image

Чому Наливайченко поставив в Закарпатті на Чубірка

В Ужгороді відбулася установча конференція обласного осередку партії "Громадсько-політичний рух Наливайченка "Справедливість", на якій головою обрали колишнього голову Закарпатської облради Володимира Чубірка

Ще минулого року стало зрозуміло, що колишній голова СБУ Валентин Наливайченко скористається скандалом навколо свого звільнення і створить політичний проект. Гроші під харизматичного, розумного і симпатичного Наливайченка знайти було не важко. Згодом Наливайченко заснував Антикорупційний рух, а в березні цього року заснував партію.

У багатьох областях України вже створювалися осередки і ось черга дійшла до Закарпаття. Про те, що колишній голова Закарпатської облради шукає під себе політичну партію, знав весь закарпатський політикум. Володимир Чубірко мав надію на те, що стане мером Ужгорода, але несподівано навіть не потрапив до фінальної пари. після цього він на нетривалий час замовк, але останнім часом в пресі почали появлятися його критичні виступи в бік мера Ужгорода Богдана Андріїва.

Стало зрозуміло, що Володимир Чубірко таким чином просто нагадує про своє існування. І все ж трошки несподіванкою було те, що він засвітився саме в проекті екс-голови СБУ. Рух Наливайченка використовує модну опозиційну риторику і робить це доволі сміливо. У своєму виступі на установчій конференції Володимир Чубірко також не цурався пафосних антивладних лозунгів. "Поки ми в опозиції – маємо змусити владу працювати на державу, на громаду. Адже нині керівники країни взагалі нічого не роблять, тільки вирішують свої особисті питання. Будемо починати з того, де нині недопрацьовує влада. Погодьтесь, не може в аграрній державі гречка коштувати 40 гривень. Це – не нормально. Це простий приклад, що показує: влада не виконує ті функції, котрі на неї поклав народ", – сказав Володимир Чубірко.

Все це на нього не схоже, бо Чубірка знають як дуже компромісну політичну фігуруs і не уявляють опозиціонером. Він навіть не міг категорично порвати зі своїм політичним протеже Віктором Балогою, хоч розумів, що зв'язок з Балогами в Ужгороді тягне його рейтинг до низу і, можливо, став причиною поразки Володимира Чубірки на виборах міського голови.

Ну і потрібно розуміти, що сам Валентин Наливайченко назвав своїми політичними партнерами партію Юлії Тимошенко "Батьківщина". Можливо, що рух Наливайченка буде виключно сателітом "Батьківщини", а при потребі увійде в цю партію. Звичайно, що мета Володимира Чубірки пройти на найближчих парламентських виборах (схоже на те, що вони будуть позачерговими) до парламенту. "Батьківщина" Тимошенко зараз серед лідерів рейтингу, але чи матиме прохідне місце в списку Володимир Чубірко? Все залежить від того, як працюватимуть обласні штаби "Батьківщини" та Руху Наливайченка. Ну і зрозуміло, що Тимошенко замовить внутрішню соціологію, щоб зрозуміти, чи вартий ще уваги її нинішній лідер в Закарпатті прихильний до Балог Олександр Кеменяш, чи все таки зробити ставку на Володимира Чубірка, у якого непогана репутація і хороші міжнародні зв'язки.

Степан Форкош, для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com