image

Аналіз списків кандидатів в облраду від Ужгорода

Хто хоче пройти в Закарпатську обласну раду від Ужгорода

Перше, що кидається в очі, це відсутність «Громадянської позиції», якою опікується екс-мер Ужгорода і нинішній кандидат в мери Сергій Ратушняк та Європейської партії України, за якою стоїть ще один кандидат в мери Іван Волошин.

Ведучи боротьбу за владу в Ужгороді, вони проігнорували Закарпатську обласну раду, щоб зекономити, бо обидва ці проекти навряд чи мали б шанс отримати заповітні 5% по Закарпаттю.

Що стосується партій-важковаговиків, то фактично всі вони  набирали в списки більш-менш відомих людей в місті і при цьому ігнорувалося партійне минуле цих людей.

Блок Петра Порошенка «Солідарність»

 Очолює список голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Саме на його популярність сподівається партія, хоча кампанією опікується не Москаль, а УДАРівець Валерій Пацкан. Москаль в цьому списку залишається гарною картинкою.

У списку є один з керівників Громадського конвенту ужгородського Євромайдану Юрій Світлик. Кандидатура доволі сильна. Юрій фактично не проводив кампанії на минулих виборах до Верховної Ради від Ужгорода, але зумів набрати 4,4% (майже 4000) голосів. Тим не менше, дивно, що Світлик вирішив йти на ці вибори від влади, чим поховав себе, як незалежний громадський активіст.

Цілком закономірним є в списку прізвище журналіста Ярослава Галаса. Він є глашатаєм Москаля вже тривалий період. Має хороші зв’язки з Сергієм Ратушняком, у газету якого свого часу дописував. Варто також взяти до уваги той факт, що дружина Галаса Мирослава займає одну з керівних посад в газеті «Закарпатська Правда», яка належить екс-регіоналу, а нині голові Опозиційного Блоку в Закарпатті Олександрові Ледиді.

Несподіванкою стала поява в списку «Солідарності» одного з керівників регіональної «Батьківщини» Андрія Сербайла. Колишній комсомольський функціонер добре міг адаптуватися при будь якій владі. Має хороші стосунки з тим таки Олександром Ледидою і навіть був помічений на сумновідомому мітингу під час ужгородського Майдану поруч з регіоналами.

Свій намір покинути «Батьківщину» він нещодавно пояснив у соцмережах, натякаючи на те, що на списки «Батьківщини» впливає Віктор Балога.

Не менш дивною є поява в списку «Солідарності» Мирослава Гісема. Це син коньячного барона Володимира Гісема, який на цих виборах йде від партії «Наш край». Скоріше за все, Мирослав потрібний «Солідарності» як гаманець. Він очолює «Комінвестбанк».

Креатурою екс-губернатора та лідера «Народного Фронту» Валерія Лунченка у списку «Солідарності» є ще один гаманець – Олександр Довгош. Він також балотувався до Верховної Ради на минулих виборах і отримав 5,38% (менше 5 тисяч) голосів, хоча витрачався досить потужно.

Є у списках в обласну раду від «Солідарності» і нинішній депутат-ударівець Ростислав Буланов. Креатура Валерія Пацкана. Гуморист. Його брат успішно займається розміщенням рекламних білбордів у місті. Як політик Ростислав Буланов є доволі слабким. Чому Пацкан проштовхував його у списки, не зрозуміло.

Єдиний Центр

Ці вибори  для лідера Єдиного Центру Віктора Балоги дуже важливі. Важко пригадати, на яких минулих виборах він так витрачав гроші на кампанію. Балога має намір мати більше 50% в облраді і посадити на голову облради виключно свою людину. Саме тому Віктор Балога проштовхує не лише свою партію, але й частково оплачує кампанію майбутніх партійних союзників у раді, куди також потрапили вірні йому люди.

Що стосується Ужгорода, то тут список очолює ректор УжНУ Володимир Смоланка. Дуже популярний в місті лікар-нейрохірург залишається в рядах Єдиного Центру не так через солідарні з Балогою політичні погляди, як через те, що свого часу при губернаторові Балозі обласний пологовий будинок в Ужгороді було переформатовано під нейрохірургічний центр виключно під Смоланку.

Щоб отримати прихильність мистецької інтелігенції, Балога поставив у список Бориса Кузьму – голову закарпатської Спілки художників. Свого часу таку роль у ЄЦ виконував народний художник Володимир Микита. Зараз Кузьма. Однак серед мистецької інтелігенції Кузьма не має такої популярності, яка є в Микити.

