image

Нові перспективи українського золота на Закарпатті

Починаючи з XIII століття в Мужієві намагалися добувати золото саксонці і турки, про що свідчать стародавні підземні виробки. А з 1999 року - за справу взялася і Україна. В кінці 90-х на Мужіївському родовищі побудували рудник і збагачувальну фабрику.

Але підприємство проіснувало всього 7 років. У 2006-му воно припинило свою діяльність і донині роботу так і не відновило. За 7 років роботи рудника вдалося добути всього 800 кілограмів золота замість запланованих кількох тонн. На даний момент Мужіївське родовище дорогоцінних металів виглядає плачевно - напівзруйновані шахти, високі насипи відвалів. Разом з тим, Мужіївське родовище - перше і єдине в Україні, яке має затверджені запаси золота.

На даний момент роботи з освоєння Мужіївського родовища веде компанія, зареєстрована на Кіпрі і має американських власників.

Головою компанії є Брайан Саваж - голова ради директорів ТОВ Управління Pioneer. За повідомленням агентства "Інтерфакс" Він має 35-річний досвід роботи в галузі.

Українське представництво Gold Avellana очолює Микола Гожик.

Микола Гожик, керівник "Карпатської рудної компанії» і «Західної геологорозвідувальної компанії»

- Як сталося, що перспективне українське родовище поліметалів опинилося в такому стані? У чому проблема - це низька рентабельність виробництва, поганий менеджмент на підприємстві або використання низькоефективних технологій і застарілої техніки?

- Спочатку видобувні роботи на родовищі мали більш експериментальний характер. Випробовувалися різні методики видобутку і переробки руд, але, на жаль, ці методики мали негативні результати. Це стосувалося як підземного видобутку руд, так і їх збагачення. Але найбільше підприємство постраждало від впровадженої недосконалої системи вилучення золота, яка дозволяла отримувати з руди лише золота 50%, що було недостатньо для покриття поточних витрат.

Щоб поліпшити показники і технологічно переоснастити весь комплекс, в тому числі провести реконструкцію фабрики, необхідно було вкладати додаткові кошти. У держави їх не було. Охочих дотувати проект через те, що контрольним пакетом володіла держава, теж не було. З кожним роком збитки підприємства "Закарпатполіметали» збільшувалися, що і призвело до припинення діяльності.

Важливим фактором припинення роботи підприємства стала і непідготовленість менеджменту до реалізації такого проекту. Саме тому підприємство часто простоювало через неоперативність у прийнятті рішень і нерозуміння ситуації.

При нормальних умовах роботи підприємство могло вилучати до золота 80%. Вже на початку 2006 року спостерігалася тенденція зростання ціни на золото, і банкрутства першого українського золотодобувного підприємства можна було б уникнути.

- А які взагалі перспективи видобутку золота в Україні? За роки незалежності Мужіївське родовище - фактично перший проект з видобутку поліметалів.

У гірничій справі сьогодні гостро відчувається нестача інвестицій, адже вона передбачає наявність багатьох ризиків. В цілому ж ризиків можемо нарахувати близько десяти.

По-перше, це ризик підтвердження запасів при видобутку. Він залежить від того, наскільки професійно проведені геологорозвідувальні роботи. По-друге, існує і екологічний ризик. Тобто наскільки можуть бути прийнятними ті чи інші технології вилучення золота. По-третє, це ризики, пов'язані зі стабільністю світових цін на основні метали родовища. Також важливе значення мають і ризики, зокрема стабільність умов надрокористування. Складнощів додає і те, що обов'язковим покупцем-контрагентом частини продукції виступає держава.

В Україні чимало перспективних об'єктів, які можуть зацікавити інвесторів. У нас є родовища і золотоносні ділянки в центральній частині України. Є у нас родовища рідкісних металів, на які у світі є великий попит - родовища літію, берилію та інших. Але українська судова система і податкове законодавство лякають потенційних інвесторів. Відсутні гарантії стабільності ліцензійних умов і регуляторних правил у сфері надрокористування при реалізації проекту.

