image

Чому Ратушняка називають антимайданівцем

Лист-аналіз ужгородки Вікторії Кручової  щодо причетності чи не причетності кандидата в мери Сергія Ратушняка до антимайдану.

Відразу зазначу, що моїм кандидатом в мери на цих виборах був Михайло Качур. Вважаю, що ужгородці не пройшли тест на громадянську зрілість і тепер у вирішальному двобої за посаду мера Ужгорода зустрінуться екс-мер Сергій Ратушняк та нинішній секретар Ужгородської міськради Богдан Андріїв.

Я не буду давати оцінку жодному з них, тільки зазначу, що мене зачепило останнє інтерв’ю Сергія Ратушняка, у якому він доволі сердито ображається на те, що його називають антимайданівцем.

І дійсно, багато хто з ужгородців стверджують, що у фіналі виборів будуть два антимайданівці. Звичайно, з Богданом Андріївим все зрозуміло. Член Партії регіонів у період Майдану не міг бути на стороні Євромайдану і захищав тодішню владу Віктора Януковича. А от Сергій Ратушняк у згаданому мною інтерв’ю переконує, що тавро «антимайданівця» йому навмисно причепили недруги.

«— Дехто каже, що Андріїв був на Антимайдані, на якому бачили і вас…

— Про що ви говорите? Це ж маніпуляції й ви так само на це повелися. Андріїв був на час Майдану в Партії регіонів і з його коштів годувалися «тітушки», яких відправляли і на Київ. А те, що мене запросили на мітинг під стіни ОДА, на якому були представники і демократичних партій і всі говорили про недопустимість кровопролиття, то це ви називаєте Антимайданом? Там же були і Андрій Сербайло, і Зорян Шкіряк, БЮТівець Гнатків, свободівець   Куцин і т. д. Я ж кричав єдиний, що Янукович має піти і має сидіти з усім урядом Азарова (в тому числі і з його міністрами Порошенком та Балогою). Що таке справжній Антимайдан, вам розкажуть саме Андріїв і його братки-тітушки, які дійсно чинили фізичну розправу над майданівцями.

Що ж стосується мене, то я єдиний відкрито виступав проти злочинів, які чинилися владою Януковича і його попередниками. Проти патологічної жадібності тих людей. Я перший у перші ж революційні дні запропонував Ужгородському Євромайдану свій офіс, щоб люди могли там координувати свої дії, мати де зігрітися і попити чаю. І активісти це прекрасно знають, бо багато хто цим скористався.

Та просто проаналізуйте мої виступи в період Майдану, мої пости в соцмережах і ви зрозумієте мою роль у цих подіях. А ярлики вигадують представники клану Балог, які вирішили монополізувати право на результати Революції гідності і знову зберегти владу в нашому краї, при цьому добряче накравшись і награбувавши і при Кучмі—Медведчуку, і при Ющенку з секс-історією, і при Януковичу».

Ну що ж, я таки вирішила проаналізувати виступи Сергія Ратушняка в період Майдану. Прокручувати його сторінку у «фейсбук» не стала, бо при такій інтенсивності заповнення сторінки, це мені коштувало б багато часу. Я вирішила ввести «Ратушняк, Майдан, Янукович» в пошукову систему «Гугл» і проревізувати результати.

Відразу скажу, що «майданівські» коментарі Ратушняка були доволі різкими і повністю в його стилі.

Ось що Сергій Ратушняк написав у дні розгону Майдану напередодні Нового 2014-го року:

 

«В Україну прийшов фашизм!

Не можна прощати побиття дітей, які вийшли за своє майбутнє.

Вони, як і вся Україна, не бажають жити в режимі диктатур-самодурів   російської чи білоруської. Український варіант став ще страшнішим. Відверто задіяно кримінал. Утворено нову форму диктатури - ОЛІГАРХІЧНО-КРИМІНАЛЬНУ!

Вся владна вертикаль підпорядкована на пограбування держави.   Держава - банкрут, верхівка влади накопичує мільярди. Повне свавілля силовиків і контролерів, судів.

Закликаю всіх підтримати майдан будь-якими засобами і особистою участю.

Уряд - у відставку, перевибори Президента і Парламенту!». 01.12.2013, 14:54

Як бачимо, це Ратушняк написав 1 грудня 2013 року, а вже наступного дня він помітив, що протестний рух в Закарпатті намагаються прибрати до рук його опоненти.

