image

"Говерла" - "Олімпік" - 0:2 (Огляд, фото)

У рамках 20-го туру Ліги Парі-Матч ужгородська «Говерла» на власному полі приймала донецький «Олімпік». Це було шосте за ліком протистояння цих команд в історії. 

У попередніх п’яти поєдинках чотири рази перемогу святкували ужгородці, одного разу перемогли донеччани. Загальний рахунок 8:3 на користь команд із Ужгорода. Проте, як показує практика, історія не завжди відіграє ключову роль у футболі. У перших трьох матчах весняної частини поточного чемпіонату футболісти «Олімпіка» тричі зіграли внічию.

Особливо хорошу гру «олімпійці» продемонстрували в поєдинках проти сильніших за класом «Зорі» та «Олександрії». Ужгородці, в свою чергу, після досить переконливої – по грі – перемоги над харківським «Металістом» з рахунком 1:0, зазнали прикрої поразки від дніпродзержинської «Сталі» з аналогічним результатом. Також футболістам команди Грозного було зараховано технічну перемогу над збанкрутілим запорізьким «Металургом»

IMG_1647

До поєдинку проти донецького «Олімпіка» ужгородці йшли з однією кадровою втратою. Проте ця втрата була досить відчутною. Через перебір жовтих карток гру пропускав один з лідерів «Говерли» у нинішньому сезоні – правий вінгер Михайло Сергійчук. За кілька годин до гри на офіційному сайті Ліги Парі-Матч з'явилася інформація про відсторонення й Віталійса Ягодінскіса, але воно – відсторонення – очевидно, вступить в силу з наступного туру. Принаймні, вчора Ягодінскіс зайняв своє звичне місце в центрі захисту поруч з Михайлом Ряшком. Пару флангових оборонців склали досвідчені Павло Кутас та Павло Іванов. Тріо в центрі поля склали Віталій Гавриш, Олексій Савченко (в опорній зоні) та Віталій Гемега (ближче до нападу). Сергійчука на правому фланзі півзахисту замінив Ігор Гончар, зліва наступав Орест Кузик. Ігор Худоб'як виконував роль нападника.

Тренер «Олімпіка» Роман Санжар виставив абсолютно прогнозований склад. Перед воротами Заурі Махарадзе діяли центральні оборонці Кирило Петров та Дмитро Гришко. Темур Парцванія з Дмитром Немчаніновим зайняли місця на флангах. Іван Матяж працював в центрі нападу, тоді як Володимир Танчик, Антон Поступаленко та Моха допомагали йому з глибини. Владислав Огіря і Віталій Гошкодеря розташувалися в опорній зоні.

Вже на п‘ятій хвилині зустрічі господарі поля зобов’язані були виходити вперед. Дмитро Бабенко ввів м’яча в гру, Орест Кузик вирвався з-під опіки захисників, втік віч-на-віч з Махарадзе, але переграти голкіпера не зумів. А вже через хвилину спрацювало давнє футбольне правило: не забиваєш ти – забивають тобі. Донеччани організували свою атаку, яка завершилася гарною комбінацією і результативним ударом Гошкодері. Антон Поступаленко, обігравши на правому фланзі двох опонентів, відпасував на Танчика, Володимир зіграв далі на Матяжа, а Іван миттєво повернув м'яча Поступаленку. Простріл останнього на дальню стійку замкнув Гошкодеря – 0:1. Вже за кілька хвилин опісля «говерляни» втратили чудову нагоду зрівняти рахунок – знову Кузик не використав вихід сам на сам.

Після цього гра поступово заспокоїлася та змістилася ближче до центру поля. Приблизно на 29-ій хвилині зустрічі, найактивніший у першому таймі у складі ужгородців Кузик, втретє втікав на побачення з голкіпером «Олімпіка» Заурі Махарадзе. Орест, пробігши пів поля, вирішального удару, одначе, не завдав – на заваді став захисник «Олімпіка» Гришко, який у підкаті заблокував удар ужгородського вінгера та перевів м’яч на кутовий.

А ще через хвилину "Говерла" отримала кількісну перевагу. Володимир Танчик в центрі поля завадив Ягодінскісу розіграти штрафний, за що був покараний жовтою карточкою. "Гірчичник" виявився для Танчика вже другим, тож більш ніж на тайм «Олімпік» залишився вдесятьох. Після цього моменту, здавалося, «Говерла» візьме ініціативу у свої руки. Однак так тільки здавалося. До кінця першого тайму ужгородці не створили жодного небезпечного моменту біля воріт донецької команди, натомість «Олімпік» час від часу втікав у небезпечні контратаки. Найкраще у складі донецької команди виглядав іспанський лівий вінгер Моха, який раз за разом розганяв атаки донеччан.

