image

Як закарпатцям визначитися зі своїм вибором 25 жовтня

Цьогорічні місцеві вибори стануть для закарпатських виборців мабуть найзаплутанішими. І пов’язано це з виборчою системою, яка вперше застосовується в Україні. Депутати назвали її пропорційною виборчою системою з відкритими списками. Експерти відзначають, що ніяких відкритих списків тут нема, а тому це лише пропорційна виборча система з преференціями. Однак для пересічного виборця це зовсім нічого не говорить. Багато людей досі не розуміють, за кого вони мають голосувати на цих виборах: за партію чи за кандидатів? 

 

Для відповіді на це запитання варто розібратися, яким чином наш голос вплине на те, хто саме стане депутатами місцевої ради.

З виборами до сільських та селищних рад все просто. Тут діє мажоритарна виборча система, тобто голосуємо за конкретного кандидата від свого округу. Хто набере найбільшу кількість голосів, той і стане депутатом. При цьому обиратися можуть як безпартійні самовисуванці, так і представники партій. Один важливий момент: якщо в окрузі був висунутий лише один кандидат у депутати, то він буде вважати обраним лише за умови, якщо за нього проголосують більше половини виборців округу, що взяли участь у голосуванні.

З виборами до міських, районних та обласних рад все значно складніше. Тут кожна партія, яка бере участь у виборах до відповідної ради, виставляє свій виборчий список з кандидатами. При цьому кожен кандидат з цього списку (крім першого) закріплюється за конкретним округом, де він і бере участь у виборах. Однак наш голос за конкретного кандидата та можливість цього кандидата отримати депутатське місце в раді пов’язані між собою дуже опосередковано.

В першу чергу наш голос вплине на загальний результат партії на виборах до відповідної ради. Від цього залежатиме, скільки саме кандидатів від цієї партії потраплять в раду.

В другу чергу наш голос вплине на рейтинг кандидата, що був закріплений цією партією у вашому окрузі. Адже хто саме з кандидатів від партії отримає депутатський мандат, залежить від особистого рейтингу кожного кандидата в своєму окрузі, тобто від кількості голосів, які були віддані за нього виборцями.

При цьому важливим нюансом цих виборів є те, що перемога кандидата, за якого ви віддасте свій голос, ще не означає, що він стане депутатом, адже:

1) партія, яку він представляє, в цілому (у місті, районі чи області) може не подолати виборчий бар’єр у 5%, а тому жоден з її кандидатів не отримає мандат;

2) партія подолає виборчий бар’єр і покаже непоганий результат (можливо, навіть стане переможцем виборів), але за своїм особистим рейтингом ваш кандидат поступиться іншим кандидатам у партійному списку, які у своїх округах покажуть ще кращий результат.

Приклад: на виборах до Закарпатської обласної ради партія ХХХ отримала 25% голосів виборців. Загальний склад обласної ради – 64 депутати. Таким чином, за результатами розподілу депутатських мандатів партія ХХХ отримає 16 місць. Один мандат отримає перший номер у списку партії, який за законодавством не закріплюється за округом (обличчя партії). Решту 15 мандатів отримають ті кандидати від партії ХХХ, які мають найкращий рейтинг за результатами виборів. Як правило, це будуть ті кандидати, які у своїх округах показали результат, наближений загального показника своєї партії – 25%. Тобто, якщо у вашому окрузі кандидат від партії ХХХ зайняв перше місце, але отримав, скажімо, 19% голосів, то він може не потрапити до облради, адже 15 кандидатів від його політсили показали у своїх округах значно кращий результат (від 20% і більше).

Отже, відповідь на запитання, за кого ж ми все-таки голосуємо на цих виборах (за партії чи за кандидатів) наступна: в першу чергу ми голосуємо за партію (від нашого голосу залежить її загальний результат на виборах до місцевої ради та, відповідно, кількість депутатських мандатів, які вона отримає), в другу чергу наш голос вплине на місце кандидата від нашого округу в підсумковому рейтинговому списку партії (чим вищий відсоток відданих за нього голосів, тим вище його місце у списку, а, отже, вища ймовірність проходження в раду). Якщо ж партія не закріпила свого кандидата в нашому окрузі (таке теж можливо), то ми все-одно можемо за неї проголосувати, але таким чином лише впливаємо на її загальний результат на виборах (кількість депутатських місць).

Як визначитися, кому віддати свій голос?

За умов такої складної виборчої системи пропоную наступний алгоритм пошуку відповіді на це питання:

  1. Ознайомтеся з повними списками кандидатів від політичних партій на місцевих виборах, які опубліковані на сайті ЦВК. Для цього пройдіть за посиланнями нижче:

Списки кандидатів від політичних партій до Закарпатської обласної ради

Списки кандидатів від політичних партій до районних рад

Списки кандидатів від політичних партій до міських рад (міста обласного значення – Ужгород, Мукачево, Чоп, Хуст, Берегово)

Списки кандидатів від політичних партій до міських рад (міста районного значення – Виноградів, Іршава, Перечин, Рахів, Свалява)

Списки кандидатів від політичних партій до Тячівської міської ради (Тячівська міська об’єднана територіальна громада)

  1. Знайдіть списки тих партій, які найбільше відповідають вашим політичним уподобанням. Пошукайте там знайомі прізвища. Подумайте чи хочете, щоб вони стали депутатами. Навіть якщо вони обираються в інших округах, ваш голос все одно опосередковано впливає на можливість їх проходження в раду. Чим вищий відсоток партії на виборах, тим більше депутатських місць вона отримає.
  2. Зверніть увагу на прізвище кандидата, що є першим номером у списку партії. Цей кандидат не закріплюється за жодним з округів, а є обличчям партії на виборах і автоматично проходить в раду, якщо його партія подолає виборчий бар’єр у 5%. Подумайте чи довіряєте ви цій людині.
  3. Знайдіть список кандидатів, які висунуті у вашому окрузі. Подивіться чи є серед них представники партій, які найбільше відповідають вашим політичним уподобанням. Якщо партія не висунула свого кандидата у вашому окрузі, але вона бере участь у виборах, ви все одно можете віддати за неї свій голос. Але у такому випадку ще раз проаналізуйте її загальний список кандидатів (див. пункти 1, 2, 3).
  4. Якщо кандидат, якому ви раніше довіряли, обирається від партії, що не відповідає вашим політичним уподобанням (до того ж у її списку, на вашу думку, є недостойні кандидати), навряд чи варто віддавати за нього свій голос. Адже, як було пояснено вище, цей кандидат може не пройти в раду, але ваш голос вплине на загальний показник партії і депутатами стануть інші люди, яким ви не довіряєте.
  5. Якщо навпаки партія, якій ви звикли довіряти, висунула у вашому окрузі маловідомого кандидата або кандидата з неоднозначною репутацією, то ще раз проаналізуйте її список та прізвища інших кандидатів. Якщо там багато достойних людей, які можуть виграти вибори у своїх округах, то можете ризикнути, не зраджувати своїм політичним уподобанням і таки проголосувати за цю партію. Ймовірно, що кандидат у вашому окрузі не отримає належної підтримки, але своїм голосом ви допоможете партії отримати більше мандатів, які будуть розподілені між її кандидатами з найвищим рейтингом.

 

Віталій Дацюк для ProZak.info

 

Читайте також:

Гід місцевими виборами на Закарпатті. Частина 1.

Гід місцевими виборами на Закарпатті. Частина 2. 

Як закарпатцям проголосувати грамотно

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com