«Сергій Ратушняк: Будьте обережні, бо Майдани знов прихватизовують покидьки Балоги

Слуга, холуй і злодій кучмівського, ющенківського і останнього періоду Балога, з-під сідниці якого ще не охолонув стілець міністра МНС в Уряді Януковича,   знов, спрямовуючи ніс за вітром, - оголосив себе і своїх братків-братів   новими революціонерами. Слуги-депутати в усіх рівнях рад Закарпаття «несамовито і нещадно» лають Президента і владу, вимагають резолюцій з вимогами відставки всіх і вся. Облраду, яку очолює братик Іванко, Балоги охрестили центром якогось супротиву, а насправді для реінкарнації і порятунку власного кримінального сімейного клану. Чого тільки варті «новореволюціонери» в Ужгороді Трикури, Щадеї, Волощини, Чубірко, Диби та інші? Це раби угруповання ЄЦ, на яких пробу ніде ставити…

…Зараз ватажок ОЗУ «Барва» - Балога – знов побачив для себе шанс на повернення до грабунку, тобто -- до ВЛАДИ! Він з братками – вже революціонери!

У 2004-му році я був одним з командирів МАЙДАНУ-2004, а ця гнида відсиджувалась з членами Партії Регіонів і виторговував для себе посади і позиції, а потім, побачивши незворотність повалення влади, прискочив зі своїми холуйчиками з Мукачева в Ужгород, покрасувався, пофотографувався і проголосив себе... автором революції…

…Люди, будьте пильними, під Вашими щирими євроуподобаннями до влади пролізає нечисть, яка і не дає розвиватись цій державі вже понад 20 років! ". 02.12.2013, 23:00

В принципі, у цьому коментарі Ратушняка нас більше цікавила не характеристика Балоги, а те, що Ратушняк таки вірив у щирість Майдану.

Як відомо, у ці дні протистояння на Майдані в Києві загострювалося і були перші жертви. На День Соборності України Сергій Ратушняк виступив з різкою критикою влади Януковича:

«Сергій Ратушняк: «З Днем  проданої соборності!»

Кращим привітанням від президента в День соборності — є троє вбитих протестувальників...

До такої дати добре додати віхи «стабільності й покращення»:

— борг держави зріс із 140 до 700 млрд. грн. (розкрадено);

— 100 млрд. грн. без тендерів на Євро-2012 (90 % розкрадено);

— монополізована контрабанда нафтопродуктів, за 20 % вартості забрано зріджений газ під ту саму структуру, ПДВ так і залишилося у злодійському «общаку» — замість повернення суб’єктам господарювання (розкрадання на рівні 9—11 млрд.   дол. США);

— у бюджеті на 2014 рік закладено 100 млрд. на розкрадання і знову 115 млрд. запозичень. Тобто в економіці — «успіх», але треба позичити 115 млрд. З них 100 млрд. — на розкрадання;

— триває експорт металу і хімії за світовими цінами при виплаті зарплати 15 % від тих же світових у цих галузях (розкрадання 5 млрд. дол. щороку)...

Мабуть, досить...

— додайте до цього нечуване в світі вмонтування в систему влади КРИМІНАЛІТЕТУ   і тотальну корупцію у всіх ділянках влади.

ЦЕ І Є ФУНДАМЕНТ Й ІСТИННІ ПРИЧИНИ ЄВРОМАЙДАНУ!!!

На жаль, влада не хоче цього зрозуміти. Весь жах верхніх рядків, їх наслідки сьогодні є бажання залишити, підсиливши їх пакетом «диктаторських законів», нелегальним «Беркутом», ГПУ, які завжди фінансувалися 50 % від науки, а зараз 350 % порівняно з наукою. Це квінтесенція сьогоденної «стратегії» (від товариша Азарова): лопату — і в поле. Це розуміння влади шляхів нашої конкурентоспроможності в світовій економіці... Як кажуть — без коментарів.

Зі Святом соборності, шановні, і не дуже… Ми самі це все створили. Поки одні жують 200 грн. із останніх виборів, інші — за них сьогодні — без рук, очей і... в могилі... Зі святом, німі, що на панщину ідуть... Свято ваших 200 грн. на виборах   триває!». 25.01.2014, 10:34

А ще через два тижні Сергій Ратушняк виступив на сесії Ужгородської міськради фактично з такою ж критикою влади Януковича. Ось як цей виступ описує його ж видання «РІО»:

«Сергій Ратушняк: «ЄЦ» усією фракцією виявився збанкрутілим підприємством»

На сесії Ужгородської міської ради, яка мала на меті розглянути соціально-політичну ситуацію в країні та прийняти бюджет,  від Ради старійшин виступив і екс-мер Сергій Ратушняк.