IMG_1657

Другий тайм розпочався для «Говерли» ще більш плачевно. Ужгородці не вгледіли за маневром Мохи, котрий, підхопивши м’яча на лівому для «Олімпіка» фланзі, без жодного опору змістився до центру та сильно пробив по воротах метрів з 25-ти. Бабенко запізнився з стрибком, пропустивши м'яча – 0:2. За кілька хвилин після цього зі штрафного метрів з 30-ти потужно пробивав Кирило Петров - тут вже ужгородський воротар зіграв надійно, витягнувши шкіряного з-під поперечини. А ще за мить трапився епізод, який, здавалося, остаточно вб’є інтригу в матчі. Після розіграшу кутового удару гравцями «Олімпіка» та навісу у штрафний майданчик господарів, форвард донеччан Іван Матяж був збитий Ігорем Гончарем. Проте Владислав Огіря з «точки» не переграв Бабенка – воротар вгадав напрямок польоту м’яча та перевів його на кутовий. Цей момент відчутно завів голкіпера «Говерли», в нього з’явилися спортивна злість та бажання виправити ситуацію на полі.

«Говерла» відповіла на 59-й хвилині, організувавши широку швидку атаку. Ужгородці намагалися вивести на ударну позицію Савченка, але передачу на Олексія в останній момент перехопили захисники «Олімпіка». Після цього активністю вибухнув Віталій Гемега, який до самого завершення гри намагався вести ужгородську команду вперед. В одному з моментів після сольного проходу із центру поля, Віталій завдав потужного удару з лінії карного майданчика – трішки вище.

З хвилини, приблизно, 70-ої «Олімпік» майже цілком сконцентрувався на грі в обороні, іноді втікаючи в контратаки. «Говерла» намагалася позиційно наступати, проте попереду в ужгородців мало що виходило. У складі ужгородців попереду досить активним був Савченко. Його удар після розіграшу кутового на 70-й хвилині змусив добряче постаратися Заурі Махарадзе – воротар видав ефектний сейв.

Кінцівку матчу підопічні В’ячеслава Грозного провели на половині поля суперника, але до гостроти справа доходила вкрай рідко. Можна відзначити хіба що передачу Ігоря Гончара, до якої не дотягнувся Худоб'як, а потім спробу того ж таки Худоб'яка ударом здалеку вразити ворота Махарадзе. Також після навісу з правого флангу злету пробивав Гемега – трохи неточно. Між тими моментами "Олімпік" вибіг в свою контратаку, зусиллями Драченка відправив м'яча до сітки воріт «Говерли», але через офсайд гол був скасований. Не посміхнулася доля й Савченку, який вже на компенсованих хвилинах потужно пробив зі штрафного, але Махарадзе у високому стрибку парирував удар. Після цього було друге вилучення в «Олімпіка» (другу жовту карточку заробив Парцванія) та фінальний свисток.

Закінчився черговий матч чемпіонату України сезону 2015/2016, який приніс мало позитивних емоцій ужгородським вболівальникам (яких, до речі, зібралося на трибунах «Авангарду» 1575) та виявився досить неоднозначним. Футболісти «Говерли» зазнали четвертої домашньої поразки в сезоні та десятої загалом. Ця гра стала другою провальною домашньою грою в поточному сезоні для ужгородців, після поєдинку першого кола з «Карпатами». Команда донецького «Олімпіка» виявилася більш мобільною, швидкою, та свіжою. Центр поля донеччан повністю перегравав ужгородців. «Говерла», у свою чергу, виглядала дуже невпевнено. Більшість моментів було створено після грубих помилок захисників «Олімпіка» (виходи віч-на-віч Кузика), а позиційні атаки розвивалися досить мляво та переривалися на підступах до карної зони суперника. З футболістів «Говерли» варто виділити Ореста Кузика, Віталія Гемегу, Олексія Савченка, які виглядали досить непогано на фоні власних партнерів, та голкіпера Дмитра Бабенка, який, незважаючи на помилку під час другого взяття, парирував пенальті та намагався завести своїх партнерів опісля. Будемо сподіватися, що в наступних турах ужгородці порадують власних вболівальників кращою грою та позитивним результатом.

Богдан Михальчук, фото автора, ProZak.info

20-й тур. 1—3 квітня: «Шахтар» — «Металіст» — 8:1, «Ворскла» — «Сталь» — 0:0, «Зоря» — «Карпати» — 4:1, «Олександрія» — «Динамо» — 0:2, «Волинь» — «Чорноморець» — 1:1, «Говерла» — «Олімпік» — 0:2.

ТС: «Динамо» — 55, «Шахтар» — 52, «Зоря» — 41, «Дніпро» — 37, «Ворскла» — 32, «Олександрія» — 27, «Карпати» — 22, «Сталь» — 21, «Олімпік» — 20, «Говерла» — 16,«Металіст» — 14, «Волинь» — 12, «Чорноморець» — 11, «Металург» — 3.

ТУРНІРНЕ СТАНОВИЩЕ ДЕТАЛЬНО

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com