image

Стали відомі прізвища кандидатів у мери Ужгорода

Стали відомими прізвища більшості політиків, які висуватимуть свої кандидатури на посаду мера Ужгорода

Як відомо, Ужгород є єдиним містом в Закарпатті, у якому вибори відбудуться у два тури. При великій кількості кандидатів, фіналістами мають шанс стати навіть не так звані «рейтингові» кандидати, а у фіналі можна виграти, якщо одним із кандидатів буде хтось із «колишніх».

Саме тому кандидатів на посаду Ужгорода буде доволі Багато. Нинішній мер Ужгорода Віктор Погорєлов на одній із прес-конференцій сказав, що кандидатів буде 18. Він близький до прогнозу.

Наразі ми прозондували інформацію із штабів і визначили, що висувати свої кандидатури на посаду голови міста будуть:

Екс-ректор Федір Ващук, колишній в.о. мера Віктор Щадей, Андрій Погорєлов, Володимир Приходько, Іван Волошин, міський податківець Марія Бадида, директор турбогазу Михайло Качур, екс-мер Сергій Ратушняк, голова облради Володимир Чубірко, заступник мера Богдан Андріїв, Ален Панов, екс-банкір Василь Прокопець, нардеп Роберт Горват, заступник мера Ужгорода Іван Шкирта.

Звичайно, що список не повний. Окрім того, у штабах можуть виникнути певні коригування. Дехто з кандидатів буде йти від відомих партій, дехто – від маловідомих.

Варто коротко пройтися по деяким найбільш рейтинговим кандидатам.

Одними з перших почали кампанію Віктор Щадей та Володимир Чубірко. Віктор Щадей отримав підтримку від своїх друзів Павла Чучки та Федора Шандора, які будуть визначати його кампанію. Щадей першим видав крупним накладом газету «Місто Життя», яка розійшлася безкоштовно по всьому місту. Головним чином Щадей позиціонує себе, як щось нове, що прийшло зруйнувати старе (в особі Сергія Ратушняка та Віктора Погорєлова). Навіть опубліковано перший соціологічний рейтинг, у якому Віктор Щадей на першому місці з великим відривом від решти потенційних кандидатів.

Тим не менше опоненти будуть вішати на Щадея ярлик прихильника Віктора Балоги, у якого він відповідав за інформаційну ідеологію. Також Щадею можна опонувати незрілістю і некомпетентністю, бо за його нетривалу каденцію на посаді в.о. мера фактично не було чим похвалитися.

Головними ресурсами Щадея так і залишиться безкоштовна газета. Під час минулої кампанії він отримав доволі крупний фінансовий транш від Віктора Балоги і мав більшу за всіх інших кандидатів рекламу на радіо.  Не виключено, що цього разу буде так само.

Шанси на потрапляння у фінал – 6 із 10.

Доволі активно розпочав кампанію і нинішній голова Закарпатської облради Володимир Чубірко. І багатьох районах міста розклеєні оголошення про зустрічі з мешканцями. Окрім того, Чубірко має чудову можливість безкоштовного піару як голова облради на відповідних ресурсах. Власним інтернет-виданням Чубірки є «Галагов.ТВ».

Володимир Чубірко завжди був у дружніх стосунках із Віктором Балогою, хоча останнім часом позиціонує себе як політик, який зумів вийти з-під опіки клану Балог і стати самостійним.

Чубірко має доволі хороший фінансовий ресурс, тому піар-кампанія у нього буде потужна.

Опоненти закидатимуть Чубірці так само зв’язки з Балогою, а також невиразність позицій: його не можна назвати рішучим та сильним політиком, який може самостійно приймати радикальні рішення.

Шанси на потрапляння у фінал – 6 із 10.

Богдан Андріїв -- людина із когорти як клану Балог, так і екс-регіоналів. Однак політичну кар’єру починав як радикальний націоналіст. Наразі Андріїв володіє хорошим фінансовим ресурсом (від АТП та ринку), однак маневрів для піару має доволі мало. Володіє інтернет-виданням «Ужгород.нет.уа». Наразі майданчиком для реклами у нього є і відновлена нещодавно муніципальна газета «Ужгород».

Опоненти будуть закидати Андріїву його зв’язки з Балогою та регіоналами, а також галицьке походження.

Шанси на потрапляння у фінал – 4 із 10.

Андрій Погорєлов останнім часом вклав трохи ресурсів у власні медіа. Нещодавно було зроблено ребрендинг головного інтернет-видання Погорєлових «7 Днів». Окрім того, у Погорєлова є безкоштовне друковане видання «Унгвар», а також «Перший кабельний» телеканал, який наразі знаходиться «на паузі».