«Сьогоднішня влада й не приховувала, для чого хотіла керувати країною. Ситуацію можна підсумувати кількома цифрами. Влада прийшла при борзі у 140 мільярдів гривень, зараз борг перевищує 700 мільярдів. Причому зарплати і пенсії застрягли на місці. Закладено бюджет, у якому вже 60 мільярдів дефіцит, тобто грошей, які вам обіцяють, не буде. 100 мільярдів уже розписані на свої фірми, при цьому не на потужності й покращення економіки», — зазначив екс-мер.

Сергій Ратушняк переконаний, що Майдан виник через те, що нема за що жити. Щодо євроінтеграції, то в першу чергу треба було відмінити візи українцям, а разом із ними припинити і те приниження, яке відчувають українці при перетині кордону.

Що ж стосується Закарпаття, то тут винен насамперед Віктор Балога. Нині, на думку екс-мера, колишній міністр уряду Азарова знову намагається взяти область під своє керівництво. Про це свідчать останні події в обласній раді, якою керує, нагадаємо, Іван Балога.

«ЄЦ» усією фракцією виявився збанкрутілим підприємством, — заявив Сергій Ратушняк.— Що таке Народна Рада Закарпаття? Іван Балога реєструє представницький орган, який мав розпочати роботу після розпуску обласної ради, бо це є другим пунктом після утворення нового органу». Насправді ж Балога побоявся розпустити легітимну обласну раду заради створення формальної Народної Ради», — закінчив свій виступ екс-мер. 08.02.2014, 11:49.

Ну а потім було 19-20 лютого 2014 року. Розстріл Небесної Сотні на Майдані. У день розстрілу, 19 лютого, Сергій Ратушняк написав на своїй сторінці у «Фейсбук» доволі сумний коментар:

"Вікторе Федоровичу, кожен день при владі і кожну мить, Ви присвятили виключно собі і своїй сім'ї. Мільярди, якими Ви заволоділи не будуть прожитими ні Вами, ні нащадками... Віддайте цій країні хоч одну хвилину свого життя - проголосіть в прямому ефірі про відставку і про дату нових виборів Президента, ВРУ і місцевих виборів. Більше одної хвилини це не займе.  Дякую за порозуміння». 19.02.2014, 14:31.

А ще через два дні Сергій Ратушняк констатує, що плодами Майдану скористається Віктор Балога та його оточення.

«Сергій Ратушняк: Чим завершується для краю Майдан і кров героїв

З 1998 року Закарпаття живе під гнітом кримінального угруповання «Барва», область деградує, розвиток бізнесу триває тільки у цієї банди і у влади. Всім іншим — зась.

Зараз це кримінальне чудовисько Балога купив 5 закарпатських нардепів від ПР і потягнув їх, як баранів, до ВРУ для демонстрації «ваги». Ледиді пообіцяв за це якусь «безпеку». Тому той і брав активну участь у цій зраді. Сам же глава клану «Барва» ні особисто, ні його брати, ні сини, ні дружина, яким також купив мандати депутатів облради, на  Майдан у Київ не з’явилися.  

В Ужгороді молодь пошили в дурні і замість «Банду «Барву» братів Балог — геть!», похороводили, поламали двері ОДА, похуліганили в прокуратурі й цим надали мандат злодію на перемовини з опозицією від імені нагнутих нардепиків і від ужгородського Майдану, і всього краю.

Ось так планується завершення «революції» в нашому краї. Братки Балоги — знову «нова» влада. І знову будуть грабунки, відкати, хабарі, контрабанда, з’їдання ПДВ, нищення конкурентів і опонентів тощо. Кадри  при владі — виключно балогівські холуї.

Вітаю усіх закарпатських виборців із вибором «достойних» нардепів: Ковача, Ланя, Бушка, Гайдоша, Шуфрича, Мошака, Петьовки, Балог В. і П. Усі холуї ПР — від депутатів до голови облради і міністра МНС.  Жування 200 грн. від них та їм подібним завершилося для сотень українців могилою. Для Балоги це — не дивина, але і на ваших руках 200-гривневих кров цих українців». 22.02.2014, 10:36.

