image

Губернатор Москаль виявився міцним горішком

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль виявився міцним горішком і саме завдяки йому Віктор Балога не отримав свого голову облради

Перша сесія нового скликання Закарпатської облради стала настільки скандальною, що вже майже всі найвідоміші закарпатські політики та політологи прокоментували її у виданнях та в соцмережах.  Пропонуємо думку нашого дописувача Василя Короля про те, що насправді голова ОДА Геннадій Москаль проявив свої найкращі бійцівські якості.

Всі ми помітили, що на скандальній сесії найбільш агресивно та гучно вів себе перший номер «Солідарності», нинішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. ЗМІ цитують набір його фраз, які не завжди тактовні і навіть часом брутальні. Всі погоджуються з тим, що такого в стінах облради давно ніхто не пригадує. Ну це більш молодші не пригадують, але в сучасну добу України в облраді було багато подібних баталій. Варто пригадати, як група Івана Різака, за підтримки тодішнього депутата облради Сергія Ратушняка знімала з посади голову облради людину Віктора Балоги Івана Іванча. Це була ще та битва…

А після цього дійсно було тихе болото. Ну хіба що в супереч логіки в квітні 2006 року в облраді була створена коаліція Партії регіонів та Нашої України, щоб провести на голову облради людину Балоги Михайла Кічковського. Тоді БЮТ Олександра Кеменяша опинився в опозиції і трошки «воював».

Віктор Балога будь за що прагнув мати облраду в своїх руках. Тому і наступну після цього каденцію облради зумів «приборкати», відсторонивши своїх колишніх партнерів-регіоналів, провів на головне крісло ради свого молодшого брата Івана.

І ось зараз Вікторові Балозі довелося багато витратитися, щоб створити свою більшість в облраді. Тим більше, що він публічно на центральному телебаченні пообіцяв, що матиме цю більшість, а його син її очолить. Син, як відомо, очолив Мукачево, а більшість в облраді дуже нестійка.

Здавалося б, у Єдиного Центру є домовленість із «Батьківщиною» та Партією угорців, що дає їм можливість із запасом у два голоси провести свого голову і приймати потрібні рішення, але ж не вдалося. І все через те, що в раді був Геннадій Москаль. Так, він вів себе нетактовно. Так, він говорив термінами кочегара, а не політика. Так, був інцидент із пошкодженням і викраденням скриньки для голосування. Але ж, зрештою, було досягнуто результату. Голову не обрали.

І це при тому, що ніхто із партнерів Москаля майже не фігурував у цьому скандалі, ніхто не вискакував блокувати трибуну, тиснути морально на опонентів чи чинити інші дії, які зазвичай притаманні нардепам у Верховній Раді. І нехай мене хтось звинуватить у тому, що це недипломатичні засоби впливу, я можу заперечити: коли мова йде прийняття найважливіших політичних рішень, коли мова йде про загрозу монополії влади, то у законодавчих органах багатьох країн відбуваються подібні агресивні протести. Зрештою, зміна влади в Україні також сталася не шляхом законного голосування, а через широкий протестний рух громади, і у Верховній Раді йшли гучні баталії на захист європейського майбутнього країни.

Громада ж в Закарпатті приспана, тому і доводиться деяким політикам «воювати».

До речі, сесія показала, що в стані Єдиного Центру немає бійців. Ніхто не наважився поставити Москаля «на місце». При нинішній розкладці в раді (фактично 50 на 50) потрібно мати людей, які можуть захищати свої рішення.

Одним словом, ми стали свідками того, що всі сесії облради будуть занадто театралізованими. Це будуть драми із захоплюючими сюжетами. І не важко зрозуміти, що головним героєм цих драм буде Геннадій Москаль, якого я вважаю справжнім бійцем, попри те, що на нього звалися велика критика за нетактовність.

Василь Король для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com