image

Чи всі закарпатці зможуть проголосувати на місцевих виборах

Наближаються місцеві вибори. Для того, щоб мати можливість проголосувати, громадянам варто перевірити наявність атуальних відомостей про себе у списку виборців. 

Згідно з законодавством право голосу на місцевих виборах мають громадяни, які належать до відповідної територіальної громади. Належність громадянина до відповідної територіальної громади та проживання його на відповідній території визначається його зареєстрованим місцем проживання (частина третя статті 3 Закону «Про місцеві вибори»). Таким чином, виборча адреса безпосередньо прив’язана до зареєстрованого місця проживання виборця. Виборець, який на день виборів перебуває за межами населеного пункту, в якому він проживає, участі у місцевих виборах не бере (частина третя статті 30 Закону «Про місцеві вибори»). У зв’язку з цим не зможуть проголосувати на місцевих виборах студенти, місце проживання яких зареєстроване в університетському гуртожитку, але які у день виборів роз’їдуться по своїх домівках в інші населені пункти.

Виняток становлять виборці, які знаходяться у стаціонарних закладах охорони здоров’я, а тому включаються до списків виборців на відповідній спеціальній виборчій дільниці. Виборець, включений до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці, отримує бюлетені для голосування на виборах відповідної місцевої ради, якщо він проживає на території її юрисдикції, а заклад, в якому він перебуває, знаходиться в межах відповідного виборчого округу, до якого він віднесений за своїм зареєстрованим місцем проживання. Тобто для того, щоб проголосувати на місцевих виборах, хворому треба лікуватися в закладі охорони здоров’я в межах свого виборчого округу.

Зміна місця голосування на місцевих виборах без зміни виборчої адреси виборця законодавством не передбачена. Це насамперед пов’язано із виборчою системою, яка застосовується на цих місцевих виборах, коли виборець голосує на за партійний список, а за конкретного кандидата від певної партії у своєму окрузі. Тобто, якщо ви фактично проживаєте в Ужгороді, але у вашому паспорті стоїть відмітка про реєстрацію місця проживання, наприклад, у селі Дубриничі Перечинського району, то голосувати ви можете саме в Дубриничах, а не в Ужгороді. Якщо ж ви таки бажаєте взяти участь у виборах Ужгородського мера та Ужгородської міської ради, а не голосувати за Дубриницького сільського голову, сільську раду та Перечинську районну раду, потрібно змінювати реєстрацію місця проживання на ужгородську.

Для зміни реєстрації місця проживання слід звернутися до територіального підрозділу Державної міграційної служби (в народі – паспортний стіл) за новим місцем проживання. Інформацію про місцезнаходження та номери телефонів територіальних підрозділів ДМС у Закарпатській області можна знайти за посиланням. Для реєстрації місця проживання особа або її законний представник подає:

  • письмову  заяву про реєстрацію місця проживання;
  • документ, до якого вносяться відомості про місце проживання (паспорт);
  • квитанцію про сплату державного мита (0,85 грн);
  • талон зняття з реєстрації місця проживання в Україні (у разі зміни місця проживання в межах України). Талон зняття з реєстрації місця проживання в Україні не подається у разі оформлення реєстрації місця проживання з одночасним зняттям з реєстрації попереднього місця проживання;
  • документи, що підтверджують право на проживання в житлі - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім’ї на реєстрацію місця проживання. 

Заява про реєстрацію місця проживання розглядається в день звернення.

Підставою реалізації виборцем свого права голосу на місцевих виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці. Тому варто перевірити наявність відомостей про себе у списку виборців (особливо у разі зміни реєстрації місця проживання). Це можна зробити не виходячи з дому шляхом онлайн-реєстрації на сайті Державного реєстру виборців та подання відповідного електронного запиту, відповідь на який вам надійде протягом одного робочого дня.

Якщо у списку виборців ви виявили неактуальні чи помилкові відомості про себе, слід звернутися до міського чи районного відділу ведення Державного реєстру виборців у Закарпатській області для внесення відповідних змін (зокрема для зміни своєї виборчої адреси).

Відповідно до статті 31 Закону «Про місцеві вибори» заява про уточнення попереднього списку виборців може бути подана не пізніш як за п’ять днів до дня голосування.

Зміни та уточнення до уточненого списку виборців вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду, повідомлень органу ведення Державного реєстру виборців щодо усунення кратного включення виборця у списку виборців на цій виборчій дільниці. Такі зміни можуть бути внесені до 18 години останньої суботи перед днем голосування.

У день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться.

 

Віталій Дацюк, кандидат юридичних наук для ProZak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com