image

Христос народився! - очільники церков привітали закарпатців з Різдвом

7 січня православні й греко-католики Закарпаття відзначають народження Ісуса Христа. З нагоди одного з найбільших свят до вірників краю звернулися очільники церков. 

Архієписком Мукчівський і Ужгородський Феодор записав відеозвернення з нагоди Різдва й опублікував його на офіційному сайті Православної церкви Закарпаття. 

На сайті Кафедрального собору - головного храму греко-католиків Закарпаття опублікували звернення настоятеля собору отця Івана Тидіра. Публікуємо без змін.

Христос Рождається!

Возлюблені в Христі  браття і сестри!

З неперевершеними  радощами та духовним  піднесенням Свята Церква Христова зустрічає Народження Господа нашого Ісуса Христа. Більше двох тисяч років християнський світ торжествує, згадуючи пришестя у світ Сина Божого. Син Божий, зійшовши на землю, з’єднав Своє Божественне життя з людським життям. Бог стає людиною і Своє Боголюдське життя віддає людині, що вірить в Ім’я Його.

Різдво Христове, або Тайна Боговтілення, – це  подія, що сталася один раз  за усю історію життя людини на землі, але має силу вічності. Боговтілення, як довершене з’єднання в одній Особі Божого Сина двох природ: Божої та людської, з’єднання нероздільне й незлитне, – є Церквою Христовою. Син Божий не просто наблизився  до людини, а ототожнився з  нею; Сам став Людиною.

Яким неперевешеним  духовним піднесенням наповнюються наші серця в день сьогоднішнього свята, повторюючи слова ангельської пісні, яка наповнила Боговтіленням небеса і землю: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях  благовоління» (Лк. 2,14). Під  час Різдвяних Богослужінь ми часто чуємо ці ангельські слова, бо разом із ангелами ми також співаємо славу Богу на небі, ми славословимо, ми урочисто величаємо Господа за Його  безмежну любов, яку Він  явив людям народженням на землі Спасителя світу,  ми дякуємо Йому за принесену на землю радість.

Ми співаємо славу Богу, бо у втіленні Сина Божого відкриваються всі глибини  Божої премудрості. Тільки вона одна, Премудрість  Божа, змогла знайти єдино- вірний засіб для примирення грішної людини з безгрішним Богом, із собою та власною совістю. «В Христі Ісусі Бог примирив із Собою світ, не ставлячи в провину людям злочинів їхніх, і дав нам слово примирення», – говорить святий  апостол Павло (2 Кор.5, 19).     

Ми прославляємо Бога за всемогутність благодаті Божої, яка, за словами апостола Павла, проявляється тоді, коли примножується гріх (Рим. 5, 20), спасає загибле, відновлює занепале, воскрешає померле, відновлює зотліле. І тому всім серцем ми співаємо славу Богові!

Різдвяної ночі ангели заспівали: «на землі мир». Той, хто народився у Вифлиємі, скаже напередодні Своїх хресних страждань: «Мир залишаю вам, мир Мій даю вам» (Ін. 14, 27). Він приніс на землю закон братерства, взаємного служіння одне одному, мирного співжиття. І якщо немає  тепер повного зовнішнього миру серед людей і виникають загрози для миру в нашій багатостраждальній державі, а це тому, що людина ще не засвоїла законів братерства, любові й миру й не втілила їх у життя.

Спаситель заповів на землі мир внутрішіній, тобто мир духу, що є багодатним плодом Духу Божого, Який перебуває в Церкві та живе в християнстві. Про цей мир Спаситель говорив апостолам після Свого Воскресіння: «Мир вам» (Ін. 20, 19). Бажаючи цього внутрішнього духовного миру, Свята Церква часто благословляє вірних під час церковних Богослужінь. Мир з Богом – це коли християнин з чистим сумлінням дивиться на небо і з чистою совістю ставиться до ближніх. Такого миру повинен шукати кожен християнин.

Різдвяної ночі ангели співали також: «в людях благовоління». Вони прославляли Сина Божого за те, що Він Своїм народженням на землі явив Свою милість людям, вдихнув у людство дух взаємної братерської любові, насадив добру волю в серця людей. Спаситель назвав любов першим і головним обов’язком його послідовників, основним законом Його Божественного вчення. У Своїй Особі Він явив зразок любові і заповідав  нам наслідувати Його. Якщо серед людей пануватиме добра воля, а не зла, якщо серце буде спрямоване на діла любові, якщо люди будуть турбуватися не тільки за себе, скільки за своїх ближніх, тоді вони зрозуміють, що любов – це те дорогоцінне багатство, яке піде з нами у вічність. Вони будуть насолоджуватися блаженством вже в земному житті й перейдуть з ним у життя вічне.

У сьогоднішній для нашої держави тривожний час, всі ми прагнемо одного, просимо Новонародженого одне: щоб на Сході накінець настав довгоочікуваний мир, щоб перестала проливатися кров наших громадян, щоб утвердився мир на наших землях та по всьому світу, а Новий рік, який є Ювілейним Роком МИЛОСЕРДЯ, хай відкриє в наших серцях потяг до християнського прощення та примирення, щоб ми змогли відчути в Тайні Сповіді допомогу Божого всепрощення та милосердя.

У ці дні, коли наші душі наповнюються духовною радістю, сердечно вітаю Вас, дорогі браття і сестри, з великим святом Різдва Христового і Новим  роком. Вітаю з Різдвом і Новоліттям також наших славних  воїнів, які віддають  своє молоде життя за незалежність нашої ще неукріплої України, ми щоденно та багаторазовово в наших храмах молимось за них, щоб Милосердний Господь оберігав їхнє життя та повернення здоровими до своїх родин. 

Подякуймо Господу Богу, нашому Ісусу Христу, за Його благодіяння в минулому році та в своїх молитвах просімо, щоб благословення Боже було на кожній людині, яка чинить добро, і щоб мир був на всій землі, між усіма народами!Христос Рождається!

Славіте Його!

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com