image

Що кажуть закарпатські депутати, які не голосували за звернення до Президента щодо Закону про освіту

"Батьківщина" та Єдиний Центр не голосували через політичні мотиви, а депутат від Опоблоку через принцип

Як ми повідомляли, сьогодні на сесії Закарпатської облради депутати прийняли звернення до Президента України Петра Порошенка з проханням накласти вето на Закон про освіту, бо він порушує права нацменшин на право отримувати освіту рідною мовою.

У тексті звернення наведено перелік статей, які порушує цей Закон.

За звернення проголосували депутати фракцій Блоку Петра Порошенка, "Відродження" КМКС та Опозиційного блоку. Щоправда, один депутат від Опоблоку не проголосував. Це Віктор Русин.

У той же час не голосували за звернення депутати від Єдиного Центру (окрім Ернеста Нусера, який підтримав звернення, бо є етнічним німцем) та "Батьківщини". 

Єдиний Центр пояснив свою позицію у спеціальній заяві. 

Заява фракції "Єдиного Центру" у Закарпатській обласній раді

"Фракція "Єдиного Центру" виступає категорично проти будь-яких спекуляцій на мовній темі в освітній реформі. Так само, як і наші західні сусіди, ми вважаємо, що знання державної мови є одним із головних ідентифікаторів належності до держави.

Ми підтримували і підтримуємо представників усіх національних меншин у захисті та реалізації їхніх прав, але засуджуємо дії політиків та політичних сил, які сьогодні намагаються розділити громадян України на своїх та чужих за національною ознакою.

Ще більше ми засуджуємо тих політиканів, які носять вишиванки і клянуться в любові до України, але водночас виступають проти державної мови навчання в освітніх закладах. Особливо, коли це робить голова обласної державної адміністрації, який представляє одного з ініціаторів освітньої реформи - Президента України і уособлює в собі українську владу.

Не хотілося би проводити жорсткі паралелі, але такі дії голови ОДА нагадують поведінку чиновників на Сході України в 2014 році, які розміняли національний інтерес на власну вигоду.

Враховуючи це, «Єдиний Центр» не підтримає звернень до Президента з вимогою ветувати закон про освіту.

Разом з тим, наша політична партія готова приєднатися до розробки нового мовного законодавства, яке врахує інтереси всіх національних менших, які проживають на території України. Захист їх прав та інтересів був і залишається одним із наших пріоритетів".

Позицію від "Батьківщини" виклав у соцмережах депутат облради від цієї фракції Андрій Шекета.

"Друзі, що пишуть про рішення Закарпатської обласної ради, щодо звернення про ветування закону про освіту, не забувайте вказувати, що частина депутатів, а саме фракції Батьківщини, Єдиного Центру та депутат Віктор Русин від Опозиційного блоку не підтримали це рішення! Так, рішення від цього не змінюється, але варто розуміти, що є депутати з іншою точкою зору ніж БПП Відродження і тд". У коментарі до цього допису Андрій Шекета додав:

"Фракція Батьківщина у ВРУ на відміну від Віктора Балоги голосувала за цей закон, Юлія Тимошенко особисто за нього голосувала! Тому думаю наша позиція більш ніж чітка". 

У свою чергу депутат від Опозиційного блоку Віктор Русин пояснив своє рішення не підтримувати звернення до Президента не з політичних мотивів, а виключно принципово.

"Щоб не було інсинуацій по питанню мого голосування на сесії обласної ради про звернення до президента України про освітній закон, хочу висловити свою позицію, чому я не голосував за дане звернення.
Проект закону про освіту в Україні знаходився у ВР не один місяць, приймався у першому читанні,ніхто із обласних депутатів не піднімав питання за весь цей період, що цей закон буде ущемляти права нацменшин.
Народний депутат України В. Брензович, який входить у фракцію БПП у ВР і представляє угорські нацменшини, ні разу не був на сесії обласної ради і не бив у набат, що цей закон ущемляє права угорців.
Коли ВР прийняла освітній закон, тоді давайте терміново голосуйте за звернення до президента, що наш ущемляють, а де ви всі раніше були великі політики???
Однозначно я за те, щоб діти нацменшин вчились і отримували середню освіту на рідній мові, а також вчили українську мову і літературу. Всі депутати місцевих рад повинні володіти українською мовою на роботі, а також їх керівні органи, любий, хто йде працювати в державні органи, повинен володіти державною мовою, а вдома і побуті спілкуйтесь на мові, як вам зручніше.
Моя думка, що це просто політизоване питання і гра, я ж ні в чиї ігри грати не буду.
Впевнений, що президент України прийме правильне рішення по цьому закону, щоб не були ущемлені права дітей нацменшин.
А закарпатським народним депутатам, які є у ВР хочеться побажати більш тісної праці з обласною радою, менше буде тоді протиріч".

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com