image

У «Совинному гнізді» говорили про те, як успішно вести бізнес

 

15 листопада в Ужгороді, у приміщенні «Совинного гнізда» відбувся майстер-клас з ведення бізнесу, організований Києво-Могилянською бізнес-школою. Учасники тренінгу говорили про те, як налаштувати бізнес-процеси та управляти компанією. 

Лекцію прочитав заступник декана КМБШ з питань міжнародного розвитку Володимир Павелко. Варто зауважити, що захід був далеко не монотонним, одностороннім, а тривала у формі активного спілкування зі слухачами.

На початку пан Володимир зазначив, що «творити щось нове є однією з головних лідерських ознак». Лектор також процитував відомого українського мислителя Григорія Сковороду - «Нє равноє всєм равенство» - що означає те, що всі люди мають однакові умови, однак одні використовують їх, а інші – ні. Вся справа у відповідальності.

Далі Володимир підкреслив найбільш недооціненний актив управлінця – мрію. «Мрія породжує думки, ідеї, котрі, у свою чергу породжують дії та конкретні результати» - вважає лектор. Головною зброєю суспільства тренер назвав людський мозок, оскільки він приносить конкретні ідеї. «Чим більше ми працюємо, тим кращий результат» - сказав заступник декана КМБШ.

Головна відмінність між управлінцем та неуправлінцем полягає ось у чому на думку Володимира: «Управлінці РОЗРОБЛЯЮТЬ, а не ПРИЙМАЮТЬ рішення; приймає рішення той, хто не творить». Як приклад, був наведений фільм «Залізна леді», в якому головна героїня, одна з найкращих прем’єр-міністрів Великої Британії Маргарет Тетчер завжди розробляла вирішення того чи іншого питання державного життя своєї країни, зробивши таким чином Велику Британію дуже могутньою та успішною державою. Окрім того, Володимир Павелко підкреслив роль віри у сучасному бізнесі, оскільки «без віри ніколи не буває результату».

Після того лектор навів приклади найстаріших компаній та промислових груп у світі. Характерно, що всі вони знаходилися на території Японії. Це такі компанії, як «Kongō Gumi», «Hōshi» «Nishiyama Onsen Keiunkan». У нашому столітті вони не витримали конкуренції. «Змінилися парадигми мислення, з’явилися нові види транспорту, рівень технологій вийшов на новий рівень» - зазначив Володимир Павелко. Проте 1300-1400 років існування вищевказаних компаній - вік дуже і дуже солідний. Чому саме в Японії? В цій країні протягом століть існують сприятливі, прозорі умови ведення бізнесу. Серед інших країн з подібними умовами ведення бізнесу пан Володимир виділив Канаду (середній вік існування найбільших компаній 131рік), США (110), країни Західної Європи (211) та Австралію (125). Щодо Японії, то середній вік існування найбільших компаній тут становить 98 років. В Україні умови ведення бізнесу поки не найкращі, проте й не найгірші у світі. Лектор додав, що найбільш стійкими є сімейні компанії, вони легше переживають кризові часи.

Окрім того, Володимир Павелко підкреслив роль розробок, іновацій, без яких «не буде нічого», а також роль стосунків у колективі. «Треба вміти вибудовувати стосунки у колективі, але завжди відстоювати відстоювати свої ідеї, якщо ти в них дійсно віриш» - зазначив лектор.

Насамкінець Володимир Павелко ще раз нагадав про мрію як про найбільш недооцінений капітал. «Але треба діяти, а не вічно думати» - резюмував заступник декана Києво-Могилянської бізнес школи. Після цього тривала невеличка кава-брейк та друга частина майстер-класу, протягом якого присутні разом з представниками КМБШ обговорили можливість доручення бізнес-школи до інфраструктурних проектів Закарпаття, а також можливості, які є у місті Ужгороді та як їх розвивати.

            Підсумовуючи вищесказане, варто виділити такі складові необхідні для ведення успішного бізнесу:

1.      Мрія, яка породжує ідею; 

2.      Віра у власні можливості;

3.      Наявність креативного мислення;

4.      Схильність до розробки рішення;

5.      Відповідальність;

6.      Напрацювання розробок та інновацій;

7.      Вміння вибудовувати стосунки у колективі, але при цьому завжди відстоювати свої ідеї, якщо дійсно в них віриш

 

 

Богдан Михальчук

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com