image

Генпрокурора просять розібратися з генпланом Ужгорода

Рішення Ужгородської міськради, за які проголосували на сесії 9 листопада, були прийняті з порушеннями кількох законів, - йдеться у зверненні до Генпрокурора України Віктора Шокіна. Крім цього, у генплані є чимало порушень щодо знищення зелених зон і будівництва в архітектурній частині міста. 

 

Забороняється і затвердження на місцевому рівні містобудівної документації без проведення громадських слухань. Не відповідає дійсності й інформація щодо проведення слухань у вересні. Тож при затвердженні генплану Ужгорода міськрадою порушені вимоги статей 17, 20, 21 ЗУ "Про врегулювання містобудівної діяльності". 

Автором звернення є народний депутат України, член міжфракційного об’єднання УКРОП Олександр Дубінін

Він наводить витяги із законів та нормативних актів, де, серед іншого вказано про заборону будівництва, реконструкції і розширення об'єктів за рахунок території парків. З генплану Ужгорода "зникли" деякі із зелених зон загального користування в місті, зокрема, сквери, парки. 

"До прикладу, згідно із затвердженою спірним рішенням міської ради 9 листопада 2015 року містобудівною документацією на карті міста зник сквер вулиці Чехова, натомість на його місці запроектовано спірною містобудівною документацією зону неіснуючої житлової забудови; зник парк Перемоги біля колишнього цегельного заводу по вулиці М. Заньковецької, який цими спірними нормативно-правовими актами заплановано забудувати торгово-розважальними спорудами; зникла пішохідна зона загального користування на площі Шандора Петефі, що перед Будинком побуту, де запроектовано зону індивідуальної житлової забудови (а саме згідно із рішенням Ужгородської міськради від 7 листопада 2014 року, її відведено під забудову індивідуальних гаражів!!!); зникла зелена зона загального користування на розі вулиць Можайського - 8 Березня через зміну виду використання земельної ділянки (цільового призначення)", - йдеться у зверненні нардепа. 

Загалом в Ужгороді повинно бути 192 Га зелених зон загального користування. З них 120 га - у житлових кварталах! Станом на 1 листопада 2015 року в місті було всього лише 73,48 га зелених зон загального користування

Дубінін доходить висновку, що кожна із земельних ділянок рекреаційного призначення повинна збільшуватися щонайменше на 5 %. При цьому вимога забезпечення 120 Га зелених зон загального користування аж ніяк не забезпечується генпланом Ужгорода. 

У зверненні йдеться й про парк Перемоги, який відстоюють активісти руху "Кірпічка". Через наявність на цій території водоймища, вона належить до ландшафтно-рекреаційної.

 "Тут неприпустиме будівництво житлових висотних будинків, торгових, культурних, спортивних об'єктів та об'єктів для активного відпочинку (розважальни хкомплексів, ресторанів, кафе тощо). Будівництво навколо водного об'єкту суворо регламентовано Водним кодексом України" ,- йдеться у зверненні до Шокіна. 

Читайте також:  Про що домовляються активісти "Кірпічки" з мером Андріївим

Дубінін стверджує, що в охоронній зоні об'єкту культурної спадщини у межах історичного ареалу міста (автостоянка на вулиці Гойди за будівлею Закарпатської ОДА) спірними  містобудівними документами заплановано будівництво 4-9-поверхової забудови, незважаючи на те, що за історико-архітектурним опорним планом цю територію визначено як охоронну зону. 

Наприкінці звернення нардеп зазначає про цілковите відсторонення (протиправна бездіяльність) прокурора міста Ужгорода у захисті державних інтересів з оскарження рішення Ужгородської міськради від 9 листопада 2015 року. Тож Дубінін просить Генпрокурора провести службову перевірку та з'ясувати обставини, що зумовили зволікання прокурора міста у цій справі й надати відповідні доручення щодо оскарження вищезазначених рішень. 

Наводимо і повний текст звернення:

 

 

ProZak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com