Є у списках Єдиного Центру і нинішній обласний депутат від ЄЦ, директор Ужгородської швейної фабрики Мирослава Каламуняк. У нинішній склад облради вона пройшла зі скандалом і через численні суди. Боролася по одному округу з політологом Олександром Солонтаєм, який в раді міг бути значно кориснішим, бо чудово орієнтується в законодавстві і потребах суспільства, однак Балозі дивним чином вдалося маніпулювати і таки зробити депутатом Мирославу Каламуняк, яка за ці 5 років депутатської каденції нічим не запам’яталася і відсиджувалася на сесіях скоріше для галочки.

Найбільш скандальними у списках ЄЦ до облради по Ужгороду є  два медичні працівники: головний лікар Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василь Кручаниця та головний лікар Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяна Козак.

Перший є дуже політично гнучким і завжди тримає ніч за вітром. Окрім того, влип у скандал із «відмазуванням» свого сина, який на пішохідному переході в Ужгороді збив на смерть на своєму «мерседесі» 57-річну жінку. Співробітники ДАІ, звичайно ж, взяли аналіз у Кручаниці-молодшого на наявність в крові алкоголю, але понесли його Кручаниці-старшому, як головному наркологу. Всієї правди в цій історії знати не буде ніхто.

Що ж стосується Тетяни Козак, то за нею наразі стежать компетентні органи на предмет приватизації комплексу Ужгородської поліклініки. За нашою інформацією, поліклініка якимось чином була приватизована саме Козак і тепер кабінети в поліклініці в оренді.

КМКС Партія угорців України

Балога дуже сподівається, що угорці пройдуть в обласну раду і будуть його вірними союзниками. Свого часу Віктор Іванович вміло прибрав з керівництва КМКС Міклоша Ковача і зробив головою підневільного Балозі Ласло Брензовича.

Список від Ужгорода в облраду від цієї партії трохи дивний. Цілком зрозуміло, що партійний активіст Єдиного Центру Олександр Доктор потрапив туди від Балоги, але що в цьому списку робить начальник управління містобудування, архітектури та ЖКХ Закарпатської ОДА Микола Пігуляк, зрозуміти важко.

Ще не так давно, при губернаторстві регіонала Олександра Ледиди Миколі Пігуляку доводилося захищати перед активістами проект реконструкції площі Народної. Та й взагалі, своєю появою в Ужгороді Пігуляк повинен завдячувати саме нинішньому очільнику Опозиційного Блоку в Закарпатті Ледиді, який привіз Пігуляка з Рахова на головну архітектурну посаду області.

Є у списку угорців і два співробітника обласної телерадіокомпанії, яку очолює Віталій Мещеряков, також колишній інформаційний чиновник Ледиди,  -- Атілла Штерр та Золтан Кулін.

«Відродження»

Цим проектом в Закарпатті опікується колишній «регіонал» Михайло Ланьо. Список «Відродження» -- це справжня політична солянка. Сюди увійшли різні люди, які втекли хто від Ледиди, а хто від Балоги чи Погорєлова.

Не дивно, що тут можемо побачити «регіоналів» Степана Сельменського, Петра Ільницького. Є тут є заступник мера Ужгорода Ольга Травіна, яка була партійною соратницею Балоги  по ЄЦ і встряла в скандал із європейським кредитом по реконструкції «Совиного Гнізда». Тут таки є хабарниця Марія Зілгалова, яку затримали з хабарем 5000 доларів у той час, коли вона була членом земельної комісії Ужгородської міськради від УДАРу.

У цьому ж списку є соратник мера Віктора Погорєлова Володимир Фленько і навіть рідний брат екс-регіонала і нинішнього кандидата в мери Ужгорода Богдана Андріїва – регіонал Андрій Андріїв.

«Батьківщина»

Партія, якою опікується Олександр Кеменяш, буде повністю підконтрольна Балозі. Все через те, що Кеменяш занадто багато боргує Балозі.

У списку можна побачити Андріану Сушко, яка наразі є начальником Управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради. Це рідна сестра Антона Ліврінца, радника Кеменяша і депутата облради.