20161128161128-c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b

- Наскільки цей проект є інвестиційно-ризикованим для вашої компанії?

- Багато моїх друзів і колеги-геологи працюють в різних країнах світу. Практично всі вони стверджують, що Мужіївське родовище разом з сусідніми ділянками - один з кращих об'єктів в Східній Європі для організації видобутку золота, свинцю і цинку.

Важливе значення мають запаси цинку, кон'юнктура якого постійно зростає разом з золотом. Наш проект привабливий для компанії-інвестора, оскільки має відомі геологічні ризики. І, по суті, складнощів з реалізацією золота, срібла, свинцю і цинку на внутрішньому і на зовнішньому ринках немає.

Керівники Gold Avellana ретельно вивчали всі матеріали, пов'язані з родовищем. Воно перспективне і для місцевої громади, і для України, і для самих інвесторів. Генеральний директор Avellana Gold Брайан Севідж, погодився брати участь в організації розробки Мужіївського родовища тільки за умови, що даний проект не буде мати нічого спільного з його колишніми власниками.

- Ви уже маєте повну картину того, з чим доведеться працювати? Який "спадок» залишився після попереднього підприємства?

- Практично ліквідована інфраструктура родовища, яка була на 80% створена Закарпатською геологорозвідувальною експедицією. Але це хвилює мене найменше. Мужіївське родовище вимагає нової стратегії розвитку з використанням самохідної техніки. Відповідно треба створити і нову інфраструктуру.

Устаткування, яке використовувалося тут, було абсолютно непридатним для повноцінної експлуатації. Ним користувалися геологи ще під час геологічного вивчення родовища. Воно і тоді було старе, а зараз - це просто металобрухт.

20161128161818-1d9e811ccb7ced5f5dc6fe844ad22d42

Сьогодні мене більше хвилює стан підземних гірничих виробок. За стільки років значна частина їх обвалилася. Особливо ті, що були залишені без кріплень. Не помилюся, якщо скажу, що саме тут нас очікує багато проблем. Прогнозуємо, що через відсутність підземної вентиляції накопичилося багато води. Очікуємо значні обсяги відновлювальних підземних робіт. Також знаємо, що частина основних тунелів збереглася, оскільки вони закріплювалися спеціальними металевими опорами.

Вже сьогодні ми думаємо над питанням охорони інфраструктури об'єкта. За роки простою з шахт було вкрадено багато металевих кріплень, тому вони зараз потенційно небезпечні.

- Видобуток золота - екологічно брудне виробництво. Чи відомо, наскільки воно негативно вплинуло на життя прилеглих населених пунктів?

- Це ми можемо віднести до «спадку», який нам дістався. Поблизу родовища є породні і рудні відвали. Породи там багато, близько 400 000 тон. Сама порода в цілому безпечна і може використовуватися для рекультивації кар'єрів, улаштування захисних дамб та будівництва доріг. Що стосується рудних відвалів, то вони містять незначні концентрації мінералів заліза, свинцю і цинку. Перебуваючи на поверхні, під дією сонця і дощу, ці мінерали окислюються і окислюють поверхневі стічні води. Вода при цьому стає більш агресивною і непридатною для вживання. Відбувається зменшення концентрації водних іонів (рН). Якщо для нормальної середовища цей показник становить 6-8, то в воді з-під рудних відвалів він становить 4-5. Найбільш інтенсивно окислення відбувається в літній період при підвищеній температурі повітря.

Цю проблему ми найближчим часом вирішимо. Компанія планує відновити функцію відстійника, розташованого на околиці села Мужієво. За допомогою даної споруди будуть перехоплені грязьові потоки, що течуть у долину. Тут вже встановлені фільтри з природних мінералів для нейтралізації кислих вод та контролю за наявністю в них важких елементів. Цей відстійник працював ще з часів проведення тут геологорозвідувальних робіт. Відвали складаються з грубого матеріалу, тому й не розмиваються.