Менше ніж через тиждень Сергій Ратушняк робить звернення, у якому знову ж таки торкається теми Майдану і називає Януковича деспотом. Але цікавим це звернення є тим, що вже тоді Ратушняк вперше в ньому згадав і нинішнього свого опонента Богдана Андріїва. Ось лише деякі витяги:

«Сергій Ратушняк: «Перемога Євромайдану — не є приватною власністю»

Шановні громадяни України!

Справжнім деспотом став  Віктор Янукович. За нього на кінець 2013 року головними багатствами країни став володіти десяток найближчих йому сімей. А в людей через те не зростали зарплати, пен­сії, можливості поліпшувати своє здоров’я, мандрувати сві­том. За цей рахунок щорічно потроювалися капітали Фірташа та Ахметова.

Я постійно був у опозиції до цих нездорових тенденцій. Тому цілком вправі сказати, що злочинами проти людяності й мешканців Закарпатської області є діяльність Віктора Балоги на посаді голови Закарпатської облдержадміністрації, як і його слуги Олега Гаваші, який був головою ОДА в 2005—2006 роках. Це стосується і рідного брата Віктора Балоги — Івана Івановича, який з 2010 року і досі є головою Закарпатської обласної ради.

Звертаюся до лідерів УДАРу, «Свободи», «Батьківщини».

Зрозумійте, що Євромайдан і пов’язаний з ним зростаючий всенародний спротив народу України не є вашою приватною власністю, а вас ніхто не уповноважував одноосібно дарувати владу в регіонах. Так, у Закарпатті з вашої згоди так званими «майданно-револю­ційними процесами» керує слуга режимів Кучми, Ющенка, Януковича, він же символ корупції і зрощення влади з криміналітетом — Віктор Іванович Балога. Вважаємо це ПОЛІТИЧНОЮ КОРУПЦІЄЮ, вимагаємо від вас припинити подібні дії!!!

Звертаємося до галицьких активістів «Правого сектору» і ВО «Свобода» з тим, що в Закарпатті понад десять років активно діє угруповання братів Андрієвих — Богдана та Андрія, уродженців села Конюхів Стрийського району на Львівщині. Завдяки політичній корупції вони придбали собі мандати депутатів Закарпатської обласної та Ужгородської міської рад із допомогою «всемогутнього» Віктора Балоги.  Спершу Андрієви з «Нашої України» пішли до лав «ЄЦ», далі таким же чином через Олександра Ледиду стали депутатами обласної ради і Ужгородської міської ради від Партії Регіонів. Увесь цей час вони вдавалися до контрабанди в особливо великих розмірах, кримінальної діяльності в галузі гідро- та сонячної енергетики, незаконної та кримінальної приватизації, дали змогу спрямовувати на діяльність режиму Януковича, Партії Регіонів, криміналітету, «тітушок» десятки мільйонів кримінальних коштів. Закликаємо дати цьому відповідну юридичну і морально-політичну оцінку».

У цьому ж зверненні Ратушняк вимагає покарати і відомих політиків від Партії Регіонів

«Пропонуємо також ГПУ, МВС, СБУ негайно порушити кримінальне провадження щодо державних злочинців Михайла Добкіна, Геннадія Кернеса, керманичів кримського парламенту, котрі системно закликають до відокремлення окремих областей від України, введення в Україну збройних формувань із інших держав, фізичне знищення окремих груп громадян України». 28.02.2014, 13:05.

Далі я не стала аналізувати виступи та заяви Сергія Ратушняка з відомої причини: після трагічних подій у лютому 2014 року, після повалення влади Януковича, на трибуну з критикою минулої влади виходили навіть ті, хто був у тій владі.

Але хочу сказати, що я так і не знайшла жодного виступу Ратушняка на підтримку влади Януковича чи критику Майдану. Тому вважаю, що аргумент про антимаданність Ратушняка дійсно є необґрунтованим і, скоріше за все, був «причеплений» йому політичними опонентами. Цікаво те, що цей аргумент не міг бути вигаданий в штабі Богдана Андріїва, бо не міг антимайданівець і тодішній член Партії регіонів звинувачувати свого опонента в антимайданності чи причетності до влади Януковича. Мені здається, що це обвинувачення Сергія Ратушняка в його причетності до минулої влади було створене в іншому політичному таборі, а саме – в штабі Віктора Балоги.

З повагою, Вікторія Кручова, Ужгород.

Нагадаємо, що свої листи ви можете надсилати на електронну скриньку нашого видання: mail.prozak@gmail.com

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com