод -- відключити мікрофон фізично. Деякі ентузіасти відключають підтримку мікрофона на рівні операційної системи, хоча дехто тут заперечить, що це ніяк вас не захистить.
Тепер я параноїк. Що мені робити?
Не зупиняйтеся тільки на ізоляційної стрічки! Камера і мікрофон -- досить складні канали стеження, можливо, хакерам буде достатньо вкрасти вашу переписку і дані з комп'ютера.
На цей випадок Facebook пропонує вказувати в профілі публічний ключ OpenPGP. За допомогою цього ключа ваші кореспонденти зможуть відправляти вам електронні листи в зашифрованому вигляді. Навіть якщо лист перехоплять, ніхто не зможе в ньому розібратися.
Що за технологія?
Шифруються тільки вихідні листи. Для шифрування інформації використовується публічний ключ. Інший ключ, особистий, потрібен для розшифровки. Приклад: ваш друг збирається відправити вам важливого листа, але боїться, що хтось зламає пошту і прочитає. Він шифрує лист за допомогою вашого публічного ключа. Коли лист приходить, ви розшифровуєте його за допомогою особистого ключа, відомого тільки вам. Якщо хтось зламає вашу пошту, він не зможе прочитати зміст листа -- у нього не буде потрібного ключа.
Ключ -- це довгий набір цифр і букв, який зберігається у вигляді файлу.
І як все це працює на практиці?
На перший погляд це дещо складно, але, насправді, не дуже. Для початку треба встановити поштовий клієнт. Зручний варіант -- Mozilla Thunderbird, працює з усіма популярними операційними системами. Для роботи з шифруванням у Thunderbird є спеціальне розширення - Enigmail. Також знадобиться завантажити з мережі спеціальну програму для шифрування, GnuPG.
 
 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com