Суттєвих екологічних проблем на сьогодні об'єкт не має, але ми прагнемо довести все до ідеального стану.

- Часто зустрічається інформація, що на підприємстві при видобутку планують використовувати ціанідний метод. Тому деякі екологи на Закарпатті виступають проти видобутку. Наскільки це насправді небезпечно?

- Окремо хочу сказати про переробку руд. Противники видобутку золота часто говорять про ціанідний спосіб. Як відомо, цей метод широко використовують компанії, які добувають золото в сухих районах Австралії, Середньої Азії і Африки. Цей метод простий і порівняно дешевий. Але він ефективний для руд певного мінерального складу - для кварцових.

У золотовмісних рудах Мужіївського родовища міститься багато глинистих мінералів, які негативно впливають на процес ціанування руди. Майже 90% золота міститься в комплексних золото-поліметалічних рудах, які в усьому світі переробляють механічним методом - флотацією з одержанням концентратів.

Цю технологію визнали єдино прийнятною для умов Закарпаття - її затвердила в 1990 році Державна комісія. Ми обгрунтували використання технології в умовах Мужіївського родовища поліметалів і отримали позитивний висновок незалежної екологічної експертизи при Міністерстві Екології та природних ресурсів України. Додатково для визначення доцільності запропонованої технології, буде проведена незалежна експертиза, не виключено, що і міжнародна.

І я ще раз хочу підкреслити, що ціанідна технологія була виключена ще геологами в 80-х роках, як неприйнятна з технічних, а головне - з екологічних міркувань. Тому про якісь небезпечні технології не може бути й мови.

- Коли планується початок робіт на руднику? На якому етапі зараз реалізація вашого проекту?

- У спеціальному дозволі на розробку Мужіївського родовища є окремий пункт із зазначенням особливих умов. Відповідно до них, власник спецдозволу зобов'язаний спочатку ліквідувати всі негативні наслідки попередньої діяльності.

Для цього плануємо в наступному році в першу чергу вирішити всі питання екології - почати утилізацію всіх відходів, що накопичилися на поверхні, зайнятися рекультивацією земельних ділянок та інше.

Як я говорив раніше, найближчим часом облаштуємо відстійник, поставимо там фільтри із закарпатських вапняків і цеолітів. Це ефективні природні сорбенти, які поглинають важкі метали та інші шкідливі елементи. У минулому році ми частину цього відстійника почистили. Надалі функція відстійника буде обмежена. У наступному році компанія планує почати ліквідацію рудних відвалів.

Зараз є багато технічної роботи, пов'язаної з комп'ютерною обробкою геологічної документації за західними стандартами. Протягом наступного року нам необхідно змоделювати проект. Як відомо, без комп'ютерного моделювання неможливо правильно розрахувати потрібний обсяг інвестицій. До того ж, незалежно підтвердити запаси родовища можливо тільки при наявності повної електронної бази даних і моделі 3D.

- А коли почнуться роботи по реконструкції об'єкта і видобутку золота?

- Деякі роботи на руднику плануємо почати вже в 2017 році. Але щоб зайти в шахти, необхідно встановити вентилятори і відновити провітрювання. Нам треба зробити ревізію і зрозуміти, в якому стані хоча б головні підземні виробки. Припускаємо, що там все наполовину зруйновано. А це - додаткові витрати, які нам необхідно визначити і закласти в кошторис проекту як першочергові. Розробку проектної документації, експертизу проекту і будівництво безпосередньо рудника почнемо в 2018 році.

- Наскільки будуть відрізнятися технології, які використовувалися раніше, від тих, що плануєте залучати?

- На попередньому підприємстві більшість обладнання успадкували від Закарпатської геологорозвідувальної експедиції. За старою схемою, використовувалися малопотужні акумуляторні електровози. Гірниче обладнання працювало за рахунок стисненого повітря, виробленого енергоємною компресорною станцією. Ця станція в значній мірі впливала на собівартість видобутку. Багато ручної праці, малопотужне обладнання - це було нормально для геологічної розвідки, проведеної за радянських часів.

