image

Мегабренд №9: «Закарпатські мінеральні води».

Як ми повідомляли, директор видавничих проектів "Закарпаття. Хто є хто" та "Закарпаття автентичне", член Спілки журналістів України Володимир Мерцин запропонував створити 10 мегабрендів Закарпаття.

На цю пропозицію його надихнула стаття відомого вченого, письменника та бізнесмена Володимира Співаковського, який ґрунтовно описав, як мегабренди створюють певний імідж і приносять великі прибутки.

Ми вже презентували сім запропонованих Володимиром Мерциним мегабрендів. Цього разу презентуємо мегабренд №9: «Закарпатські мінеральні води».

Найдавніша згадка про мінеральні води Закарпаття датована 1463 р. У грамоті угорського короля Мятяша згадується про полянські (Свалявський р-н) води. Полянські мінеральні води у 1842 р. були відзначені медаллю на Паризькій виставці європейських мінеральних вод. У 1868 р. у с. Поляна була заснована оздоровниця «Полянська купіль».

Перші згадки про цілющі джерела с. Вишково (Хустський р-н) з’являються в в 1753 р., а в 1818 р. була заснована старіша із відомих мінеральних купалень Мароморошської жупи - "Замковая купель ". У ХVIII ст., поблизу с. Сойми на Міжгірщині, була відкрита водолікарня, де відпускали вуглекислі ванни. Наприкінці ХІХ ст. в Синяцькій долині на Мукачівщині функціонувало 16 ванн для прийому мінеральних ванн.

У 1936 році графи Шенборни на території санаторію «Синяк» побудували комфортабельну купальню, а згодом і душове відділення. За радянських часів, біля джерел мінеральних вод, були побудовані санаторії в Свалявському («Сонячне Закарпаття», «Квітка Полонини») , Хустському («Шаян») та Міжгірському «Верховина»), Рахівському («Чорна Тиса») районах.

Закарпаття – єдиний регіон країни (можливо і в світі), де наявні всі дев’ять бальнеологічних груп прийнятих Міжнародною конвенцією мінеральних вод. На сьогодні в Закарпатті відомо понад 400 джерел мінеральної води з різноманітним газовим та хімічним складом, температурою та лікувальними властивостями з яких 60% знаходяться в гірській частині, 30 % - в передгірській і 10 % - внизовинній. Цілющі води Закарпаття лікують при захворюваннях органів травлення, кровообігу, периферійної нервової, ендокринної систем, опорно-рухового апарату.

В останній час на Закарпатті активно використовуються для оздоровлення термальні мінеральні джерела – Берегово("Жайворонок", "Закарпаття"), Берегівський р-н (с. Косино), Хустський р-н (с. Велятино) . Із задоволенням закарпатці та гості приймають ванни із мінеральною водою у чанах, наприклад в "Ужанські Купелі" (Великоберезнянський р-н).

Як вже вказувалось, про якість мінеральних вод Закарпаття відомо більше, ніж сотню років. Навчаючись в 70-х роках минулого століття в Ленінграді, сам із задоволенням пив нашу мінералку, купуючи її в аптеках. Хоча, кількість назв мінеральних вод і зменшилась, в порівняні з часами СРСР, перелік їх цілком пристойний – Лужанська, Поляна Квасова, Плосківська, Шаянська, Драгівська, Свалявська, Келечанська. Особисто я поряд із закарпатськими мінеральними водами можу поставити тільки Миргородську, а всі інші для мене – сатураторні і я їх не вживаю. Для мене досить дивно, що в наших магазинах присутні інші мінеральні води, напевно, враховується і наявність туристів та для асортименту полок.

Таким чином, бренд «Мінеральні води Закарпаття» існує на цілком законних підставах.

Тим не менше, це не означає, що можна спокійно бренду спочивати на лаврах, потрібно перетворювати його на МЕГАБРЕНД.

Що, з моєї точки зору, доцільно і можливо зробити:

1. Стосовно самого бренду «Мінеральні води Закарпаття». Зауважу, питання по самому бренду «Мінеральні води Закарпаття» досить слизьке. На пляшках різних виробників напис "Мінеральні води Закарпаття", у більшості, присутній. Я так розумію, що якась одна фірма його не запатентувала, тому не хотілось би, щоб найбільш спритні зробили це одноосібно. На мою думку, це мали б зробити і стати однаковими власниками бренду всі нинішні виробники мінеральної води. Як можливий механізм цього рішення – створити всім спільно Фонд або Асоціацію «Закарпатські мінеральні води». Ця організація могла б займатись промоцією бренду «Закарпатські мінеральні води» за рахунок коштів, які б надходили від продажу мінеральних вод (наприклад, по 0,5 - 1 коп. з пляшки). Всі нові виробники мінеральної води, повинні б були заручатись дозволом від власників бренду чи зробити внесок в Фонд або Асоціацію.

2. Незважаючи на те, що не всі зі мною згодні, вважаю доцільним розмістити на найбільш жвавих автошляхах бігборди «Найкращі мінеральні води Закарпаття», де перерахувати назви всіх вод які зараз розливаються в області. Такі ж бігборди можна б було розміщати і в інших регіонах країни. Цією справою міг би займатись, той самий Фонд чи Асоціація.

3. В шкільні часи наш вчитель хімії – Борис Миколайович Калінов (прекрасний педагог та авторитетна людина для всіх учнів), в якості практичного заняття, організував нам подорож по мінеральним джерелам Закарпаття, де розповів про особливості різних мінеральних вод із їх дегустацією. З моєї точки зору, серед туристів та гостей Закарпаття автобусний тур «Мінеральні води Закарпаття» міг би стати родзинкою туристичних продуктів. Адже, це подорож, практично, всім Закарпаттям. Для цього, звичайно, потрібно попрацювати - насамперед привівши до порядку джерела для повного представлення різновидів мінеральних вод. Але, вважаю, така робота того варта.

4. Знову ж, з моєї точки зору, до фестивалю мінеральної води в Свалявському районі «Сила життя — у джерелах Карпат» (організатор МПП «Алекс») залучити всіх виробників мінеральних вод краю. Або потужним виробникам мінеральних вод із інших районів Закарпаття створити подібні фестивалі. Наприклад, на Хустщині де розливають Шаянські мінеральні води.

5. Активніше над просуванням мегабренду працювати всім закарпатцям особисто. В соціальних мережах, наприклад, як Iryna Transcarpathia, створивши групу «Мінеральні води Закарпаття» і при всіх можливостях розповідати про найкращу мінеральну воду в Україні – закарпатську. А гостей дома за столом пригощати і вживати разом з ними – виключно закарпатські мінеральні води  – вибір на будь-який смак у нас достатній!

Традиційне закінчення: звичайно, це не вичерпний перелік, але і їх втілення зможе посилити наш бренд «Закарпатські мінеральні води» і наблизити той час, коли він стане МЕГАБРЕНДОМ.

На мій погляд, нічого захмарного в моїх пропозиціях не має.

Володимир Мерцин

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com