image

Аналіз кандидатів в мери Ужгорода (ОНОВЛЕНО)

Став відомим повний список кандидатів на мера Ужгорода. І якщо в Мукачеві кандидатів на мера 14, то в Ужгороді їх 24. Нагадаємо, що нинішній мер Ужгорода Віктор Погорєлов прогнозував, що кандидатів буде не менше 18.

Пропонуємо нашим читачам аналіз кандидатів та певний прогноз щодо фаворитів.

Першою несподіванкою є те, що фальстарт був у колишнього в.о. мера Віктора Щадея. Щадей стартував доволі потужно. У нього вийшло кілька спецвипусків газети з багатотисячним накладом. Опоненти Щадея навіть поспішили зареєструвати його «технічних двійників» Олега Щадея та Василя Щадея. Штаб ще одного кандидата в мери -- Сергія Ратушняка – провів потужну антикампанію проти Щадея, присвятивши йому навіть спецвипуски газет з компроматом.

Попередньо відомо, що Віктор Щадей буде кандидатом в депутати в Ужгородську міськраду від «Батьківщини», а в мери його партія так і не висунула.

Ще однією несподіванкою є те, що свого кандидата так і не висунув «Опозиційний блок» Олександра Ледиди. Потенційний кандидат від цієї партії екс-ректор Федір Ващук вирішив не витрачатися на ці вибори. Поки що «Опозиційний блок» не робив заяви щодо того, кого ця партія підтримає на виборах мера, але навряд чи це буде хтось із колишніх співпартійців Ледиди, які подалися під знамена інших партій. Таких Ледида не прощає за зраду.

Ну і можна також відмітити «холостий постріл» Івана Качура, який натякнув про можливість балотуватися на мера Ужгорода в піку провладному кандидату від «Солідарності» Порошенка Михайлу Качуру, але так і не зареєструвався кандидатом.

Тепер коротко про зареєстрованих кандидатів.

Надія Копча, у 90-х була доволі відомою співачкою і навіть мала відеокліп, який транслювали по центральному телебаченню. Тоді Копча була відомою персоною, жила в гарному будинку в Доманинцях і про неї багато говорили та писали. Однак зараз уже мало хто пригадає, хто така Копча, тому серйозно її сприймати не варто. Йде від УКРОПа.

Едуард Леонов.  Уродженець Євпаторії, який очолює міську «Свободу». Був затриманий і арештований за сумнозвісні події під Верховною Радою. Колоритна персона з шикарним чубом, активний націоналіст. Але уявити його мером доволі складно.

Вікторія Слюсаренко – економіст, колишній член партії «Демократичний Альянс». Симпатична молода особа. Має хорошу команду на чолі зі співпартійцем Олександром Пересоляком, хоча Пересоляк може нашкодити іміджу Вікторії, бо свого часу засвітився в неприємних інцидентах зі штурмом приміщень. Наприкінці вересня Слюсаренко написала заяву про вихід із "Демальянсу". 

Михайло Чурило – бізнесмен, зареєстрований від партії «ПАТРІОТ». Свого часу Чурило провів широку інформаційну кампанію в закарпатській пресі, що підняло його впізнаваність. Однак через певний час ця кампанія різко припинилася. Мав підтримку від мільйонера, сина екс-голови Конституційного суду України Андрія Стрижака. Наразі є депутатом міськради, але доволі пасивний. Був у Партії регіонів, але вийшов з неї в буремному лютому місяці 2014 року. До речі, депутатом міськради став по мажоритарці. У 2013 році йому спалили автомобіль, однак не через політичні мотиви, а через якісь сумнівні бізнесові оборудки. Має кілька фірм і накопичив хороший капітал. Але навряд чи гроші йому допоможуть стати мером. Повністю відсутня харизма. Та й інтелектом не вийшов.

Марія Бадида – начальник управління податкової інспекції Ужгорода ще від 2003 року. Депутатом Ужгородської міськради стала від БЮТ, хоча зараз стверджує, що не має підтримки жодної із партій. Народилася в селі Люта Великоберезнянського району. Бадиді вже 56 років і у неї відповідно трошки совкове мислення і поведінка. Людина старої закалки. Така собі «залізна леді», яка на своєму місці. Але в кріслі мера її уявити важко.

