image

Як на виборах голови елітної об’єднаної громади в Закарпатті екс-регіонал переміг екс-регіонала

Представник Опозиційного блоку Дрогобецький виграв у «регіонала» Капустея бій за посаду голови об’єднаної територіальної громади з центром в курортному селищі Поляна Свалявського району

Сільська виборча комісія оприлюднила протокол про підсумки голосування щодо виборів голови об’єднаної територіальної громади з центром в Поляні. Ним став чинний голова Полянської сільської ради Іван Дрогобецький. який набрав 2 752 голосів виборців сіл об`єднаної громади. При цьому, більше половини із всіх голосів йому дала рідна Поляна.

Його головний конкурент - Михайло Капустей мав в активі 1 391 голоси виборців.

Всі інші кандидати, серед яких ще два Івана Дрогобецькі і один Ілля Дрогобецький, набрали менше 60 голосів.

Загалом, явка виборців у громаді – єдиній на Закарпатті, де проводилися вибори, –  склала 78,5% (загальна кількість виборців – 5 556, з яких 4 363 взяли участь у голосуванні).

Таким чином, навіть реєстрація опонентами однофамільців голови Полянської сільради не завадила селянам зорієнтуватися.

Це була доволі брудна кампанія – з підпалами, підкупом, адміністративним тиском. Тим не менше самі вибори проходили напрочуд спокійно.

До честі голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, він не коментував ці вибори і не висловлювався про підтримку того чи іншого кандидата. Москаль розумів, що протиставити парі Капустей-Дрогобецький когось із своїх буде важко. Бо за Капустеєм стоїть нардеп Михайло Ланьо з величезним матеріальним ресурсом та бойовим активом, а Іван Дрогобецький нарощував популярність протягом останніх років продуктивною роботою на посаді голови селища Поляна.

Власне, наразі в обласній раді Геннадій Москаль змушений миритися з тим, що йому доводиться бути в коаліції разом з екс-регіоналами Ланя, які зараз ховаються під вивіскою «Відродження», а також і з представниками Опозиційного блоку. Без них Блок Порошенка Москаля навіть з угорцями не зміг би створити більшість в облраді і фактично голова ОДА змушений був би віддати раду людям Віктора Балоги.

І ще один нюанс. Програш Михайла Капустея є сигналом для Михайла Ланя, який кинув величезний ресурс на перемогу свого ставленика. Не спрацювало. Спрацював авторитет. І якщо раніше Михайло Ланьо брав верховинців саме «ресурсом», щоб пройти до Верховної Ради, то тепер ця схема може не спрацювати. А авторитету у нього замало. Михайло Ланьо повинен поспішати з ініціативою створення нових територіальних об’єднаних громад тих сіл, де він має ще вплив. І навіть Сваляви, де мером його брат, і навколишніх сіл. Бо час працює не на нього

Таким чином Закарпаття знову показало, що тут не спрацьовують загальноукраїнські, або принаймні західноукраїнські політичні принципи формування влади. Навіть важко уявити, щоб в якомусь районі сусідніх із Закарпаттям областей перемога на виборах визначалася у протистоянні двох екс-регіоналів.

Василь Поляк для Prozak.info

Фото Мукачево.нет

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com