image

Поштовх для нормалізації українсько-угорських відносин йшов від Закарпаття

Візит глави дипломатичного відомства на Закарпаття Петера Сійярто став визначальним для початку нормалізації українсько-угорських відносин. Нарешті сторони поговорили відверто і намітили дорожню карту відновлення добросусідства.

Як ми повідомляли, Угорщина просить відновлення прав угорської меншини в Україні, які частково були втрачені з 2015 року і значно погіршилися після прийняття закону України Про освіту.

Під час візиту на Закарпаття Петер Сійярто передав главі українського МЗС Дмитру Кулебі прохання з 11 пунктів, які потрібно виконати Україні, щоб ці права угорців були відновлені повністю і Угорщина обіцяє більше не блокувати євроінтеграційні поступи України та надання їй фінансової допомоги з єврофондів.

Звичайно ж, це прорив і ми таки отримаємо 50 млрд євро фінансової допомоги від Євросоюзу. Це рішення вже прийняте 1 лютого і за це рішення проголосували всі, включно з Угорщиною.

Окрім того, фактично будуть розблоковані заморожені проекти розбудови прикордонної інфраструктури за фінансової участі Угорщини. Мова йде про великі проекти будівництва об’їзної дороги навколо Берегова, що захистить місто від надмірного руху вантажівок. Окрім того, розпочнеться реконструкція мосту через Тису на пункті пропуску Чоп-Загонь, а також мова йде про  реконструкцію ряду пунктів пропуску та будівництво нових.

Тобто, Угорщина знову стане потужним інвестором Закарпаття та й загалом для України.

Зараз, якщо аналізувати стосунки між Україною та Угорщиною в останні 7-8 років, то це був безпросвітній тунель. Взаємні обвинувачення, неналежні коментарі, нападки в ЗМІ, малювання образів ворогів. Дійшло до того, що представники дипломатичних відомств наших країн не просто обвинувачували один одного в недобросовісності, але й не подавали один одному руки, а окремі політики в обох країнах закликали мало не до військового протистояння.

422898955_401770115712545_7234173239752877433_n

І ось на цьому тлі нарешті вималювалось щось схоже на відновлення дружби.

Звичайно ж, хтось скаже, що покращення стосунків сталися на фоні тиску на Угорщину з боку наших партнерів з Євросоюзу, шантаж про ненадання Угорщині 6 млрд. євро з єфрофондів, або ж хтось говорить про гнучку дипломатичну роботу українського МЗС.  Доля правди є. Однак, якщо пригадати міждержавні стосунки протягом двох останніх років, то на фоні загального погіршення все ж були проблиски нормалізації добросусідства. І тут найбільшу роль відіграла саме обласна влада Закарпаття. І це при тому, що керівник Закарпатської ОВА Віктор Микита не мав жодного досвіду саме політичної роботи , бо його кар’єра стосувалася безпекового відомства. Але саме Віктор Микита та його оточення продовжував знаходити компроміси для підтримки дружніх стосунків з угорцями. Попри шалений антиугорський фон в Україні, голова Закарпатської військової адміністрації постійно наголошував, що немає альтернативи добросусідським стосункам з Угорщиною.

Віктор Микита регулярно зустрічав угорські делегації на Закарпатті і не давав обірватися тонкій ниточці добрих стосунків з Угорщиною. Будь які провокації на національному ґрунті жорстко обламувалися в нашій області і Микита постійно повторював, що угорськомовні мешканці Закарпаття є повноправними у нашому суспільстві і під захистом держави.

Зрештою, лідери всіх угорських організацій та більшості місцевих органів влади з компактним проживанням угорців на Закарпатті є солідарними з обласною владою і результатом стало те, що угорські організації та керівники сіл, міст та ОТГ, де проживає головним чином угорськомовне населення, звернулися як до лідера Угорщини Віктора Орбана, так і до керівників Європейської ради підтримати євроінтеграційний поступ України і вступ нашої країни до ЄС. Саме це і є великою оцінкою роботи влади області з боку представників угорської громади і це також стало великим стимулом для влади Угорщини зробити крок назустріч Україні.