Стара інфраструктура обмежувала можливості рудника - обсяг видобутку сягав 120 000 тонн на рік. Сьогодні ж ми можемо організувати високоефективне виробництво на тривалу перспективу з річним обсягом видобутку 500 000 тонн. Для цього Avellana Gold планує включити в розробку одночасно і золоті, і золото-поліметалічні руди. По суті, це буде нова стратегія видобутку.

- А за новим проектом, які технології все ж плануєте використовувати?

- У вартість проекту закладаємо тільки сучасне обладнання - робота на підприємстві повинна бути безпечною для всіх категорій працівників.

Перевагу віддамо самохідному і автономному обладнанню - це сучасний підхід до видобутку. Замість обслуговування шахт побудуємо спеціальні похилі з'їзди, за якими буде спускатися самохідна техніка. Наявні шахти використаємо для провітрювання, подачі матеріалів і в якості запасних виходів. Завдяки використанню шахтних самоскидів, мінімізуємо втрати золота при численних перевантаженнях, що відбувалося на попередньому підприємстві.

20161128162414-c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c

Відстійник на вїзді у Мужієво.

- А хто буде працювати на родовищі поліметалів - місцеві жителі чи фахівці з інших регіонів?

- Нам немає сенсу запрошувати людей з інших регіонів, адже маємо своїх фахівців. Звичайно, нове обладнання на підприємстві потребують більш високих кваліфікацій і навичок, але це зовсім не проблема. Фірма, доставляє обладнання, привозить також і інструкторів. Вони вчать наших працівників і надають їм сертифікати міжнародного рівня за досить короткий час. Такий досвід у нас є.

Безперечно, спочатку на підприємстві працюватимуть і іноземні фахівці, особливо на ділянках переробки сировини, оскільки саме тут буде проводитися товарний продукт - концентрат.

- Яку користь матиме місцеве населення від проекту?

- Як правило, для розвідки одного золоторудного родовища необхідно 10-15 років кропіткої роботи фахівців різних професій - геологів, гірників, буровиків, технологів, хіміків та інших. Мене особисто цікавить тільки успішна реалізація цього проекту, тому що ми витратили на нього значну частину життя. Нам, геологам, хотілося б побачити результати своєї праці і повірити, що він дійсно приносить користь людям. Я не бізнесмен. Протягом попередніх років бачив, як родовище "кочує» з рук в руки. Але, виходячи з кваліфікації власників, було очевидно, що нормальної роботи тут не буде.

Для успішної реалізації цього проекту сьогодні є всі підстави. Якщо частина населення відноситься до проекту нейтрально, то ті, хто вже працював на родовищі - підтримує його. Адже на таких підприємствах рівень заробітної плати відносно високий і офіційний. Прозорими будуть і відрахування до державного і місцевого бюджетів. З досвіду можу сказати, що на підприємстві такого масштабу буде працювати до 500 осіб. Відповідно, це позитивно впливатиме на фінансовий стан села і району. Виключається можливість непрозорих схем, так як всі операції з видобутком, переробкою сировини і реалізацією продукції взаємопов'язані, а тому повинні бути фіксованими на всіх етапах. А відрахування - прозорими. Частково в районі буде знижена напруга з працевлаштуванням ще й за рахунок участі сфери обслуговування.

- Зазвичай іноземний інвестор приходить з соціальними програми для населення. У вашому випадку вони передбачені?

- Так звичайно. Avellana Gold має намір взяти участь в реалізації соціальних програм, що стосуються Мужієва та Берегівського району. За наш рахунок в Мужієві вже заасфальтована одна проблемна дорога.

Крім цього, село Мужієво потребує нового проекту з водовідведення. Якщо він буде для нас прийнятний з фінансової точки зору, ми включимо його до вартості всього проекту. Швидше за все, всі ці програми будемо обговорювати з місцевою владою в наступному році. Тому конкретно про це говорити ще рано.

4 влада

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com