image

Лариса Ніцой проти нацменшин: Українська письменниця хоче, щоб нацменшини вчили рідну мову лише на факультативах (ВІДЕО)

Українська дитяча письменниця Лариса Ніцой агресивно виступила проти права нацменшин на навчання рідною мовою

Днями на телеканалі ЗІК була дискусія щодо українсько-угорських стосунків, у якій участь взяла письменниця Лариса Ніцой, яка методично бореться за українізацію національних меншин. 

Наприкінці дискусії Ніцой вже криком кричала, що угорці Закарпаття будуть вчити рідну мову лише на факультативах. 

 

Напевно, Ніцой щось плутає, бо рідну мову не вчать на факультативах. Вона ж не вчила українську мову на факультативах, а вчила її змалку в родині і знала свою мову ще до того, які піти до садочка та школи. 

Та менше з тим, не варто копатися в інтелекті письменниці, а варто лише наголосити, що саме така агресія з боку деяких українських націоналістів лише налаштовує нацменшини проти українського.  

Ніцой не хоче зрозуміти одного: угорці захищають свою мову і не хочуть асиміляції свого етносу. І це природньо. Так само Україна повинна захищати українців, які мешкають за кордоном, намагатися допомогти їм зберегти мову та культуру, фінансувати українські громади за кордоном і вести дипломатичні переговори щодо захисту прав українців за межами країни. Так, як це робить Угорщина. Натомість письменниця провокує українців на протистояння проти нацменшин, які під її дописами у соцмережах вдаються до расистських висловлювань. 

Лариса Ніцой прагне, щоб на Закарпатті угорці заговорили українською мовою через силу? Чи може таки письменниця могла б допомогти владі розробити якісь прийнятні програми для кращого вивчення української мови представниками нацменшин? Письменниця вважає, що угорцям, які не знають української мови важко адаптуватися в Україні. А хіба це не особиста справа будь якої людини? Якщо вона захоче адаптуватися, то вивчить мову. Так як українці вчать мови тих країн, куди втікають від розрухи в рідній державі. 

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com