image

Чому перемога Москаля над Балогою піррова

Москалю вдалося зробити головою облради людину зі свого оточення, але радіти ще рано

Голову Закарпатської облради обрали з третього разу. Першого разу лідеру Єдиного ЦентруВікторові Балозі  не вистачило всього одного голосу, щоб головою облради був близький йому лідер «Батьківщини» Олександр Кеменяш.

Другого разу був певний паритет і ніхто не мав переваги в тому, щоб обрати голову. І лише сьогодні голову обрали і  очолив раду Михайло Рівісякий є людиною «народофронтівця»Валерія Лунченка і, відповідно,  Геннадія Москаля, який очолює фракцію «Солідарності» в облраді.

Як відомо, Геннадій Москаль в ранзі голови ОДА їздив днями в Угорщину і навіть через це запізнився на присягу нових патрульних поліцейських. І ця поїздка виявилася досить плідною: сьогодні фракція угорської партії була на боці фракційного об’єднання «Солідарність»-«Відродження», хоча ще на першій сесії угорці були з Балогою і мало не клялися, що ніколи не будуть разом не так з «Солідарністю», як з «Відродженням».

Москаль розумів, що навіть з «Відродженням» та угорцями «Солідарність» має дуже хитку більшість всього в один голос і при таємному голосуванні гарантії на обрання потрібного голови облради не було. Це доводило і те, що за внесення кандидатури Михайла Рівісапроголосувало лише 30 депутатів, бо голосування не було таємним. Саме тому Москалю доводилося йти до лідерів «Опозиційного Блоку».  Як ми повідомляли, напередодні Віктор Балога поширив доволі неприємний для лідера «Опозиційного Блоку» Олександра Ледидикоментар, через що той образився. Можливо, саме тому Геннадію Москалю не потрібно було багато аргументів, щоб перехилити Ледиду на свій бік.

Щоправда, напередодні сесії Балога таки намагався перехилити «опозиціонерів» Ледиди на свій бік. Частково це підтвердив і один із депутатів «Опозиційного Блоку» генерал Віктор Русин.

«Після моєї заяви,як всі зашевелились !!! ( мав на увазі заяву про те, що він сам не проти бути кандидатом на голову облради). Від ЄЦ уже є кандидат на голову облради -- пан Золтан Лендєл, який зразу заявив,що із злочинною владою ОБ та регіоналами від "Відродження" об'єднуватися не будуть. Тоді якого чорта лідери ЄЦ телефонують мені, просять про зустріч та підтримку свого кандидата? Хлопці з Мукачева ви визначтеся,що хочете в цьому житті. Коли я чую від З.Лендєла про ідеологію в ЄЦ, то мені смішно. У вас ідеологія одна, ви золоті мажори в області, а всі інші жителі краю обслуговуючий персонал, щоб ваше золото постійно "свєркало". А так шановні уже не буде», -- написав Віктор Русин у соцмережах.

В принципі, всі 38 депутатів від новоствореної не задекларованої більшості проголосували за Михайла Рівіса.  Віктор Балога зазнав суттєвого удару. Балозі було доволі гірко на душі, бо відразу після цього він написав доволі гнівний пост в соцмережах, який у першу чергу був адресований Президенту Петру Порошенку, щоб той зрозумів наскільки алогічною є більшість в облраді.

«Вітаю Блок Петра Порошенка «Солідарність» з успішним формуванням в Закарпатській обласній раді коаліції за участі тушок, «Опозиційного блоку» та «Відродження». Нарешті здійснилися мрії і Банкової, і закарпатських бандитів. Банкова, хоч і на рівні окремо взятого регіону, але все ж увійшла в комфортний для себе союз з «регіоналами». А закарпатські бандити нарешті стануть владою і будуть гордо носити депутатські значки і тримати у барсетках офіційні «ксиви».

У зв’язку з цим, пропоную всім депутатам Закарпатської обласної ради від БПП «Солідарність» вручити медалі за відвагу, адже не кожен набереться сміливості публічно водити дружбу з бандитами.

Виявляється, стрілянина в Мукачеві 11 липня, навішування на нас ярликів, спроби дискредитувати Закарпаття були потрібні для того, щоб Петро Порошенко міг об’єднатися в обласній раді з бандитами, контрабандистами та людьми Януковича.

Заради цієї коаліції владі довелося грубо порушити регламент на очах у журналістів. Тепер маємо на Закарпатті ноу-хау – виявляється рішення можна приймати меншістю голосів. Дивуюся, чому у свій час Янукович до такого не додумався.

Показово і те, що «ширка» на Закарпатті відбулася рівно за два роки з того дня, як у Києві зібралося близько мільйона людей і розпочалася Революція Гідності. Цікаво, якою була б їхня реакція, якби 1 грудня 2013-го року людям сказали, що Петро Порошенко, якого на Банковій скинули з екскаватора, стане президентом і буде «мутити ширки» з людьми Януковича? Думаю, ніхто не повірив би ні в перше, ні в друге.

А зараз, після того, що відбулося в Закарпатській обласній раді, можна повірити у будь-що. У те, що Печерський суд може виправдати Януковича. Що Захарченко і Плотницький можуть стати депутатами ВР від «Солідарності». Що Яроша засудять за «організацію масових заворушень» у грудні-лютому 2013-2014 рр..