У цьому ж списку перебуває Віктор Щадей. Як відомо, Віктор Щадей першим почав передвиборчу кампанію в мери Ужгорода, однак потім несподівано знявся. Зі штабу «Батьківщини» нам повідомили, що це маніпуляції саме Балоги, який хоче, щоб у фіналі виборів у мери Ужгорода були обидва його вірні соратники – кум Володимир Чубірко та Богдан Андріїв. Щадей заважав цій схемі, бо соціологія виводила саме його у фінал із Сергієм Ратушняком. Мер Щадей Балозі був не потрібен, тому партія вирішила не ставити його кандидатом в мери. Звісно ж, Щадею компенсували всі його витрати на кампанію, яку він встиг провести. І навіть більше.

«Наш край»

Штучний всеукраїнський проект, який став симбіозом нинішньої влади і представників екс-влади.

Очолив список Володимир Гісем - Генеральний директор корпорації "Закарпатсадвинпром", знаменитий Ужгородський коньячний завод. Нісем свого часу опікувався обласними соціалістами. Потім переметнувся до Партії регіонів. І ось зараз він в новому проекті.

Є у списку і Володимир Химинець - професор кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ. Був соратником Сергія Ратушняка. Ратушняк допомагав Химинцю, коли у того згорів будинок. Згодом Химинець працював у владі «регіоналів» в Ужгородській РДА. Ще зовсім недавно він очолював обласну організацію «Самодопомога» і мав намір влитися в «Самопоміч» Садового, але щось не вийшло, тому зараз Володимир приткнувся до штучного політичного утворення «Наш Край», яке з нашим краєм нічого спільного не має.

Гаманцем проекту в області окрім Гісема можна вважати Олексія Гетманенка. Відомий фінансист, заступник керівника бізнесу по бюджетним організаціям Західного ГРУ ПАТ "Приват Банк",  депутат міської ради, куди пройшов як людина Балоги від Єдиного Центру.

Ще один балогівець і депутат міськради у списках «Нашого Краю» -- Олексій Кіндрат. Колись був у проекті НДП разом з Володимиром Приходьком, тому й не дивно, що Приходько також виявився у цьому проекті. Приходько працював заступником Олександра Ледиди в ОДА.

До речі, у списку «Нашого краю» ще одна соратниця Ледиди -- заступник директора навчально- наукового інституту євроінтеграційних досліджень УжНУ Маріанна Кляп.

«Опозиційний блок»

Опозиційним блоком опікується колишній головний регіонал області і екс-губернатор Олександр Ледида. Від нього пішло багато гаманців, які зараз у проектах «Відродження» та «Наш Край», однак амбіції Ледиди доволі високі і він має намір отримати значку частку складу обласної ради.

Тим не менше, по Ужгороду у нього шанси незначні. Все через відсутність амбітних лідерів і відомих прізвищ у списку. І як не дивно, одним із найактивніших є Євген Молнар, який був громадським активістом Євромайдану. Як потрапив Молнар до Опозиційного Блоку, важко зрозуміти.

Є у списку і архітектор Володимир Павлей, який проектував площу Народну. Павлея можна вважати вірним соратником Ледиди. Вони разом пережили потужні нападки балогівських активістів щодо реконструкції площі Народної.

Із більш-менш знайомих прізвищ у списку Опозиційного блоку можна назвати комуніста Володимира Алексія, колишню соратницю Сергія Ратушняка, депутата міськради Юліанну Бедь, керівника 21 телеканалу, депутата облради від Партії регіонів Аллу Петрову.

Шанси (хоч і незначні) потрапити до облради від Ужгорода є у кандидатів від Радикальної Партії Олега Ляшка.

Серед прізвищ, які на слуху -- Катерина Чижмар – директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Міністерства Юстиції України, дружина нардепа від фракції Ляшка у ВР Юрія Чижмаря. А також Ярослав Шафарь - заступник мера Ужгорода.

«Самопоміч»

Цей проект в області формувався дуже скандально. Було багато бруду. Журналіст Павло Білецький розповідав, що зрештою багато порядних людей зиушені були піти з цього проекту, а натомість списки сформували з людей Балоги та екс-регіоналів.

Наразі з більш-менш відомих прізвищ можна відзначити лише  лідера списку активіста Івана Белецького.

«Свобода»

Нічого особливого, але партія має шанс потрапити до облради, тому просто перерахуємо декілька прізвищ: Олег Куцин - командир роти ЗСУ, Ігор Ващенко – директор ТОВ "Екс.Та.Ві.", арештант та кандидат в мери Едуард Леонов, Томаш та Наталія Лелекачі, журналіст Ірина Гармасій.

Степан Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com