image

Закарпатську облраду хочуть позбавити повноважень

Демарш депутатської більшості Закарпатської обласної ради викликав значний резонанс

Ми повідомляли про те, що наша обласна рада не проголосувала за прийняття проекту Перспективного плану об’єднання громад. Після цього голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль дуже розсердився і заявив, що цей демарш має політичний відтінок.

До речі, експерт Офісу реформ у Закарпатській області Олег Лукша повідомив нашому виданню, що він мав розмову із головою Закарпатської облради Володимиром Чубіркою і той сказав, наступне засідання сесії Закарпатської обласної ради начебто має відбутися 4 вересня. На ньому планується розгляд реформних питань, провалених на засіданні 27 серпня.

Після неприйняття проекту Перспективного плану об’єднання громад, представники коаліції «Реформи задля гідного життя», до якої входить близько 50 громадських організації, у тому числі – представників органів місцевого самоврядування, ініціювали інформаційний запит щодо списку депутатів, які брали участь у розгляді ключових реформних питань, і їх голосування «за» чи «проти» них. Після цього, заявив Олег Лукша, який також є віце-президентом Асоціації міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття», коаліція чекає 5 днів і паралельно надсилає звернення до Президента і Верховної Ради. Адже не голосування за ключові рішення, які мали б дати закарпатським громадам реальний поштовх до нового життя, є нічим іншим як "політиканством" певної частини обласних депутатів.

«Якщо проекти рішень успішно пройшли усі постійні комісії і президію облради, то вони, як мінімум, мали бути проголосовані на пленарному засіданні "за основу", а потім обговорені і проголосовані "в цілому". Неголосування "за основу" в подібній ситуації і є політичною «заказухою», чого в місцевих радах (у т.ч. в обласній) бути не може. Інакше це можна і слід розцінити, як демонстративний, змовний вияв незгоди чи саботажу державної політики децентралізації і реформ». А це збігається з позицією внутрішніх і зовнішніх ворогів України, у т.ч. позицією Росії.

Натомість, ключовим стане 4 вересня, коли Закарпатська обласна рада отримає черговий шанс висловити своє ставлення до державної політики на шляху реформування і голосуванням підтримати Перспективний план і прагнення мешканців Закарпаття, які вже виявили бажання утворити спроможні об’єднані громади», - сказав нам Олег Лукша.

Він також надав нам заяву Коаліції  громадських об’єднань щодо останнього демаршу депутатської більшості в облраді.

Заява коаліції громадських об’єднань Закарпаття

27 серпня сесія Закарпатської облради без обговорення, демонстративно і підступно не проголосувала як за Перспективний план формування територій громад Закарпатської області, так і за утворення перших в регіоні двох об’єднаних громад у Тячівському районі – Тячівської і Вільхівцівської – та призначення в них перших виборів голови і ради громади.

Проекти рішень з цих питань без особливих зауважень були розглянуті і схвалені на всіх постійних комісіях облради. Але насторожувало вже те, що по суті ці історичні для області рішення були поставлені на самий кінець порядку денного сесії.

І хоча фракція «Батьківщина», «Фронт змін» і депутатська група «Закарпаття» і заявляли про свою підтримку реформним рішенням, депутати фракції «Єдиний Центр», та низка залежних від них депутатів, які складають більшість у раді, по кілька разів ігнорували голосування, по-змовницькому проваливши рішення. В кулуарах сесії помітили колишнього голову облради, нині народного депутата Івана Балогу, який, цілком очевидно і прибув проконтролювати хід цього голосування на сесії. Побачивши такий розвиток подій, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль покинув президію сесії, гучно заявивши: «Ну, це політичні питання. Що ви дурня з мене робите?!» Наразі більшість аналітиків і журналістів сходяться на думці, що показовий провал голосування за реформні рішення клан Балог зініціював, щоб іще раз продемонструвати пропрезидентській владі в Києві і на Закарпатті свій вплив у регіоні. А заодно перевірити міцність своїх партійних рядів.

Ми, більше 50-ти громадських організацій і учасники 3-ох асоціацій органів місцевого самоврядування у Закарпатті – Асоціації міст України, Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад, обласної Асоціації розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття – XXI століття», які ще рік тому створили коаліційне об’єднання «Реформи задля гідного життя», вирішили звернутись до всіх виборців і громад краю. Адже проЄЦівська депутатська більшість в облраді проігнорувала як наше попереднє звернення до кожного з депутатів та тримісячну інформаційно-роз’яснювальну роботу в громадах спільно з Офісом реформ, так й інтереси та рішення місцевих рад краю, які облрада мала б виражати і захищати. З огляду на це, коаліція громадськості звертатиметься до Верховної Ради і Президента України і, головне, ініціюватиме громадську недовіру до проЄЦівської депутатської більшості облради в громадах Закарпаття, особливо, і під час виборчої кампанії.

Якщо проекти рішень успішно пройшли усі постійні комісії і президію облради, то вони, як мінімум, мали бути проголосовані на пленарному засіданні "за основу", а потім обговорені і проголосовані "в цілому". Неголосування "за основу" в подібній ситуації і є політичною «заказухою», чого в місцевих радах (у т.ч. в обласній) бути не може. Інакше це можна і слід розцінювати, як демонстративний, змовний вияв незгоди чи саботажу державної політики децентралізації і реформ. Більше того, як сприяння політиці внутрішніх і зовнішніх ворогів України, у т.ч. політиці Росії. Чи для цього виборці обирали депутатів облради?

Наразі Закарпаття залишається єдиним регіоном в Україні в якому через дії реакційної облради відкрито блокуються будь-які реформні зміни, у т.ч. затвердження Перспективного плану і утворення об’єднаних громад.

Як показує приклад Закарпаття та деяких інших регіонів, подібних повноважень обласні ради повинні бути терміново позбавлені законодавчо.

Від імені коаліційного об’єднання Форум місцевого самоврядування і громадськості Закарпаття «Реформи задля гідного життя», віце-президент Асоціації розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття – XXI століття» Олег Лукша

Таким чином вже за тиждень ми дізнаємося, чи вдасться змінити думку закарпатських депутатів від фракції Балоги, або ж ми матимемо черговий  скандал державного рівня.

Федір Мартон

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com