image

Жага до керування: Закарпатська облрада забрала від ОДА контроль над культурою, освітою та медициною

Після того як Олексій Петров був звільнений з посади голови Закарпатської ОДА, він незабаром став головою Закарпатської облради, але повноважень для керування у нього стало вже значно менше

Тоді генерал СБУ просто вирішив провернути схему, за якою контроль над освітою, культурою та медіціною в Закарпатті переходить від ОДА до облради.

Про це повідомив уже колишній заступник Петрова по облраді Денис Ман.

“Здавалося б, у цьому нічого дивного немає, все закономірно – власник має ефективно керувати закладами, де виступає засновником. Та «фішка» двох рішень (про призначення/звільнення керівників та про оцінку діяльності керівників, відповідно рішення 338 та 339) у тому, аби дати голові обласної ради дещо ширші повноваження в частині призначення, звільнення та притягнення до відповідальності керівників комунальних закладів, що не передбачено рішенням про повноваження голови ради, яким ми наділяли відповідну посадову особу в лютому цього року. Запобіжниками в цих повноваженнях виступають погодження постійних депутатських комісій, що є профільними для відповідних сфер, а отже говорити про якусь узурпацію не варто. Все має працювати в межах логіки.

Однак є одне рішення (під номером 341), яке забирає повноваження щодо керівництва закладами культури від облдержадміністрації і департаменту культури до обласної ради. Іншими словами, питанням управління закладами культури відтепер займається голова обласної ради та його апарат, враховуючи, що у структурі власного департаменту культури депутати не створювали. Керувати такими закладами не так просто, як може здатися на перший погляд, і певно ми на початках будемо мати складнощі в управлінні, однак відтепер конкурси на посади керівників закладів культури буде оголошувати Закарпатська обласна рада.

На нас однією із перших мала б чекати розв’язка історії із директором Ужгородського замку, де в попередньому конкурсі кожна із зацікавлених сторін мала власного фаворита, що не дозволило одразу обрати керівника, однак на сайті обласної ради вже оголошено конкурс про заміщення посади директора хору «Кантус» (деталі тут)

Швидше за все, ми знову побачимо чимало політичних кадрових призначень, але чи піде це на користь розвитку культури Закарпаття, побачимо невдовзі”, — написав Ман.

До речі, ми розповідали про те, як Петров мав намір влаштувати родича своєї дружини Миколу Кужельного діректором Закарпатського краєзнавчого музею, однак конкурс на цю посаду провалився.

Так от, зараз Петров просто робить Кужельного в.о. директора музею, а конкурс буде максимально відтягуватися, щоб нічого не заважало Кужельному керувати музеєм.

Тепер подібних призначень керівників закладів культури, освіти та медицини буде багато. 

Василь Коваль для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com