image

Чому в облраді не буде про-закарпатської більшості

Завтра, у вівторок 24 листопада, депутати Закарпатської обласної ради знову спробують обрати собі голову. Однак, як і минулого разу, голову можуть не обрати, вважає наш дописувач Володимир Сливич.

Про це ніхто не написав, але цілком очевидно, що минулого разу голову не обрали через позицію депутатів із фракції угорської партії. Так, ця фракція «підписалася» за те, що буде в коаліції з фракціями партій Єдиний Центр та «Батьківщина», однак угорцям аж ніяк не підходить кандидатура Олександра Кеменяша.  А от за депутата від Єдиного Центру Золтана Лендєла вони б проголосували.

Свою роль тут відіграє певна закарпатська угорська патріотичність. Для угорців важливо, щоб головою був хтось,  якщо не із їхньої фракції, то нехай хоч із угорським прізвищем.

У нинішній раді є відразу дві фракції із виключно закарпатським базисом: Єдиний Центр та Партія Угорців, а решта партій є загальноукраїнськими і, відповідно, керовані з Києва. Для створення виключно про-закарпатської більшості угорців та єдиноцентристів замало.  А союзники з «Батьківщини» мають у своїх лавах палких українських націоналістів і закарпатською патріотичністю не відзначаються.

Тим не менше, «Батьківщина» знову спробує зробити головою облради Олександра Кеменяша. Закон цього не забороняє. Як поведуть себе угорці цього разу передбачити важко, але, здається, Кеменяшу знову не вистачить двох голосів, а от Золтан Лендєл має шанс. Ну це якщо не впреться «рогом» "Батьківщина".

Загалом, Віктор Балога у Фейсбуці дорікнув Президенту Петру Порошенку, що в Закарпатській облраді логічною мала б стати демократична більшість із фракцій Єдиного Центру, «Батьківщини» та «Солідарності», однак керівник фракції «Солідарність», голова ОДА Геннадій Москаль чомусь вирішив об’єднатися із колишніми «регіоналами» від «Відродження» та Опозиційного Блоку.

Балога лукавить, бо розуміє, що Москаль був надісланий в Закарпаття боротися з ним і про об’єднання «Солідарності» та ЄЦ і мови бути не може. А от про-закарпатську фракцію Віктор Балога міг би створити. Для цього потрібно замість «Батьківщини» взяти у більшість Опозиційний Блок, у якому всі чотири депутати налаштовані про-закарпатськи, а також переманити деяких депутатів із «Відродження». Зараз це ще можна зробити, бо «імперативний мандат» поки законодавчо не вступив у силу. Можна навіть у межах фракції «Відродження» створити групу депутатів із чітким закарпатським орієнтиром.

Створення про-закарпатської коаліції в облраді було б сильним ходом. І мова не про те, що це один із кроків до самовизначення. Ні. Просто Закарпаття, залишаючись у складі України, могло б диктувати центральній владі певні умови, щоб у Києві нарешті звертали більше уваги на наші проблеми. Зараз, наприклад, центральна влада ніяк не реагує на проблеми з нашими «пересічниками», не реагує на необхідність розбудови прикордонної інфраструктури, не хоче солідарно з угорцями будувати об’їзду дорогу біля міста Берегово, не зважає на необхідність фінансування національно-культурних проектів.  І в області наразі немає органу, який би лобіював ці питання.

Але, на жаль, дуже схоже на те, що про-закарпатської більшості у нашій облраді не буде. По-перше, через незрозумілу публічну сварку Віктора Балоги та лідера «Опоблоку» Олександра Ледиди, а, по-друге, куратор «Відродження» Михайло Ланьо тримає своїх депутатів на короткому поводку, а про якесь можливе зближення Балоги  та Ланя у найближчій перспективі взагалі говорити не доводиться. Є ще й по-третє. Геннадій Москаль мав аж 4 дні, щоб вплинути на когось із балогівських коаліціантів,тому не виключено, що більшість може бути створена під Москаля і головою стане хтось із його людей

Володимир Сливич для Prozak.info

На фото Сергія Гудака: букет квітів, який приготували для голови облради на минулому засіданні, так і не був вручений…

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com