image

Як керуватиме Андріїв на посаді мера Ужгорода

Богдан Андріїв отримав переконливу перемогу на виборах мера Ужгорода, однак легко йому працюватися не буде.

Потрібно відзначити, що Богдан Андріїв отримав підтримку понад 20 тисяч ужгородців. Його попередник Погорєлов мав 18 тисяч. Щоправда, на попередніх виборах не було другого туру.

Сергій Ратушняк набрав майже 11 тисяч голосів ужгородців.

Якщо порівняти з результатами першого туру виборів, то Андріїв в результаті подвоїв кількість голосів, а Ратушняк добрав трохи більше 4 тисяч.

Аналіз виборчої кампанії можна робити окремим матеріалом, тому зазначу лише, що Андріїв отримав у другому турі підтримку майже всіх штабів інших кандидатів у мери. Звичайно, що багато ужгородців голосували за Богдана Андріїва, отримавши певну «матеріальну допомогу», однак це навіть не половина з тих 20 тисяч, які віддали за нього свої голоси.

За Андріїва були і виборці Михайла Чурила (мав 3680 голосів у першому турі), і більшість виборців Володимира Чубірки (4836 голосів у першому турі), значна частина кандидата Михайла Качура (5479 голосів у першому турі), і навіть Марії Бадиди (3211 голосів у першому турі).

Штаби деяких із цих кандидатів продовжили офіційну роботу на Богдана Андріїва у другому турі. На нього працювали всі гаманці від колишньої Партії регіонів, на свій бік Андріїву вдалося перехилити навіть людей, які свого часу були в оточенні Сергія Ратушняка. На Андріїва працювали "європейці" Волошина, "Наш край" Химинця і навіть деякі представники демократичних партій. В штабі Андріїва розповідали про активну роботу на них екс-ректора Ващука, "транспортника" Слободянюка, майже всієї команди "енергетика" Василя Ковача і навіть керівника телекомпанії "ТИСА" Мещерякова. Звичайно, потрібно врахувати і адмінресурс, бо Андріїв залишався на посаді секретаря ради.

Що стосується самого Ратушняка, то у нього взагалі не було політичних партнерів, не зважаючи на те, що він закликав партії демократичного спрямування до співпраці і навіть пообіцяв екс-кандидатам в мери Качуру, Чубірку та Бадиді посади в складі нової ужгородської влади.

Таким чином, можна вважати, що перемога Андріїва цілком прогнозована. Чорний піар від штабу Ратушняка проти Андріїва не спрацював, бо чорний піар, створений у штабі Андріїва був ще чорнішим. Окрім того, кампанія Андріїва була в рази дорожчою за кампанію Ратушняка.

Звичайно, Богдану Андріїву на посаді мера Ужгорода буде легше, ніж було б Сергію Ратушняку. Ратушняку так і не вдалося провести в раду лояльну до нього партію «Громадянська позиція», з першим номером Павлом Федакою. Тобто, навіть якби Ратушняк став мером Ужгорода, у нього не було б на кого обпертися в раді.

А от Андріїв буде мати абсолютну більшість. Можна не сумніватися, що до своїх 8 депутатів від «Відродження» Андріїву вдасться приплюсувати і 4 депутатів від «Патріота» Чурила, 3 депутатів від «Нашого краю» Химинця, 2 депутатів від ЄЦ. Не будуть проти входження в більшість й депутати інших фракцій.

Але є одне «але». Цей склад ради за своєю суттю занадто «дерибанний». Більшість із цих депутатів від партій «Відродження», «Патріот», «Наш край» та інших -- це люди, які прагнуть своєї частки. Вони намагатимуться повернути витрати на виборчу кампанію швидко і з відсотками.

Але на всіх не вистачить. Перші конфлікти ми вже будемо спостерігати при формуванні виконкому та комісій. Внутрішнє протистояння між людьми, які прагнуть шматок пирога, буде жорстким.

Але найбільшою проблемою цієї ради і власне мера Андріїва буде те, що він отримає опозицію вдвічі потужнішу, ніж була проти мера Віктора Погорєлова.

Бо тепер до громадських активістів приєднаються і ресурси Сергія Ратушняка.

Спочатку це буде розрізнена опозиція, однак нема сумнівів, що зараз громадські активісти отримають доступ до інформаційних ресурсів Ратушняка і Богдана Андріїва та його «дерибанну»  раду будуть бити доволі потужно. Мер буде під постійним контролем, а всі плани по дерибану будуть висвітлюватися.

Не хочеться робити негативних прогнозів, однак Богдан Андріїв може не досидіти і двох років мерської каденції. Якщо він хоче втриматися в кріслі мера чим довше, то повинен дуже вміло маневрувати.

Василь Король для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com