Борис Борисов — самовисуванець. Колишній начальник муніципальної міліції. Липкорукий. Активісти підозрюють його у кредитних махінаціях. Самозакоханий. І взагалі людина дивної поведінки. Вже був кандидатом в мери. Серйозно не сприймається.

Олег Подебрій – журналіст, колишній прес-секретар УМВС Закарпаття. Був вірною людиною екс-начальника УМВС Сергія Шаранича. Прихильний до екс-мера Ужгорода і нинішнього кандидата в мери Сергія Ратушняка. Постійно «воює» з кланом Балог. Скоріше за все, буде мати функцію «технічного» кандидата.

Олександр Бедей, Олександр Сазонов та Олег Муртазін – кандидати для «галочки». Не дотягують і до 1%.

Важковаговики

Віктор Погорєлов – діючий мер Ужгорода, у минулому член «Партії Регіонів», хоча мером став за підтримки Віктора Балоги. Рішення балотуватися в мери прийняв зовсім недавно. Скоріше за все, вважає, що йому достатньо нинішньої підтримки і ресурсу, щоб вийти в друге коло виборів. Тим не менше, негативу на Погорєлова значно більше, ніж позитиву.

Ярослав Шафарь – заступник міського голови Ужгорода, у минулому депутат від Політичної партії «Фронт Змін», наразі є членом Радикальної Партії Олега Ляшка. Доволі прогресивне сучасне мислення. Бізнесмен. Доволі харизматичний, але не конфліктний і поступливий. Міг би мати хороші шанси при відповідному фінансовому та інформаційному ресурсах.

Сергій Ратушняк – у минулому двічі мер Ужгорода. Найхаризматичніший із кандидатів. Має стійкий електорат, який може забезпечити йому вихід у фінальний раунд, але у другому турі більше шансів на програш, ніж на виграш. Має достатньо грошей та інформаційні ресурси. Останнім часом зовсім не публічний. Уникає зустрічей із колективами, але веде активне віртуальне життя в соціальних мережах. Має слабку команду і застарілу уяву про ведення кампанії.

Михайло Качур — гендиректор ВАТ «Ужгородський Турбогаз», депутат Закарпатської обласної ради від партії «Батьківщина»,а в мери йде від партії Блок Петра Порошенка «Солідарність». Не конфліктний. Знаходить спільну мову з представниками всіх політичних сил. Не є творчою особистістю, не трудоголік. Якщо стане мером, то не буде самостійним.

Володимир Чубірко – голова Закарпатської обласної ради. Тісно пов'язаний з кланом Віктора Балоги, хоча намагається дистанціюватися від Балог. Не конфліктний. Має доволі хорошу підтримку серед інтелігенції міста. Досить хороші фінансові можливості, але обмежений інформаційно. Веде слабу кампанію.

Іван Волошин – нинішній заступник мера. Став депутатом від Єдиного Центру Балоги, однак потім перекинувся до Партії Регіонів. Наразі придбав Європейську партію України. Володіє готелем «Унгварський» та комплексом «Апріорі» в центрі Ужгорода. Замішаний у скандалі з приватизацією комплексу «Корона». Має слабкі інформаційні ресурси. Опонує як до Погорєлова, так і до Балог, хоча раніше з ними плідно співпрацював.

Богдан Андріїв – заступник мера Ужгорода. Екс-регіонал. Має хороші фінансові можливості. Володіє базаром на Краснодонців, із якого свого часу вижив Ратушняка, та АТП.  Веде невиразну кампанію. Відсутня харизма. Слабка команда. Майже відсутні інформаційні ресурси.

 Олег Чубірко, Євген Качур, Сергій Володимирович Ратушняк, Олег Щадей, Василь Щадей, Іван Андріїв — «технічні кандидати», які є двійниками найбільш популярних реальних кандидатів у мери Ужгорода.

На цей момент наш прогноз на проходження у друге коло: Сергій Ратушняк – Михайло Качур.

ОНОВЛЕННЯ. У коментарі до матеріалу зазначається, що за тиждень до його публікації Демократичний Альянс прийняв рішення звільнити із лав Вікторію Слюсаренко та не висувати в мери Ужгорода своїх кандидатів.

Сергій Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com