image

Чому сварка Балоги з Ледидою не на користь Балозі

Віктор Балога та Олександр Ледида заочно посварилися і це не піде на користь Балозі

Віктор Балога намагався пояснити Президенту України Петру Порошенку, що в Закарпатській обласній раді сталася нездорова спроба створення коаліції фракції «Солідарність» з «Опозиційним Блоком».

«Президент Порошенко хотів бачити на Закарпатті демократичну коаліцію, про що він говорив мені особисто і потім повторив це публічно.

В моєму розумінні, демократичною може називатися та коаліція, у якій немає «Опозиційного блоку», бандитів і колишніх членів Партії регіонів. Якщо говорити конкретно про Закарпатську обласну раду, то така коаліція можлива у форматі партій «Єдиний Центр», яка зайняла перше місце на виборах, БПП «Солідарність», якщо вона вважає себе демократичною, «Батьківщини» і «КМКС» Партії угорців України,

А Петро Порошенко, як виявилося, демократичною вважає коаліцію БПП з «Відродженням» і «Опозиційним блоком». Заради такої «демократії» авторитарна Банкова готова ламати кабінки для голосування і «мінувати» сесію Закарпатської обласної ради, що ми вчора спостерігали», -- написав Балога у соцмережах.

«Вам весь світ говорить, що потрібно побороти корупцію, то чому Ви скуповуєте депутатів і роздаєте посади, коли Вашій з бандитами коаліції не вистачає голосів? Сьогодні Ви очолюєте цю корупцію. І той цирк, який вчора в Ужгороді влаштували Ви з «Опозиційним блоком», відбувався на очах у консула Угорщини, з чим окремо хочу Вас привітати. Ви на правильному шляху. Але це Ваш вибір і Вам нести за нього відповідальність», -- резюмував він.

Не зрозуміло, що саме мав на увазі Віктор Балога, коли згадував про «Опозиційний Блок», адже «опозиціонери» на першій сесії Закарпатської облради взагалі усунулися від процесів по виборам голови облради і були лише спостерігачами.

Лідер «Опоблоку» в облраді Олександр Ледида явно образився на таке звернення Балоги до Президента і оприлюднив відповідну заяву.

«19 листопада відбулося перше засідання новообраної обласної ради. 64 депутати  прийняли присягу, отримали посвідчення і розпочали роботу. У результаті першого зібрання стало зрозуміло, що царювання однієї людини на Закарпатті закінчилося. Першим доказом того, що «велике князівство» розпалося на маленькі шматки, стали результати місцевих виборів. Вони показали: довіра до Віктора Балоги та Єдиного Центру на Закарпатті впала. Другий сигнал краху одноосібного царювання – провальна спроба обрати «свого» голову.

Одразу після невдалої спроби обрати головою облради Олександра Кеменяша у соціальних мережах та на особистій сторінці Віктора Балоги  з’явилися різні коментарі та обвинувачення на адресу не тільки провладних політичних сил, а й опозиції, яка начебто є в коаліції з владою. 

У відповідь, я тільки хочу нагадати всім, що із 64 новообраних депутатів обласної ради 60 – є провладними, і тільки 4 депутати – опозиційних.  Тому, саме ті 60 представників провладних партій  повинні визначитися: як і кого обирати керівником обласної ради. Адже, саме ця людина представлятиме Закарпаття на державному та міжнародному рівнях», -- йдеться у заяві Ледиди.

Можливо, Віктор Балога дійсно у своєму зверненні міг використати назву Опозиційного блоку для згущення фарб, а не для того, щоб конкретно звинуватити фракцію, яка має у своєму складі всього чотирьох депутатів і в обласній раді номінальну функцію спостерігачів за процесами.

Тим не менше Олександр Ледида образився і це явно не на користь Балозі. Справа в тому, що фракція Партії угорців може виявитися не надійним партнером для Балоги в умовній коаліції в раді. Принаймні чотири депутати цієї фракції, які близькі до Іштвана Гайдоша, можуть «бойкотувати» рішення коаліції. І якраз чотири штики в раді від фракції Опозиційного блоку Ледиди могли б компенсувати цих опальних угорців. Але після заочної сварки Балоги та Ледиди у це вже важко віриться.

Степан Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com