image

Чому Балога перестав писати, або Хто із закарпатських політиків сам пише в соцмережах

На цю годину на сторінках закарпатського нардепа Віктора Балоги не робилося записів вже понад 15 годин. 

І це при тому, що найвідоміший закарпатський політик видавав в середньому три дописи за день.

Справа в тому, що парламентський фотограф  Влад Содель зафіксував переписку між політичним експертом Юрієм Палійчуком з Віктором Балогою. Палійчук саме погоджував з Балогою текст ніби то звернення Віктора Балоги до Президента України Петра Порошенка.

Загалом, всі пости ніби то від Балоги на його сторінках у соцмережах доволі однотипні, якщо вони стосуються всеукраїнських політичних та соціальних проблем. Всім, хто знає Віктора Балогу, або навіть просто бачив його телевізійні  інтерв’ю, відразу зрозуміло, що це не його стиль, не його мовні звороти, не його лексика. Однак раніше ЗМІ обговорювали цю тему і натякали, що пости в соцмережах для Віктора Балоги пише політолог Вадим Карасьов, який був причетний до партії Балоги Єдиний Центр. Виявилося, що тексти пише Юрій Палійчук.

Звичайно, що нормальне явище, коли крупні і доволі публічні політики можуть собі дозволити тримати спічрайтерів, однак що стосується політиків рівня Балоги, то це не на його користь, бо «споживач» інформації у соцмережах прагне щирості.

Якщо проаналізувати закарпатський сегмент соцмереж, то відразу стає зрозумілим, хто із закарпатських політиків робить дописи самостійно; хто пише сам, але дає тексти на корекцію комусь із прес-служби, а хто лише подає ідеї і йому пишуть пости.

Із тих, хто пише самостійно і активно можна відзначити депутатів облради Івана Шкирту та Андрія Шекету. Їхні дописи здебільшого «чисті» і грамотні. Активним в соцмережах є і депутат облради Віктор Русин. Чи не найбільш активним екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк. Що стосується Русина та Ратушняка, то часто їхні дописи мають масу граматичних та технічних помилок, але всі ці дописи, принаймні щирі.

Ось, до прикладу, під одним із дописів на тему викриття спічрайтера Балоги, Сергій Ратушняк вже залишив свій такий коментар: «Господи, шановні, та невже ви припускалися думки, що це він пише. Та він більшість з так званих своїх думок вимовити не зможе. Пам'ятаєте його опуси на ДОКУМЕНТАХ в АП Ющенка: " жабО дусить" або " шо сесе?"... А про сенс слів: гротеск, модерування, імплементація, спіральний вимір, флюідізм, амплуа, пафос жанру..., які присутні в "його" думках, я б мріяв прямого ефіру для тлумачення».

А от голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль відноситься до тих, хто лише подає ідеї, а дописи робить хтось із його прес-служби. Щоправда, спічрайтери Москаля хоча б намагаються зберігати стиль свого шефа.

Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс також має сторінку у «Фейсбуці», але поки що її наповнює співробітниця управління інформації Вікторія Сенгетовська.

А от тексти мера Ужгорода Богдана Андріїва занадто офіційні та штучні і написані в кращих традиціях совка кимось із прес-оточення Андріїва.

Тепер буде цікаво поспостерігати, коли Віктор Балога відновить «свої» дописи в соцмережах і чи буде він якось оправдовуватися після викриття.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com