image

Чиновники заперечують лижні знущання в Закарпатті. Фотофакти свідчать не на їхню користь

Деякі чиновники з Міністерства молоді та спорту та Федерації лижного спорту України почали незрозумілий тиск на тих учасників та свідків чемпіонату України з гірськолижного спорту, які критикували чиновників у неналежному проведені ЧУ

Міністерство молоді та спорту, а також чиновники від Федерації лижного спорту України переконують, що Чемпіонат України в Закарпатті пройшов на належному рівні і що фотографії, які публікувалися ЗМІ, є необ'єктивними, бо на них зображена...не та гірка. на якій проводилися змагання.

Ще фотографії дивіться  тут.

Така позиція чиновників ще більше обурила як учасників та очевидців змагань, які відреагували на рішення міністра молоді та спорту Ігоря Жданова провести розслідування, хоча він був на відкритті цих змагань і бачив, у якому стані траса.

А сьогодні Федерація лижного спорту України провела брифінг і розповсюдила офіційну заяву за його результатами:

Офіційна заява за результатами брифінгу першого віце-президента ФЛСУ Володимира Малежика та голови технічного комітету ФЛСУ Леоніда Тікуна.

"Чемпіонат України з гірськолижного спорту було заплановано на ГЛСК "Красія" з 6 по 9 березня 2016 року відповідно до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на 2016 рік.

Чемпіонат відбувся згідно з регламентом Міжнародної лижної федерації FIS за особистої присутності технічного делегата FIS Казіміра Каженевскі. Технічний делегат Міжнародної федерації лижного спорту надав висновок про придатність траси для проведення змагань та затвердив їх результати.

Слід відзначити, що перенесення заходу в інше місце, зокрема ГК "Буковель", було технічно неможливим, оскільки у 2014 році завершилась дія міжнародного сертифікату відповідності трас курорту і, таким чином,станом на поточний момент проведення змагань за регламентом FIS було неможливим.

Необхідно наголосити, що гірськолижний схил ГЛСК «Красія» на момент проведення змагань складався із двох зон. Верхня частина схилу, яка фігурує на провокаційних фотографіях, виконувала функцію підходу спортсменів до основної спортивної траси. Дійсно, саме ця верхня частина схилу не була повністю засніжена та мала підтанення через несприятливі погодні умови.В той же час завдяки зусиллям персоналу спорткомплексу було збережено сніговий покрив на нижній частині схилу де було сформовано спортивну трасу довжиною 400 м у відповідності з допустимими вимогами щодо технічних параметрів трас. Це дозволило забезпечити проведення змагань чемпіонату України серед юніорів та юнаків на трасі з 30 воріт слалому з жорсткою поверхнею згідно з доступними технічними параметрами та збереженням спортивного принципу. Так, у змаганнях серед юнаків та дівчат взяло участь 140 спортсменів, всі з яких стартували в максимально однакових умовах.

Спортивна траса була закрита для сторонніх осіб. Безпосередньо на спортивній трасі медичною службою, теренами та представниками команд не було зафіксовано жодних випадків отримання травм офіційними учасниками змагань, чи пошкодження спортивного інвентарю. Організатори змагань не можуть нести відповідальність за пошкодження інвентарю сторонніх та приватних осіб, які в ці дні перебували на схилі та не були учасниками змагань. Результати змагань підтвердили збереження спортивного принципу навіть досить складних умовах.

ФЛСУ щиро дякує всім тренерам, які вклали особистих зусиль до забезпечення проведення змагань чемпіонату України серед юніорів та юнаків у таких вкрай складних погодних умовах. Хочу наголосити, що люди які свідомо опублікували фотографії не спортивної траси, а верхніх схилів центру «Красія» – вчинили грубу інформаційну провокацію проти Федерації з лижного спорту, спортсменів та тренерів, всього лижного спорту в країні".

Таким чином, чиновники від лижної федерації не визнають своєї вини і звинувачують людей, які оприлюднили фотографії в тому, що вони вчинили провокації проти лижної федерації. 

Із заяви також випливає, що вся відповідальність наразі може лежати на технічному делегатові Казіміру Каженевському, який дозволив проведення змагань, бо на його думку траса була в задовільному технічному стані. Відповіддю на заяву-виправдання, або скоріше заяву-звинувачення можна навести всього два коментарі.

"Вибачте, але "де-юре" траса в задовільному ТЕХНІЧНОМУ стані - така відповідь може бути від Федерації. Але, якщо ставити питання: Чи перебувала траса ГК Красія у повністю засніженому стані, без прогалин по всій довжині траси, яка за міжнародними нормами призначена для проведення змагань за нормами F.I.S.? То й відповідь може бути інша. Це як Ви спитали у організаторів змагань перед поїздкою на ГК Красія: Чи є сніг на ГК Красія? І Вам правильно відповіли, що сніг є. Але не уточнюючи про всі деталі снігового покриття по довжині усієї траси", - написав Вадим Вишняк.

Ще більш гнівним був коментар Михайла Мокіна:

"Для моего сына это был первый Чемпионат Украины, он очень ждал этих стартов... Обычно после стартов привозишь какой-то позитив и интересные фотографии, которые остаются на память. А вот на этот раз есть только вот это говно, которое мы месили, плюс два незапланированных дня (потому-что "кто-то" походу скомандовал)... А на вопрос как-же объявленный заранее регламент, ответ был очень ёмким: "не нравится, едьте домой".
Очень хочется отметить на фото стартовые ворота, я из таких стартовал в своем детстве в 80-х годах прошлого века. Состояние трассы (отдельное фото)... На мое обращение к судье на трассе засыпать землю в повороте, ответ был очень интересный : " У меня нет лопаты, да и там уже мало участников осталось на старте" !!!!!! А подиум на финише вызывает отдельное "уважение", его наверно еще покойный Крылов делал, когда построил этот комплекс".

Ну і публікуємо відповідні фотографії, які підтверджують слова Михайла Мокіна та Вадима Вишняка.

Якщо подивитися згори, то цей частково засніжений шмат гори, на якому вирішили провести чемпіонат, здається в хорошому стані, хоч траса і була скорочено всього до 400 метрів. Але якщо подивитися зблизька, то побачимо таке:

Глина з камінням на самому повороті

 

Вирубані нашвидкоруч прутики і купа дротів -- це стартова електронна система

 

П'єдестал пошани за часів царя-гороха...

А тепер задумайтеся: на змагання було витрачено понад 100 тисяч гривень державних коштів. ЗМІ налаштовані рішуче вимагати повного звіту витрачених коштів на Чемпіонат України з гірськолижного спорту.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com