image

Чому Балога переможе на виборах у Закарпатті

Віктор Балога та його партія Єдиний Центр будуть абсолютними переможцями на виборах до місцевих рад Закарпаття у жовтні цього року.

Зараз навколо персони  народного депутата Віктора Балоги занадто багато шуму. Преса здебільшого звинувачує його у всіх гріхах. Одні кажуть, що саме він покриває контрабанду в області, інші звинувачують у зв’язках з Правим Сектором, ще хтось – у зв’язках з русинами. А скільки розмов було навколо листівок Єдиного Центру, через які того ж таки Балогу звинувачують у спробах сепаратизму.

Так от, саме ці обговорення і є однією з передумов того, що Віктор Балога та його партія переможуть на виборах. Бо через ці масові обговорення впізнаваність Віктора Балоги в Закарпатті досягла вже майже стовідсоткового показника, чим не може похвалитися жоден політик області і жодна політична сила.

По-друге. В області жодна політична сила не має такої розгалуженої мережі партійних осередків. У кожному селі кожного району є активісти партії, які працюють на імідж партії навіть в поза виборчий період.

Вже майже 20 років як Віктор Іванович розвиває мережу партії, а головне: активісти чітко відслідковують настрої населення і тому будь яка агітаційна дія, як, наприклад, згадані листівки із заявою Єдиного Центру, чи білборди, є повністю виправданою. Віктор Іванович завжди говорить те, що думають більшість закарпатців.

По-третє. Жодна політична сила не має такої бази даних на виборців. Працюючи в штабі Єдиного Центру я знаю, як перед виборами, зокрема в місті Мукачево, роздруковувалася база даних виборців аж до вулиць та мікрорайонів. І майже до кожної вулиці були закріплені активісти, які знали все про виборців цієї вулиці: у кого які побутові чи фінансові проблеми, у кого проблеми зі здоров’ям, у кого яка робота і так далі.  Тому перед виборами активісти заходили майже до кожної родини і намагалися якось допомагати.

Хтось звинувачує Віктора Балогу в тому, що він займається популізмом, коли дарує спортивний інвентар школам, чи іграшки в дитячі садочки, чи портфелі першокласникам. Можливо, це і популізм, але чому цим не займається інший політик, чи інші політичні партії.

Будь впевнені, за ці подарунки Віктора Балогу та його команду обожнюють і віддадуть за нього свій голос, навіть якщо вся преса опонентів буде його звинувачувати у популізмі.

По-четверте. У Віктора Балоги немає конкурентів. Це дійсно так. Ніхто не має ні таких ресурсів (матеріальних та людських), ні злагодженості дій команди, як це є у Віктора Івановича.

Якщо хтось із опонентів Віктора Балоги і стає потім нардепом, то протягом депутатської каденції про цих людей нічого не чути. Вони просто не працюють в округах. А команда Віктора Балоги працює не тільки під час виборчої кампанії, а постійно.

Ні Валерій Пацкан, ні Валерій Лунченко навіть близько не зрівняються з активністю в діяльності Віктора Балоги.

А головне, опоненти Віктора Балоги ніколи не знайдуть між собою спільної мови,щоб об’єднатися і піти проти нього єдиним політичним катком.

Вже зараз очевидно, що Валерію Пацкану доведеться робити вибори провладному Блоку Петра Порошенка спільно з Геннадієм Москалем, а до них лише частково приткнеться Валерій Лунченко. «Самопоміч» буде стояти осторонь. «Опозиційний Блок» Олександра Ледиди також не буде вступати у якісь між партійні війни. «Батьківщина» в Закарпатті в особі Олександра Кеменяша дотична до Балог, а в особі Андрія Сербайла просто ніяка. Радикальна Партія Олега Ляшка взагалі буде підігрувати Вікторові Балозі, а Сергій Ратушняк, який вже оголосив про наміри йти на ці вибори і тільки підшуковує для себе більш менш «звучний» політичний проект, ніколи не був людиною команди. Це індивідуаліст і егоцентрист, навколо якого повинні крутитися всі інші.

Ну і останнє. Медіа ресурси. Вони найбільші саме у Віктора Івановича Балоги. Коли він вкладав у власну пресу, то знав на майбутнє, що преса буде найпотужнішим інструментом і для власного піару, і для нападу на опонентів, і для захисту від них. Вікторові Балозі належить один з найпопулярніших телеканалів «М-Студіо», кілька радіостанцій, найвідвідуваніші інтернет-видання.  Навіть якщо взяти разом всі медіа-ресурси його опонентів, то вони перекриють ледь половини того, що перекривають медіа Віктора Балоги.

Звичайно, що центральна влада дала завдання новопризначеному голові Закарпатської ОДА  Геннадію Москалю максимально нівелювати популярність Віктора Балоги на виборах і не дати йому набрати понад 50% у жодну місцеву раду області і головним чином саму Закарпатську обласну раду.

Однак центральна влада не підказала Геннадію Геннадійовичу, якими ж ресурсами він повинен воювати з Віктором Балогою. Таких ресурсів у губернатора немає. Він сам бідкається, що не має команди і не має з кого обирати на відповідальні посади.

Звичайно, у влади залишається ще два методи нейтралізації Віктора Балоги – «накопати» на нього кримінал і відправити за грати, або ж просто знайти підстави для того, щоб зняти з виборів його політичну силу. Однак обидва ці випадки є не реальними, бо центральна влада чудово розуміє, що популярність у Віктора Балоги в Закарпатті настільки велика, що закарпатці готові чинити масові протести на захист свого політичного кумира. А загострення ситуації в Закарпатті Києву не потрібне.

Я впевнений, що Віктор Іванович, коли в ефірі телебачення заявив, що його політична сила набере понад 50% в Закарпатті, наперед все добре прорахував. Інакше він би такого не озвучував.

Іван Мартон, політолог, прихильник Єдиного Центру

Від редакції. Редакція не завжди поділяє думку авторів та дописувачів.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com