image

Новий виток гонки за крісло мера Ужгорода

В Ужгороді активізувалися деякі потенційні кандидати в мери 

Ми розповідали про потенційних кандидатів в мери Ужгорода і наші прогнози збуваються. Однак виникли певні інтриги.

Найбільшу агітаційну активність і досі виявляють політики із пулу Віктора Балоги: нинішній секретар міськради Богдан Андріїв, екс в.о. мера Віктор Щадей та нинішній голова Закарпатської облради Володимир Чубірко.

Віктор Щадей вже розродився другим номером газети, яка так само вийшла без вихідних реєстраційних даних. Зміст номера той самий: боротьба із забудовниками за двори ужгородців, висловлювання підтримки Щадею та претензія на аналіз позитивних та негативних сторін потенційних кандидатів, із чого слідує, що кращого за Щадея мера Ужгороду годі чекати.

Володимир Чубірко також у своєму стилі проводить зустрічі з ужгородцями, напередодні вивішуючи оголошення. Найбільш інтенсивно Володимир Чубірко попрацював першого вересня, коли «засвітився» у кількох навчальних закладах. Школи і досі є «фішкою» Чубірки і він це не скриває. Однак перед самими виборами може виникнути скандал навколо щойно відреставрованої школи №9, бо опоненти отримали інформацію, що користуючись службовим становищем, Чубірко домігся виділення на реставрацію цієї школи значної суми коштів з обласного бюджету, але справа в тому, що ці кошти повинні були йти на ремонт школи у Великоберезнянському районі. Тобто, фактично гроші були вкрадені у березнянців і віддані Ужгороду.

Що стосується Богдана Андріїва, то його активність також доволі висока. Він навіть зумів за сприяння партійної активісти від партії Віктора Балоги ЄЦ Ярослави Гасинець наварити піарного бограчу студентам УжНУ. Щоправда, були днями і казуси в активістів Андріїва. Вони подалися в двори на зустріч з виборцями розповідати щось про дешеві ціни на маршрутки завдяки тому, що власником АТП є Богдан Андріїв, але зустріч була зірвана самими ужгородцями. Згодом появилася інформація, що цих ужгородців, які мало не надавали активістам Андріїва стусанів, підбурили активісти ще одного потенційного кандидата в мери – Івана Волошина.

До речі, сам Іван Волошин веде поки доволі нудну кампанію. Засвітився з привітанням в одному з навчальних закладів і було кілька інформацій про матеріальну допомогу. Можливо, така затримка в кампанії пояснюється тим, що Волошин вичікував підтримку від Європейської партії Кириленка. Саме ця партія наразі є волошинською. Окрім того, ресурси Івана Волошина зосереджені чомусь на критиці мера Ужгорода Віктора Погорєлова, а не на рекламі самого Волошина.

Появився на горизонті і кандидат від Радикальної партії Ляшка. Це буде нинішній заступник мера Ярослав Шафарь. Він доволі давно і активно веде сторінку на «Фейсбук» і його пости є часто інформаційними приводами для новинних ресурсів. Однак останній тиждень був найбільш виразним в плані піару для Шафаря. Він написав пост про комунальну мафію в мерії, яка проштовхує тендер на пасажирські перевезення для окремих чиновників. І навіть пригрозив вивести людей на акції протесту. Можна не сумніватися, що ці акції матимуть «радикальний» характер.

Так і не розпочав серйозної кампанії екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк. Хоча його інформаційні ресурси явно активізувалися і в газеті «РІО» коментарів Ратушняка щодо подій в краї та Україні стало значно більше. Окрім того, реанімувалася газета Павла Федаки «Трибуна», за якою також стоїть Сергій Ратушняк. Вийшов навіть спецвипуск цієї газети, але це здебільшого номер з критикою Віктора Щадея, а не піаром самого Ратушняка. До речі, Сергій Ратушняк завжди стартує пізніше усіх.

Проблеми поки і в Опозиційному блоці. Схоже на те, що лідер блоку Олександр Ледида так і не може вмовити екс-ректора УжНУ Федора Ващука   йти в мери. Щоправда, Ващук нещодавно засвітився на телеканалі Ледиди і виступив з жорсткою критикою нинішнього керівництва університету на чолі з головою обласного осередку партії Балоги ЄЦ Володимиром Смоланкою. Федір Ващук є людиною досить багатою, але навряд чи він буде фінансувати кампанію власним коштом, а Опозиційний блок не розглядає серйозно нашу область, щоб виділяти кошти на фінансування кампанії кандидата в мери Ужгорода.

Інтрига зберігається і з кандидатурою Володимира Приходька. Була інформація, що він йде в мери від НДП і буде технічним кандидатом від пулу Віктора Балоги. Штаб Приходька очолював його соратник по комсомолу та НДП Олексій Карабіньош. Однак самому Карабіньошу запропонували очолити місцевий осередок партії «Наш Край». Ця партія-примара наразі провела крупну рекламну кампанію по всій Україні. Білборди партії висять і в Закарпатті. А зараз партія шукає під свій бренд партійців. Фактично Карабіньош задарма отримав готовий бренд, в який не потрібно вкладати кошти і який розкручується центром. Наразі мова йде про те, чи не захоче вже сам Приходько приєднатися до Карабіньоша. До речі, за цією партією стоять люди президента.

Не визначеною залишається позиція Алена Панова. Він час від часу рекламується лише на одному інтернет-ресурсі – «Заголовок», який останнім часом вилетів із пулу кращих інтернет-видань області через відсутність цікавих матеріалів, а відома рубрика «Ранкова кава» стала виключно рекламним майданчиком.

Окрім того, навряд чи Ален Панов разом зі своїм батьком Володимиром готові самостійно фінансувати передвиборчу кампанію. Гроші на це може дати відомий проект олігарха Фірташа «Федерація роботодавців». Але Панову важко буде переконати «акціонерів» Федерації або самого Фірташа у важливості висунення кандидатури Алена Панова в мери Ужгорода.

І все ж, на нашу думку, найбільш інтригуючою залишається провладна кандидатура. Мова про Івана Шкирту. Через зрив останньої сесії міськради, його офіційно не вдалося затвердити на посаді заступника мера, однак він веде себе навіть не як заступник, а як мер. Всі його пости на сторінці у «Фейсбук» це -- нарікання на роботу комунальних служб і погрози покарати.

Дивним є те, що інформаційні ресурси мера міста Віктора Погорєлова почали піарити Шкирту. Скоріше за все, між губернатором Геннадієм Москалем та мером Погорєловим є якась домовленість про те, що ні Погорєлов-старший, ні два Погорєлови-молодші не будуть йти кандидатами в мери, а отримають хороші посади в москалевому ОДА, якщо мером стане Шкирта.

Можна не сумніватися, що ці два передвиборчі місяці головним в Ужгороді буде не Погорєлов, а Шкирта. Саме він буде на всіх відкриттях та презентаціях, на всіх піар акціях і вестиме різні наради. Саме він буде зараз «захисником обездолених ужгородців».

Ну і нарешті, є ще дві загадки: хто такий військовий Мікулин, чиї білборди по всьому місту, і чому мовчить один із лідерів громадського конвенту ужгородського Євромайдану Ярослав Світлик, який може добре потріпати нерви іншим кандидатам.

Василь Король для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com