image

За законопроектом Балог можуть амністувати контрабандистів?

У середу, 9 грудня Верховна Рада прийняла за основу проект Закону «Про амністію у 2015 році», авторами якого є закарпатські нардепи Віктор та Павло Балога. Анонсувалося, що амністія буде поширюватися на засуджених, які скоїли злочини невеликої тяжкості або є найбільш незахищеними у соціальному плані (вагітні жінки, неповнолітні, ветерани війни, інваліди, особи, хворі на туберкульоз чи онкологічні захворювання тощо). Однак, за висновками експертів, окремі норми цього закону є недосконалими і приховують у собі загрозу звільнення від покарання контрабандистів, корупціонерів чи навіть наркоділків. 

Законопроект №2118 був зареєстрований у парламенті ще у лютому цього року. Свою законодавчу ініціативу Віктор Балога прокоментував стурбованістю тим, що Україна займає друге місце серед країн Європи, по кількості засуджених на частку населення. При цьому закарпатський депутат відзначив: «По-перше, велика кількість в’язнів притаманна лише країнам третього світу. По-друге, навіть, якщо звернутися до релігії, то Святе Письмо говорить: «А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа вам простив!».

Згідно з висновком парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності основними критеріями для застосування амністії згідно з вказаним проектом є:

- незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання;

- об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання;

- значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Так, справді, статтею 1 законопроекту передбачається оголосити амністію і поширити її дію, насамперед, на ті категорії засуджених, які скоїли злочини невеликої тяжкості, або є найбільш незахищеними та вразливими у соціальному плані, а саме: на неповнолітніх; жінок і чоловіків, які мають неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів; вагітних жінок; ветеранів війни, інвалідів першої, другої та третьої груп; осіб хворих на туберкульоз чи онкологічні захворювання тощо.

Однак загроза необґрунтованого розширення кола осіб, на яких поширюється амністія, приховується у статті 2 проекту, якою пропонується звільнити від покарання осіб, які засуджені за будь-які злочини, які не поєднані з насильством, небезпечним для життя і здоров’я, якщо вони на день набрання чинності цим Законом відбули не менше однієї чверті призначеного строку основного покарання. Застосування такої норми на практиці може призвести до того, що амністія буде застосована до осіб, які вчинили навіть особливо тяжкі злочини, у тому числі:

- легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинену організованою групою або в особливо великому розмірі (частина третя статті 209 КК),

- контрабанду наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів, вчинену організованою групою, а також якщо предметом контрабанди були наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги чи прекурсори або фальсифіковані лікарські засоби в особливо великих розмірах (частина третя статті 305 КК);

- викрадення чужого (у т. ч. державного та громадського) майна в особливо великих розмірах (частина п’ята статті 185, частина п’ята статті 186, частина четверта статті 189, частина четверта статті 190, частина п’ята статті 191 КК).

Не позбавлена недоліків і стаття 8 законопроекту, зі змісту якої випливає, що амністія може бути застосована до осіб, засуджених за:

- крадіжку, вчинену в особливо великих розмірах або організованою групою (частина п’ята статті 185 КК);

- привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою (частина п’ята статті 191 КК);

- ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), вчинене особою, раніше судимою за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), або якщо такі дії призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах (частина третя статті 212 КК);

- низку тяжких та особливо тяжких злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, передбачених частиною другою статті 306, частинами другою та третьою статті 308, частиною третьою статті 309, частиною другою статті 310, частиною третьою статті 311, частинами другою, третьою статті 312, статтями 313–320;

- зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки (частина друга статті 364 КК) та інші не менш небезпечні злочини.

Вказані зауваження викладені у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради. У зв’язку з цим експерти пропонують повернути законопроект на доопрацювання з метою уникнення ризику застосування амністії щодо небезпечних злочинців.

 

Віталій Дацюк, кандидат юридичних наук для ProZak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com