image

Що було на сесії Ужгородської міськради (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні на сесії депутати прийняли бюджет на наступний рік, а також програму благоустрою міста, на яку виділили понад 200 мільйонів (програма передбачена на 2016-2017 рр), і ще 48 мільйонів планують спрямувати на відновлення історичного центру міста. 

Загалом депутати розділили дуже велику частину коштів і проголосували за понад три десятки рішень. 

Новацією стало і те, що від сьогодні в міськраді діє система електронного голосування. 

Найважливішу свою функцію на цій сесії депутати виконали - проголосували за бюджет. Загалом доходи планують зібрати 727 мільйонів 736 тисяч гривень. На такому ж рівні встановили і видатки. Після прийняття державного бюджету на 2016 рік будуть внесені зміни у прийнятий бюджет.

Процес ухвалення бюджету прокоментував ProZak депутат від "Самопомочі" Микола Сюсько. Він зазначив, що в депутатів напередодні сьогоднішньої сесії було два варіанти: або залишати старий бюджет або прийняти новий і працювати вже за ним. У будь-якому разі документ потребував би корегування. 

Щодо пакетного голосування, яке сьогодні було в міськраді, "Самопоміч" відстоює позицію щодо прозорої процедури прийняття рішень. Два недоліки такого голосування - це те, що рішення, які виносять на сесію, приймаються напередодні більшістю у комісіях, і чимало думок може бути невраховано, а на сесії депутат може обгрунтувати свою позицію і вона може бути підтримана депутатським корпусом. Другий недолік - це те, що громадськість, яка присутня на засіданні, не розуміє, за що голосують депутати.

ProZak також стало відомо, що більшість пропозицій комісій з освіти й регламенту не були враховані під час сьогоднішньої сесії. 

На сесії прийняли програму матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів на 2016- 2020 роки. Згідно з нею протягом 5 років, до 2020-го року, планують виділити з міського бюджету Ужгорода для шкіл і садочків  14 млн. 910 тис. гривень. 

За ці гроші купувати переважно меблі та 25 інтерактивних дошок. У садочки ж заплановано 25 комплектів обладнань для пралень, 23 холодильні шафи, стільки ж м’ясорубок, 20 електроплит, меблі саме для дітей, м’який інвентар, постільну білизну і… багато подушок. Підтримали рішення 32 депутати, інформує офіційна сторінка міськради у Фейсбуці. 

По 200 тисяч гривень із наступного року, протягом також 2017 та 2018 років передбачено виділяти з бюджету на виконання програми навчання плаванню дітей і розвитку водних видів спорту на 2016-2018 роки.

Прийняли депутати й пограму благоустрою, яка, безсумнівно, передбачає чимало пунктів з ремонту вулиць, відновлення дорожніх знаків, покращення зовнішнього вигляду та санітарного стану міста, удосконалення організації руху транспорту і пішоходів та створення відповідних умов відпочинку дітей, підлітків та дорослого населення, а ще зелені насадження і сторіення пандусів для людей з обмеженими можливостями. До виконання робіт із благоустрою міста планують залучити осіб з числа безробітних, зареєстрованих у центрі зайнятості на договірній основі, а також особи, які були засуджені до виконання громадських робіт.

275 тисяч гривень депутати виділили 275 тисяч на фінансування громадських організацій. 

1,3 мільйона гривень віддадуть реабілітаційному центру «Дорога життя» у 2016 році. "Досвідчені педагоги, лікарі вже більше півтора десятка років надають у центрі дуже кваліфіковану допомогу неповносправним дітям буквально від народження і до 25-ліття. Заплановано, що з виділеної суми на виплату заробітної плати штатним працівникам надійде 858,2 тис. грн., підприємствам-надавачам комунальних послуг (найперше комунальних)– 264 тисячі, для перевезення дітей – 86 тисяч і ще майже 158 з половиною тисяч гривень на харчування дітей", - йдеться на офіційній сторінці міськради у соцмережі Фейсбук.

170 тисяч гривень передбачено на оплату ЖКГ послуг почесним громадянам Ужгорода та делегатам І з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України на 2016 рік.  Всього у списку почесних громадян – 26 осіб.

На історичну частину міста виділили 48 мільйонів, що у 7,5 разів більше, ніж цього року. У переліку об’єктів – будівлі на площі Театральній та Петефі, вулицях Корзо, Волошина, Корятовича і Духновича.

В Ужгороді вчергове хочуть впровадити відеоспостереження. На придбання відеокамер міська влада витратить 140 тисяч гривень, а на їх обслуговування передбачено ще 990 тисяч гривень.

Також депутати проголосували за рішення про тимчасову заборону на передачу у власність та користування вільних від забудови земельних ділянок на термін проведення інвентаризації земель міста Ужгорода. ProZak стало відомо, що у рішенні про мораторій передбачено продаж ділянок через торги та деякі інші двозначні пункти. Цілком імовірно, що депутати готують собі підгрунтя для наступних земельних дерибанів.

Від 500 гривень до 10 тисяч можуть отримати ужгородці-учасники АТО. Більше 2,9 мільйона гривень заплановано спрямувати у 2016 році на надання адресної матеріальної допомоги громадянам, які потребують соціальної підтримки, насамперед інвалідам, одиноким непрацездатним ужгородцям, переселенцям, учасникам АТО тощо.  

Адресна допомога на покриття додаткових витрат на житлово-комунальні послуги членам сімей загиблих ужгородців-учасників АТО, яким надано відповідний статус, складе 500 грн. щомісячно.

Передбачено матеріальну допомогу на поховання у розмірі 10 тисяч гривень сім’ї загиблого учасника АТО, - повідомляє офіційна спільнота міськради у Фейсбуці. 

Кошти також виділятимуть на одноразову грошову допомогу непрацюючим особам (в тому числі інвалідам та одиноким громадян похилого віку), особам які брали участь в антитерористичній операції на сході України з числа мешканців Ужгорода, матерям, які народили дітей 1 січня, закупівлю продуктових наборів для малозабезпечених, інвалідів та одиноких громадян похилого віку.

 

ProZak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com