image

Що заважає закарпатському тенісу розвиватися

Обласна федерація тенісу нарікає на відсутність сайту і високу орендну плату за залу для занять взимку, однак на цьому проблеми крайового тенісу не завершуються.

 

4 червня у приміщенні спорткомплексу «Юність» відбулося засідання Федерації тенісу Закарпатської області, під час якого звітував голова обласної федерації Володимиа Алексій. Він розповів про кадрові зміни, які відбулися у ФТЗ протягом останніх двох років, а також поділився досягненнями федерації.

Зокрема, за словами Алексія, протягом 2014-2015 років на Закарпатті були проведені турнір ім.. Лакатоша, турнір ім. Гагера (двічі), в якому брали участь не лише закарпатці, але й представники інших регіонів, а також започатковано турнір тенісних зірок Закарпаття.

Протягом 2014-2015 рр. було відзначено 120-ту річницю тенісу Закарпаття та 90-річчя з дня народження відомого закарпатського тенісиста, майстра спорту СРСР Йосипа Гагера. Також Володимир Алексій підкреслив, що за останні два роки Закарпаттю вдалося піднятися у тенісному рейтингу України з 13-го місця у 2014 р. на 8 місце у 2015 р., а обласна федерація підготувала двох нових суддів з тенісу в Ужгороді та Хусті.

Сьогодні в Ужгороді працюють тенісні корти поблизу спорткомплексу «Юність», вдалося відстояти корти на стадіоні «Авангард», а також вирішуються проблеми з кортами на стадіоні «Спартак». Упродовж останніх двох років було відновлено стосунки з тенісними клубами країн-сусідів, насамперед з угорськими та словацькими клубами.

Серед завдань, які стоять перед Федерацією тенісу Закарпаття на майбутнє, пан Алексій зазначив наступні: сприяння купівлі ліцензій для дітей, оскільки вони сьогодні недешеві, та відкриття сайту Федерації тенісу Закарпатської області в інтернеті за зразком інших регіонів. Серед проблем, які наявні перед Федерацією тенісу, Володимир Алексій виділив високу орендну плату за залу, що не дозволяє регулярно проводити змагання взимку. Проте він пообіцяв, що в майбутньому члени Федерації вестимуть переговори з адміністрацією зали задля вирішення цього питання. Насамкінець пан Алексій додав, що члени збірної команди області отримують фінансову допомогу від обласного управління молоді та спорту, а до Федерації тенісу Закарпаття не було претензій збоку Федерації тенісу України.

Відомий закарпатський тенісист, майстер спорту з тенісу Степан Сербайло. Який також був присутній на засіданні, оцінює сучасний стан закарпатського тенісу на дуже низькому рівні. Каже, що це не порівняти з тим, що було раніше. Пан Степан згадує, що за часів Радянського Союзу на Закарпатті була одна з найкращих шкіл СРСР, а в 1988 році навіть проводився чемпіонат СРСР з тенісу.

На думку Степана, великий теніс на Закарпатті помер: організація всіх рівнів тенісу – і початкового і аматорського – абсолютно не на тому рівні, що мав би бути, а до професійного рівня нам як до місяця.

Якщо порівняти ситуацію з іншими регіонами України, то ситуація набагато краща у Києві, Одесі, Дніпрі, де наявні кращі фінансові можливості та є багато тенісних клубів; також були непогані школи у Криму до анексії та в Донецьку до АТО. «Я мав бажання тут організувати роботу, але, на жаль,  мені не надали такої змоги». – зазначив Степан Сербайло. На запитання «Яким Ви бачите розвиток тенісу у Закарпатті?» пан Степан відповів – «Кожен повинен займатися своєю справою – народний депутат законотворчою діяльністю, а теніс має представляти людина, яка справді досягла якихось висот у цьому виді спорту».

Майстер спорту з тенісу вважає, що для того, аби покращити ситуацію у сфері тенісу Закарпаття, достатньо обрати до складу федерації тих людей, які справді живуть тенісом, а також створити нормальні умови для тренувань. 

Читайте також:  Закарпатець Степан Сербайло: 38 років у великому тенісі

 

Богдан Михальчук для ProZak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com