image

Балога затіяв цифрові маніпуляції на виборах в Закарпатті

Наш дописувач Василь Король констатує факт спроб цифрових маніпуляцій від Віктора Балоги на цих виборах.

Жодна із партій на цих виборах не провела широкого соціологічного опитування напередодні цих виборів. Хоча штаби і могли проводити місцями соціологію для того, щоб визначити рейтинг власних кандидатів та партій, але, принаймні, ніхто не оприлюднював результатів цих опитувань.

Ніхто, окрім Віктора Балоги, який через свого давнього партнера соціолога Віктора Пащенка видав «у світ» ті цифри, які потрібні йому для майбутніх можливих маніпуляцій. Вже досить давно Балоги допомогли Пащенку створити такий собі умовний «Інститут політичних досліджень», який у потрібний час оприлюднює потрібні для Балоги цифри.

І саме Пащенко провів навіть прес-конференцію за підсумками соцдослідження і, звичайно, ж у лідерах були Єдиний Центр Віктора Балоги та «його» кандидати в мери.

І нехай багато політологів потім стверджують, що соціологія Пащенка це повна брехня (обурена «Свобода» навіть навела приклад, коли на минулих виборах Пащенко «помилився» на 11% щодо їхньої партії), але головне завдання виконано – цифри пішли гуляти інформаційним простором.

Ще один аспект маніпуляцій – екзит-поли. Цього разу жодна громадська організація не оголошувала, що буде проводити екзит-пол і цим також скористався Віктор Балога. Він найняв ще одну доволі фіктивну інституцію -- "Карпатський центр полінгових досліджень", яку очолює… один із наближених ідеологів штабу Єдиного Центру та особисто Балоги  Федір Шандор. Зокрема, в Ужгороді було багато білбордів, з яких кандидати в депутати в ради від Єдиного Центру закликали голосувати за кандидата в мери Ужгорода Володимира Чубірку, який є ставлеником та кумом Віктора Балоги. Серед цих «закликальників» є і Федір Шандор, який тепер буде «рахувати» цифри екзит-полу.

Більше того, замовником екзит-полу є обласна організація Комітету виборців України, яку очолює… інформаційний рупор Віктора Балоги, редактор сайту Балоги «Мукачево.нет» Дмитро Тужанський.

Тепер цілком зрозуміло, чому для Балоги було так важливо, щоб цю структуру в Закарпатті очолила його людина.

Я впевнений, що цифри соціології людини Балоги Пащенка будуть співпадати з цифрами людини Балоги Шандора. А потім Балога у випадку програшу може спокійно заявляти про фальсифікації, бо, мовляв, і соціологія і екзит-пол давали інші результати. Це цифрова маніпуляція і самозахист.

Василь Король, для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com