Найбільш продуктивними були візити на Закарпаття Парламентського держсекретаря Угорщини Модьор Левенте, якого вважають правою рукою Петера Сійярто. В одному з інтерв’ю він сказав: «Попри все, між Угорщиною та Закарпаттям діє унікальна співпраця».

399838117_355198093703081_8932581451455653406_n

І на цих зустрічах вирішувалися не лише поточні питання надання гуманітарної допомоги, оздоровлення в Угорщині наших військових чи відпочинок в Угорщині дітей воїнів, але й робився посил щодо готовності відновлення повноцінних дружніх стосунків. Звичайно ж, Віктор Микита погоджував свої дії та зави з Офісом Президента і позитивом є те, що Офіс Президента міг навіть з сумнівом сприймати перспективу налагодження стосунків через регіональну співпрацю Закарпаття з Угорщиною, але заперечень з Офісу Президента щодо дій Віктора Микити та його оточення у цьому намірі не було.

І ось зараз, коли стався фактично історичний візит на Закарпаття глави дипломатичного відомства Угорщини Петера Сійярто, приходить усвідомлення важливості роботи влади Закарпаття у нормалізації стосунків. Саме на цій зустрічі були погоджені всі проекти по розбудові прикордонної інфраструктури на Закарпатті, які розроблялися в стінах Закарпатської ОВА. Також погоджено надання ресурсної допомоги з боку Угорщини Берегівській лікарні та безпрецедентному проекту з будівництва реабілітаційного центру в Ужгороді. І не дарма, Петер Сійярто перед брифінгом сказав, що окрім нього, глави МЗС України Дмитра Кулеби, глави Офісу Президента України Андрія Єрмака повинна бути і четверта сторона – голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, який провів титанічну роботу не лише по розробці інфраструктурних проектів, але й весь цей час активно підтримував угорську громаду Закарпаття, не дав можливості провокаторам розхитати ситуацію в області на національному ґрунті і регулярно підтримував зв’язки як з лідерами угорських організацій, так і з представниками регіональних влад та центральної влади Угорщини.

423715637_401672702388953_1742133731733927204_n

Тобто, коли одні недалекі політики Закарпаття знімали Турула із замку, або кидали гранати у двір опонентам, з метою роздмухування провокацій, то голові Закарпатської ОВА доводилося не просто тримати ситуацію під контролем, а й доводити, що це просто поодинокі випадки з боку політичних маргіналів і демонструвати Угорщині нашу толерантність. 

Чи розумів сам Віктор Микита, що на фоні загального несприйняття Угорщини в українському соціумі через певні дії тамтешньої влади  робити позитивні коментарі в бік угорських партнерів є моветоном? Звичайно ж розумів. Антиугорські настрої з певних причин в Україні були просто тотальними і для збереження іміджу легше всього було йти за течією і робити обвинувачувальні антиугорські коментарі в унісон з сотнями українських політиків та блогерів. Але до честі голови Закарпатської ОВА, він повів себе як дуже врівноважений політик з розумінням перспектив. Угорська громада на Закарпатті – це наша громада. Закарпатські угорці боронять Україну на фронті. Вони та їхні предки тут народилися і заклики деяких українських політиків «Валіза, вокзал, Будапешт» є примітивними та недоречними.

Ну і коли глава Офісу Президента України Андрій Єрмак, глава МЗС України Дмитро Кулеба, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто та голова Закарпатської ОВА Віктор Микита прийшли на зустріч з керівниками угорських організацій та головами місцевих громад з компактним проживанням угорців, то саме на цій зустрічі стало зрозуміло, що вся робота, яку закарпатська влада проводила в плані нормалізації українсько-угорських стосунків, таки мала позитивний ефект. Задоволеними залишилися всі.

423514080_402164982339725_277453327594304835_n

Легше всього порвати добрі стосунки з сусідами. І дуже важко ці стосунки зберегти. 

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com