З такою владою можливо все. А значить, потрібно думати, як її змінювати», -- написавВіктор Балога.

«Вже від самого початку засідання стало ясно, що губернатор відмовляється дотримуватись регламенту обласної ради та, апелюючи вигаданими положеннями законодавства, саботував роботу, підтасовуючи під себе більшість під голосування. Ми пропонували і намагались чітко дотримуватись регламенту, внести кандидатуру Рівіса у список шляхом відкритого голосування. Кандидатура набрала 30 голосів, тобто згідно з регламентом – не пройшла. Але регламент не зупинив «ширку» від своїх планів і свою кандидатуру таки було внесено до списку. Бачачи справжню картину «підтримки» кандидатури Рівіса, у справу вмішався нардепи Валерій Лунченко та Михайло Ланьо, які зібрали на бесіду кандидатів від КМКС і переконав їх підтримати новообраного голову. Ті 8 голосів і вирішили справу», – прокоментував події на сесії соратник Балоги, депутат від Єдиного Центру  Золтан Ленд'єл, якого ще недавно називали найбільш реальним головою облради.

Таким чином, Єдиний Центр залишився в облраді разом з «Батьківщиною». Протистояти новоствореній більшості Балозі-Кеменяшу буде важко. Однак і Москалю буде не легко. Він виконав певне завдання, але якою ціною. Тепер навіть деякі його соратники по «Солідарності» вважають, що створення більшості пропрезидентської фракції з екс-регіоналами є аномальною і такою, що засуджується суспільством. Зокрема, громадський активіст, один з керівників Євромадану в Ужгороді, кандидат в депутати міськради від «Солідарності», Юрій Світлик написав із сарказмом:

«Сьогодні головою Закарпатської обласної ради став Роберт Бровді (партнер Юри Єнакіївського), Михайло Ланьо (нардеп-регіонал-учасник стрілянини в Мукачеві), Валерій Лунченко (нардеп-фронтовик), Генадій Москаль (голова ОДА) та Олександр Ледида (лідер опозиційного блоку на Закарпатті).

Номінально посаду обійматиме (підписуватиме документи та перерізатиме стрічки) Михайло Рівіс.

Новостворена коаліція із 4-х фракцій (бпп-солідарність-відродження-партія угорців-опозиційний блок) віддала за Рівіса 38 голосів. В замін за голосування угорці отримають посаду заступника голови ОДА і 5 заступників у департаментах. Вітаю громаду Закарпаття…»

Сам Геннадій Москаль поки що знаходиться в певній ейфорії., тому і коментар його доволі пафосний із елементами символізму:

"Досить із нас емоцій першого пленарного засідання два тижні тому, сьогодні голосування пройшло відносно спокійно, а новим головою облради став представник «Солідарності» Михайло Рівіс. Символічний момент – коли М.Рівісу вручали букет квітів, потужний порив вітру з грюкотом відкрив величезне вікно й розкидав фіранки.

Мабуть, таким чином матеріалізувався гнів «Єдиного центру» та його лідера, котрий усіляко намагався не допустити голосування. Однак у результаті не тільки було обрано нового голову, але свіжий подув повітря остаточно виніс із облради попередній дух клановості, кумівства й сімейної спадковості влади.

А якщо серйозно, то всі ми нарешті можемо зітхнути з полегшенням і зайнятися важливими справами. Наступний рік я хочу оголосити на Закарпатті роком доріг, на відновлення яких буде залучено максимум коштів і зусиль. Так сталося, що Криму в Україні де-факто немає, тому всі державні та міжнародні заходи (спортивного, наукового, культурного, рекреаційного спрямування), що раніше проводилися на півострові, необхідно перенести на Закарпаття. Це дасть величезний поштовх для розвитку області. Природа в нас чудова, потрібно забезпечити до неї європейську інфраструктуру. Я особисто зроблю для цього все можливе – працюватиму чесно, без відкатів чи крадіжок державних коштів. А обласна рада мені в цьому допоможе. Як не корінний, а натуралізований закарпатець, ще раз вітаю всіх краян із обранням достойного голови обласної ради!" - заявив Геннадій Москаль після закінчення сесії обласної ради.

Ну а сам новообраний голова ради Михайло Рівіс заговорив про якусь сконсолідовану облраду.

«Мої враження двоякі. Сьогоднішні суперечки велись за рахунок того, що прописаний регламент обласної ради не відповідає чинному законодавству. Фактично попередня рада не внесла відповідні зміни. Тому, перше, що буду ініціювати, це – приведення регламенту обласної ради до вимог чинного законодавства на наступному пленарному засіданні, після того, як ми узгодимо голів комісій та кандидатур заступників голови облради.

В роботі оголошена перерва – ми пішли на консультації. Я хочу мати сконсолідовану облраду, а для цього треба провести консультації з усіма партіями, представленими в раді. Щоб вони мали повноваження та можливість впливати на прийняття рішення облради, у такому випадку буде рівновага. Якщо буде рівновага, тоді ми рухатися в напрямку добробуту нашого Закарпаття», -- заявив Рівіс.

Як бачимо, Москаль та Рівіс оптимісти. Даремно.   Віктор Балога давно не був в опозиції, але зараз його хід і у нього козирі, бо це Москалю потрібно буде пояснювати людям, чому в облраді більшість сформована не з демократичних сил, а екс-регіонали у фаворі.

 

Сергій Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com