image

РУХ просить обласних депутатів-патріотів відмежуватися від звернення щодо децентралізації

Соратник нардепа Віктора Балоги, екс-депутат облради від фракції Єдиний Центр, Володимир Піпаш розповсюдив спільну заяву від Закарпатської обласної організації Народного Руху України, Закарпатського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім.. Т. Шевченка, Рухівського братства Закарпаття та Закарпатської греко-католицької спілки ім. владики Івана Маргітича щодо звернення депутатів Закарпатської облради про необхідність децентралізації.

У заяві згаданих націонал-патріотичних організацій йдеться про те, що звернення депутатів облради "можна характеризувати, як чергову спробу сепаратистів – україноненависників та агентури іноземних спецслужб здійснити дезінтеграцію Української держави".

"Адже, як доведено дослідниками, сепаратистський рух на Закарпатті був започаткований, організований наприкінці 80-х  – на початку 90-х років ХХ ст. за вказівкою ЦК КПРС та КДБ для боротьби із українським національно-визвольним рухом. Особливу активність сепаратисти проявили восени 1991 р. на сесії обласної ради. Добиваючись автономії, а то і незалежності для Закарпаття (Підкарпатської Русі), депутати тодішньої облради, де переважну більшість складала недавня комуністична номенклатура, ухвалили рішення про проведення, з цією метою, 1 грудня 1991 р. обласного референдуму.

За подібним сценарієм агентура КДБ вимагала автономії для Криму, Новоросії, Донецько-Криворізької республіки тощо. Метою всіх цих скоординованих КДБ дій була дезінтеграція щойно проголошеної Української держави. Домогтися свого сепаратистам тоді вдалося лише у Криму, який було оголошено «автономною республікою». Чим це врешті-решт закінчилося ми чудово знаємо.

Два роки тому антидержавниками та агентурою ФСБ Росії було реанімовано ідею «Новоросії» та ін. «народних республік». Що ми у результаті маємо – теж є загальновідомим.

І ось нині, за всіма ознаками агентурою ФСБ Росії, яка є спадкоємницею КДБ СРСР, маємо відверту спробу здійснити атаку на Соборність України у найзахіднішій області. Характерним є те, що у «Зверненні» міститься відверте апелювання до «вимог обласного референдуму 1991 р.».

Зазначені антидержавні дії здійснені «коаліційною більшістю» обласної ради, яка є «ширкою» колишніх регіоналів (фракції «Відродження», «Опоблок») із БПП, «Батьківщиною» та депутатами-угорцями.

Враховуючи небезпеку для Української держави, не бажаючи повторення на Закарпатті жахіть, які нині мають місце на Донбасі, вимагаємо:

  1. Від керівництва держави та правоохоронних структур –  негайно необхідним та відповідним до Конституції і законодавства України чином прореагувати на дії антидержавників у Закарпатській обласній раді. Вважаємо, що є всі підстави для порушення кримінальної справи за ознаками «державної зради». Стосуться це і керівництва облдержадміністрації, позаяк голова ОДА Г. Москаль є очільником Фракції БПП, ініціатором та «протискувачем» створення «ширки»;
  2. Патріотично налаштованим депутатам обласної ради – негайно відмежуватися від антидержавного звернення, вийти із антидержавної «більшості». Ширка повинна бути ліквідована, винні притягнуті до відповідальності. У іншому разі, Закарпатська рада повинна бути розпущена, проведені її дострокові перевибори.
  3. Патріотичні, майданівські сили Закарпаття докладуть усіх зусиль для недопущення перетворення області, в інтересах Путіна, на ще один «донбас». Закликаємо до цього все населення області. Ніяких «автономій» та «самоврядних територій» нам не потрібно.
  4. Запрошуємо політичні партії, громадські організації, інші об’єднання громадян, всіх людей доброї волі приєднатися до цього звернення, до консолідації зусиль на захист Української держави, збереження миру і спокою на Закарпатті".

Як бачимо, Володимир Піпаш не зарахував до "ширки" фракцію Єдиний Центр свого колишнього політичного лідера Віктора Балоги, але зарахував туди політичних партнерів Єдиного Центру фракцію "Батьківщина".

Як ми повідомляли, організація закарпатських патріотів "КРОТОН" стала на бік обласної влади і вважає, що звернення депутатів облради не є закликом до автономії, а закликом до поваги.

на останній сесії облради  закарпатські депутати звернулися до центральних органів влади не ігнорувати Закарпатську область і впроваджувати децентралізацію.

Після цього звернення українські патріоти почали звинувачувати обласну владу в сепаратизмі, що призвело до певного  демаршу представників обласної влади.

Згодом появилися  списки депутатів, які голосували за звернення.

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com