image

Війни за вплив на курортний регіон Закарпаття

Через тиждень відбудуть вибори на голову та депутатів об’єднаної територіальної громади з центром в курортному селищі Поляна. Кампанія цих виборів може увійти в історію, як найбрудніша виборча кампанія краю.

Як ми розповідали, Закарпатська обласна влада всіма засобами намагається гальмувати процес децентралізації в області. Через це перед будівлею ОДА в Ужгороді вже відбувалися акції протесту. Сам голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль навіть судиться з тими, хто вже створив ОТГ, зокрема через кошти за медичне обслуговування Вільховецької об’єднаної громади.

Особливо Москалю не подобалося бажання створення ОТГ з центром в курортному селищі Поляна. Геннадій Москаль чудово розумів, що тут велику популярність має підприємець Іван Дрогобецький, який не є з політичної обойми губернатора. Втрачати курортну Поляну і наближені села Москалю не хочеться. Саме тому він став на бік нардепа Михайла Ланя. Це той самий Ланьо (у кримінальних колах – «Блюк»), який був фігурантом збройного конфлікту в Мукачеві.

Як не дивно, але і Ланьо, і Дрогобецький свого часу були політичними соратниками – членами та гаманцями закарпатського осередку Партії Регіонів. Після Майдану Дрогобецький залишився вірним екс-лідеру Партії Регіонів в області, а нині очільнику Опозиційного Блоку Олександрові Ледиді. А от Михайло Ланьо вирішив сховатися в політичну партію «Відродження», яка хоч і створена екс-регіоналами, але маскується нині під демократів.

Михайло Ланьо має величезний вплив на Свалявщині і з боєм зробив свого брата Івана Ланя (у кримінальних колах – «Осел») мером Сваляви. Однак Іван Дрогобецький також має великий вплив у самій Поляні та навколишніх селах. Дрогобецький набрав майже 90% голосів на виборах голови Поляни. Тут його поважають, бо селище чи не єдине в області, де вода оплачується з бюджету. Тут встановлено сучасне вуличне освітлення, зроблені тротуари. Бюджет селища можна добре поповнювати з десятків об’єктів рекреаційного та туристичного сектору. Це той пиріг, який дуже потрібен Михайлові Ланю.

Саме тому виборча кампанія має неймовірно брудний характер. Майбутня Полянська територіальна громада об’єднає аж 9 сіл – Поляна, Уклин, Плоске, Оленьово, Павлово, Плоский Потік, Яківське, Родниківка і Родникова Гута. А це наразі 3 сільські ради. Не у всіх селах Іван Дрогобецький має авторитет. У деяких є певний супротив. Цей супротив якраз і розпалює команда Ланя, якій не вдалося загальмувати створення ОТГ через суди.

Саме на цю команду можна повісити і підпал нової туристичної бази, керівником якої був родич Дрогобецького. Щодня селами їздять «бригади братків» Ланя, які або залякують невдоволених, або намагаються підкупити актив. Не цураються пропонувати від 500 до 1000 гривень за голос. Носять навіть продукти.

 

Що стосується кандидатів на голову об’єднаної громади, то спочатку таких тут було 13, а зараз залишилося 7. Із тих семи четверо мають прізвище Дрогобецький. Тобто, команда Ланя зареєструвала купу двійників. Щодо свого кандидата, то Ланьо висунув тут Михайла Капустея - голову села ГолубиннеДрогобецький не залишився «в боргу», бо Капустеїв у списку кандидатів є двоє.

 

Щодо інформаційної підтримки, то у Івана Дрогобецького її майже немає. А от опоненти не тільки використовують майже всі ЗМІ області для власного піару, але й для вкиду компроматів на Дрогобецького. При цьому використовуються не лише численні ЗМІ, які належать «Відродженню», але й, наприклад, електронні видання Сергія Ратушняка rionews.com.ua та clipnews.info, які подають явно замовні матеріали то про «афери» Дрогобецького з вуличним освітленням, то про «афери» із земельними ділянками.

А от Дрогобецький, не знайшовши підтримки в Закарпатті, пішов… до столиці. Днями він дав прес-конференцію на УНІАНі, де розповів про бандитизм, залякування та підкупи від його опонентів.

«На місцевому рівні йде повний саботаж виборів. Влада місцева робила все для того, щоб не дати відбутись об’єднаній територіальній громаді», - сказав він. Іван Дрогобецький також заявив про опір, який чинився при створенні об’єднаної територіальної громади. Наразі, за його словами, напередодні виборів, у територіальній виборчій комісії відбувається беззаконня.

 «Іде підкуп виборців. По 500-1000 гривень роздають мої опоненти. Міліція все знає, і ніхто нічого не робить. Я думаю, що і територіальна комісія себе поводить так, тому що їм сказали робити те, що вони хочуть, і нічого їм не буде за це… Зараз почався ще один етап – членам моєї родини спалили гірськолижний підйомник, ідуть погрози всім людям, які є близькими до мене або лояльними», - заявив Іван Дрогобецький.

Іванові Дрогобецькому не позаздриш. Він вимушений ходити з охоронцями. Він просто не очікував, що на цих виборах йому доведеться боротися не лише з адмінресурсом, але й з зі своїми колишніми співпартійцями, які використовуватимуть бандитські методи. І при цьому правоохоронні органи на все закривають очі, бо влада на боці команди Михайла Ланя. Точніше, Михайло Ланьо і є влада. 

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com