Опоненти в першу чергу будуть звинувачувати Андрія Погорєлова у його некомпетентності, а також нагадувати, що його батько на посаді мера Ужгорода мало чого корисного зробив для міста і був замішаний у кількох скандалах.

Шанси на потрапляння у фінал – 2 із 10.

Іван Волошин нині є одним із головних політичних опонентів мера Віктора Погорєлова. Має хороші фінансові ресурси. Володіє інтернет-виданнями «Вся закарпатська правда» та «Регіон.ТВ». Також зареєстрував друковане видання (для якого наразі підшуковує редактора).

Опоненти можуть нагадувати Волошину про його корупційні скандали навколо приватизації комплексу «Корона» на площі Театральна та приналежність до партії Віктора Балоги Єдиний Центр, а також загравання з «регіоналами».

Шанси на потрапляння у фінал – 3 із 10.

Сергій Ратушняк є мало не вічним кандидатом в мери Ужгорода. Декілька разів йому вдавалося стати мером. Має хороші фінансові ресурси, а також медіа ресурси. Йому належить газета «РІО», яка залишається в місті найпопулярнішим виданням. Є також інтернет-видання «Кліпнюс.інфо» та «Медіацентр».

Найбільшим мінусом Ратушняка є те, що він втратив команду і в агітації користується головним чином не цікавими виборцю антиолігархічними та антиєврейськими лозунгами.

Опоненти також будуть використовувати корупційні скандали з попередніх каденцій Ратушняка, а також його партійні метання та емоційну неврівноваженість.

Тим не менше, у Ратушняка є свій стабільний електорат на рівні близько 15%.

Шанси на потрапляння у фінал – 6 із 10.

Тепер щодо решти кандидатів. Звичайно, що влада повинна виставити когось реально прохідного. У запасі у влади є наразі заступник мера Ужгорода Іван Шкирта, а також поговорюють, що готовий піти з Верховної Ради заради посади мера Ужгорода нинішній соратник Валерія Пацкана Роберт Горват. Хто з них буде йти в мери, визначиться під час перемовин Геннадія Москаля та Валерія Пацкана.

Горват має хороший фінансовий ресурс, однак з інформаційних ресурсів володіє лише ударівським інтернет-виданням «Прозахід». Не виключено, що акцент в агітації буде робитися на білборди, радіо та телебачення. Кажуть, що знову для просування Горвата в мери будуть задіяні спеціалісти піару з Києва.

Якщо таки ставка буде зроблена на Горвата, то опоненти можуть протиставити йому лише провладність і те, що за каденцію нардепа майже не світився в Ужгороді.

Тим не менше, шанси на потрапляння у фінал – 7 із 10.

Доволі симпатичною кандидатурою може стати керівник «Турбогазу» Михайло Качур. Єдиний мінус Качура – відсутність інформаційних ресурсів для розкрути і фінанси під нього також буде важко віднайти.

Тим не менше, у опонентів майже не буде можливості критикувати Качура.

Шанси на потрапляння до фіналу – 5 із 10.

Цікавою може виявитися кандидатура екс-ректора Федора Ващука, який буде йти від Опозиційного блоку. Ващук має хороші фінансові ресурси. Зумів за доволі короткий період придбати чимало нерухомості в місті. На його «розкрутку» буде працювати медіа-холдинг Олександра Ледиди разом з газетою «Закарпатська Правда», телеканалом «21 Канал» та інтернет-виданням «Карпатнюс».

З позитиву у Ващука можна відзначити те, що він на посаді ректора УжНУ зробив для університету більше, ніж декілька попередників.

Однак опоненти будуть використовувати заплямованість Ващука у перебуванні в лавах «регіоналів». Окрім того, будуть питання щодо того, звідки у Ващука стільки нерухомості і, відповідно, коштів.

Шанси на потрапляння до фіналу – 5 із 10.

Для того, щоб пройти до фіналу Алену Панову, Василю Прокопцю, Марії Бадиді, Володимиру Приходьку, Володимиру Химинцю та іншим потенційним  кандидатам, потрібно буде вигадати якусь неймовірну виборчу кампанію. А часу та потенціалу (у першу чергу – інформаційного та фінансового) у них майже немає.

Таким чином, є цілий ряд кандидатів, які мають шанс на вихід до фіналу і саме через це ужгородці стануть свідками купи скандалів, інтриг, фінансових вливань, компроматів та інших компонентів виборчої кампанії. 

Василь Король для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com