image

В Ужгороді тривають інтриги навколо генплану

10 березня сесія міської ради повинна розглянути проект рішення про перезатвердження містобудівної документації

В останні кілька дні відбулись неординарні події, які свідчать про кардинальну зміну позиції Богдана Андріїва. Якщо ще тиждень тому міський голова односібно вийшов із переговорного процесу з лідерами ініціативної групи Кірпічка, то на цьому тижні він різко повернувся за стіл перемовин.

Безпрецендентне публічне звітування про власні 100 днів у владі у музеї ім. Бокшая та на громадських слуханнях свідчить, що міський голова дійшов згоди по принциповим питанням містобудівної документації із лідерами громадськості.  

Однак, примирення з громадськими активістами обернулось для Богдана Андріїва прогнозованою депутатською фрондою.

Понад два місяці депутати сидять на голодному пайку адже земельні питання не вирішуються. В минулу середу, 02.03.2016 року депутат, голова земельної комісії Станіслав Пономарьов зробив демарш. Він написав заяву про складення мандату у випадку якщо генеральний план буде скасовано. До пізньої ночі члени фракції «Відродження» в міській раді не гасили світло, але до принципової згоди так і не дійшли.

Водночас, лідер патріотів Михайло Чурило та фактично «Відродження» Василь Козак почали збирати нову депутатську більшість, в супереч волі міського голови. Перший мріє стати секретарем ради, інший мучиться через нереалізовані «гаражні» можливості започатковані погорєловим-феєром-бабітою.

На заваді цим планам став перший заступник міського голови Іштван Цап,  крісло якого, у звязку з цим, почало хитатись. В неофіційному проекті нового штатного розпису ради посади першого заступника більше не має.

Іштвана Цапа звинувачують у надмірній лояльності до громадської ради. Також він зберігає вплив на групу депутатів із колишнього Єдиного Центру. Саме ці три депутата з групи будуть визначальними для остаточного зцемендування більшості або під Богдана Андріїва або під Василя Козака. Отже, якщо першого заступника приберуть чинний мер залишиться без команди.

Єдина опора міського голови, це невелика частина депутатів з групи «Відродження» та як не дивно лідери громадської ради в союзі із депутатами опозиційного крила. Однак, в сукупності більшості не буде. Мабуть, саме тому Богдан Андріїв зробив такий різкий поворот в бік громадськості. Йому потрібні союзники для реалізації власних амбіційних планів щодо Ужгорода. На заваді цьому, може стати політична короткозорість активістів.

Щодо громадської ради, то її доля також вирішується на цьому тижні. Якщо Михайлу Чурило та Василю Козаку вдасться згуртувати депутатів під себе, то в пакеті із звільненням першого заступника буде скасовано положення про громадську раду.

Деякі депутати свято вірять, що при настанні таких обставин зможуть комфортно вирішувати власні питання без зайвої уваги журналістів та громадськості. Андріїв також може ветувати таку ініціативу.

Міський голова зараз перед складним вибором. Скоріш за все, група Чурила-Козака разом з депутатами з ЄЦу проголосують за переголосування генерального плану. Будуть відкриті шлюзи для всіх земельних схем та авантюрних проектів будівництва.

Богдан Андріїв розуміє, що втрачає контроль над депутатами і доведеться ветувати рішення. Йому потрібні сильні партнери. Хоча б підтримка тієї ж громадської ради, яка закулісно спроможна інтелектуально опонувати групі Чурила-Козака.

В будь-якому випадку Богдан Андріїв вимушений для перехоплення стратегічної ініціативи як найшвидше пожертвувати або першим заступником Іштваном Цапом або заступником з господарських питань Олександром Габором (людина В.Козака).

У противному випадку можна прогнозувати, що після короткого періоду затишшя він увійде в історію як 500-гривневий мер-невдаха, якого безславно зняли з посади задовго до завершення його повноважень.

 

Політичний оглядач Олександр Зімін для ProZak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com