image

Балога звинуватив закарпатську «Самопоміч» в підтримці сепаратистів

Народний депутат від Закарпаття Віктор Балога звинуватив фракцію «Самопомочі» в Мукачівській міськраді в підтримці сепаратистів. "Самопоміч" відповіла Балозі.

Як ми повідомляли, у четвер на сесії Мукачівської міськради депутати проголосували за надання приміщень колишнього русинського Дому в Мукачеві під Центр національних меншин.

Як виявилося, від голосування за це рішення утрималася фракція «Самопомочі».

З цього приводу Віктор Балога, син якого Андрій є мером Мукачева, написав у соцмережах:

«Депутати Мукачівської міської ради прийняли рішення, що приміщення, яке займала маргінальна русинська організація, зорієнтована у своїй роботі на Росію та угорську націоналістичну партію Йоббік, потрібно передати в користування громадських організацій, які представляють національні меншини краю.

Хотів би звернути увагу на те, хто не голосував за це рішення. А це - друзі Президента, учасники провладної коаліції з бандитської партії "Відродження". А також, як би це дивно для вас не звучало, партія "Самопоміч".

Я так розумію, франшиза на "Відродження" і "Самопоміч" на Закарпатті знаходиться в одних і тих же бандитських руках, у зв'язку з чим приношу свої співчуття моєму хорошому знайомому Андрію Садовому.

Щоправда, зараз не про нього, а про Президента Порошенка. Просто він постійно переживає про сепаратизм на Закарпатті, а коли потрібно зробити реальну справу і локалізувати маргінальні рухи, то його друзі проти. Чому так?».

ЗМІ з орбіти Віктора Балоги поширили його заяву.

У свою чергу депутат від фракції «Самопоміч» в Мукачівській міськраді Юрій Кравчук відповів Балозі:

«Зверніть увагу, як легко вираховується заангажованість ЗМІ. Нещодавно міський голова (Андрій Балога) ляпнув у інтерв’ю, що Самопоміч – сателіт Відродження. Тепер кишеньковий ЗМІ нав’язує читачам ту саму думку мера. Не здивуюсь, якщо і те інтерв’ю, і цю «замазуху» писали одні ті самі “політолухи”.

Почитайте уважно результати голосування, ними ж продубльовані. Проти відбору Будинку русинів справді голосували тільки “Відродження”.  Утримались при голосуванні “Самопоміч” і угорці з КМКС. Але угорців не осмілились прив’язати до русинського сепаратизму. Бо їх не замовляли. Dmytro Tuzhansky i Дмитрий Васильев. Вам самим не бридко? Не помічаєте грубих порушень журналістської етики? А підійти до мене попросити коментар, чи до Богдана Фекете що перешкоджає? Чи Андрійко не велів?».

У свою чергу газета «Трибуна» нагадала, що сам Віктор Балога причетний до підтримки русинських сепаратистських рухів у Закарпатті.

 

«Так, восени 2008 року, делегати Європейського конгресу підкарпатських русинів у Мукачеві підписали “Акт провозглашенія возсозданія русинськой государственности” та проголосили створення республіки “Подкарпатська Русь”. Учасники зібрання дякували за фінансову допомогу тодішньому керівнику Секретаріату Президента Віктору Балозі.

Тодішній лідер “Народної самооборони” в Закарпатській області, народний депутат України Геннадій Москаль вказував, що безпосереднім ініціатором русинського руху є керівник Секретаріату Президента Віктор Балога:

– Те, що русинський рух на Закарпатті контролює особисто керівник президентського Секретаріату Балога, немає ніяких сумнівів. Усі прекрасно пам’ятають, що рішення Закарпатської обласної ради у березні минулого року про визнання окремої національності “русин”, з якого й почалася ескалація цього питання, прийняли лояльні до Балоги фракції облради, а їх основою стала фракція “Наша Україна”. І той факт, що теперішнє проголошення “русинської державності” в Мукачеві збіглося з чутками про відставку Балоги – зовсім не випадковий збіг обставин. Керівник СП на випадок відставки тримає для себе місце голови Закарпатської облради, на яке поки що поставив М.Кічковського – зовсім не авторитетну в краї й несамостійну людину. Русинська карта в майбутньому має стати предметом торгів із Києвом для отримання різних преференцій, а в нинішніх умовах – це фактор стримування й попередження як свого безпосереднього патрона, так і недругів, яких у Балоги останнім часом з’явилося дуже багато: “Звільните мене з секретаріату – отримаєте Русинську республіку”. Своїми ігрищами в сепаратизм Балога переслідує чисто особисті цілі. А те, до чого це може призвести в майбутньому, як “аукнеться” державі, йому абсолютно байдуже. Залишається лише гірко пошкодувати, що людині такого рівня доручили керувати президентським Секретаріатом, – зазначав Геннадій Москаль».

Читайте також: Політики готуються до відокремлення Закарпаття

Русини Закарпаття остаточно посварилися

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com