image

Немеш про новації Закону про місцеві вибори

Заслужений юрист України, професор Петро Немеш спеціально для нашого видання розповів про новації у Законі про місцеві вибори.

Як відомо, Президент України Петро Порошенко підписав закон про місцеві вибори, прийнятий парламентом 14 липня.  Багато слів вже було сказано з приводу нового закону, порівнянь та коментарів з різних питань. А зараз пропонуємо вам огляд цього нормативно правого документу.

Почати слід з того, що відповідно до нового закону, в Україні буде протестована нова виборча система, яка раніше в нас не застосовувалась. Новий закон передбачає, що вибори депутатів сільських і селищних рад проходитимуть, як і раніше, за мажоритарною системою, а депутатів обласних, районних, міських, районних у місті рад - не за змішаною мажоритарно-пропорційною,  а виключно за пропорційною системою.

         Основні нововведення :

-         Зменшено к-сть депутатів, тепер це буде визначатись за кількістю виборців. Інформація по виборцям буде оприлюднена на офіційному сайті ЦВК за 5 діб до початку виборчого процесу(1.09.2015). Нові округи будуть оголошені 17-20 вересня, окрім тих сіл та селищ де кількість депутатів не змінилась.

-         Не пізніше 21 вересня ЦВК на веб-сайті оприлюднить список партій, які будуть учасниками місцевих виборів (34 дні до голосування). В цей день також розпочнеться офіційне висунення кандидатів, яке завершиться 30 вересня.

-         Всі зареєстровані партіі можуть брати участь у виборах.

-         Виборчий бар’єр для політичних партій становить 5 %.

-         Виборчі блоки забороняються.

-         Під час голосування за депутатів буде 1 бюлетень.  Раніше їх було 2 (окрім сіл). В одному виборці обирали партію, а в другому кандидата в окрузі. Цього разу виборці одночасно одною галочкою голосуватимуть і за 1 партію, і за 1 лідера списку, і за 1 кандидата в окрузі, якщо партією такий був висунутий;

-         В бюлетені поруч з назвою партії буде вказано 2 кандидата – 1 особа – це загальний лідер списку, який буде вказаний в усіх бюлетенях на всіх округах. У випадку проходження партії він гарантовано стане депутатом. 2 особа - закріпляється за конкретним округом (висунення в кожному окрузі не є обов’язковим);

-         Самовисуванцями можуть бути тільки кандидати на посади голови сільської, селищної ради, кандидати в депутати в ці ж ради. Міські голови -  тільки висування партіями.

-         Вибори міських голів де живе понад 90 тис. виборців пройдуть в два тури. Але, якщо 25 жовтня за голову віддадуть 50% + 1 голос, тоді другий тур 15 листопада не проводиться.

-         Представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому.

-         Громадські організації можуть бути спостерігачами на виборах

-         Розподіл мандатів. Черговість кандидатів у депутати у виборчому списку від місцевої організації партії, яка має право на участь у розподілі депутатських мандатів у цьому окрузі (прошла 5%), визначається рішенням територіальної виборчої комісії шляхом формування та затвердження виборчого списку місцевої організації партії. У зазначеному виборчому списку місцевої організації партії кандидати у депутати (крім кандидата у депутати, який не закріплений за територіальним виборчим округом(перший номер)) розташовуються в порядку зменшення відсотку голосів виборців, поданих за відповідну місцеву організацію партію у територіальних виборчих округах, за якими були закріплені кандидати, від загальної кількості голосів виборців, поданих за всі місцеві організації партій у відповідних територіальних виборчих округах. У разі, якщо отримані відсотки є рівними у кількох кандидатів у депутати, вони розміщуються у виборчому списку в порядку зменшення кількості голосів виборців поданих за місцеву партійну організацію.

Тепер по недолікам:

-         Раніше, щоб стати депутатом, кандидату в окрузі слід було зайняти 1 місце. За новим законом депутатами зможуть стати навіть ті кандидати, які займуть 3-4 та місця. Чи став закріплений кандидат в окрузі депутатом, чи ні, залежатиме не так від його місця в окрузі, як від набраного «%» після порівняння з кандидатами від цієї ж партії в інших округах. Увага, кандидати від однієї партії порівнюються не по кількості набраних голосів, а по «%» набраному в окрузі;

-         Нерівне представництво. Нова система може зробити депутатами сильних кандидатів від різних партій, навіть якщо під час виборів вони балотувалися в одних і тих самих округах. Таким чином, одні території матимуть по кілька представників, а інші - 0;

З кінцевим текстом прийнятого та підписаного закону можна ознайомитися на веб-сайті ВРУ за адресою: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/595-19

Як ми бачимо даний закон дуже відрізняється від попередніх. Так українці ще не голосували. Тепер вибори будуть відбуватись саме так. Закликаю всіх громадян приймати участь у виборах, адже ваш голос може стати вирішальним. Саме ви вирішуєте яку владу обирати, пам’ятайте про це. 

Петро Немеш, заслужений юрист України спеціально для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com